HELEN CHANNEL - международный форум-рупор об исследованиях прошлых воплощений, а также о жизни в текущем воплощении

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

К чату "Будни ап.." 2.0 Война-2022 (часть 2) - пси-помощь и советы

Сообщений 181 страница 200 из 235

181

ПРО БІЛЬ, НАМАГАННЯ ЙОГО ПРИМЕНШИТИ ТА САМОТНІСТЬ ПІД ЧАС ВІЙНИ
Буває, що в перервах між клієнтами хочеться пройтись, щоб "провітрити" голову. Це я й роблю на світлині.

За відсутності звернень кризові консультації майже зникли з мого порядку денного. Натомість люди повертаються в тривалу роботу над своїми індивідуальними проблемами та запитами (вони нікуди не зникли після вторгнення рф).

Війна досі триває і люди адаптуються до життя у стані війни. Як психолог я розумію, що це нормальний процес для нашої психіки, як мінімум, щоб не збожеволіти. Але як людину мене це лякає, оскільки адаптація до такої жахливої реальності з усвідомленням того, що я не можу глобально на це вплинути - це дійсно страшно. І так, психологи також бояться цієї реальності.

Будь-яка психотерапія чи психологічне консультування направлені на бажані зміни в житті клієнта. Коли ці зміни не можуть реалізовуватись через таке явище як війна, то дуже гостро виникає питання "Що саме я контролюю у своєму житті?"

Важливо мати адекватну відповідь, яка зводитиметься до того, що я маю контроль хоча б над чимось. Зрозуміло, що в період війни це щось зменшується в рази, а процес зменшення є дуже болючим абсолютно для кожного українця. Останнє звичайно, якщо ми не говоримо про відірваних від реальності людей.

Для когось цей біль терпимий і з ним можна справитись самостійно, хтось потребує близьку людину поруч з собою, хтось - психолога. І навіть в цій потребі війна зв'язує нам руки, відправляючи одних рідних на фронт, а інших - за межі країни. Все це загострює відчуття самотності і робить його ще більш нестерпним.

Допомагайте ближньому, коли бачите цю самотність, яка не є результатом вибору людини. Допомагайте собі, коли відчуваєте в цьому потребу, не порівнюйте і не применшуйте власні проблеми на фоні катастрофічних історій, які ви чуєте чи бачите щодня.

Занадто високо війна підняла планку трагізму і ми точно не досягнемо її за свого життя, як мінімум тому, що хтось це життя втратив. Не намагайтесь порівнювати свій біль із болем інших. Болить усім по-різному і багато в чому подібно, але цей біль присутній як би ми його не заперечували чи нівелювали словами "Іншим гірше".

Ви маєте право на біль, в певних життєвих ситуаціях - на слабкість і на прийняття цієї слабкості. Єдина повинність, яка присутня з нами у цій війні - ми точно не маємо права програти, бо перемога пов'язана із нашим виживанням.

Слава Україні!

Героям слава!

У Психолога » Війна » Про біль, намагання його применшити та самотність під час війни
психолог Автор: Іван Романович Рудий.

0

182

ВІДЧУТТЯ НАПРУГИ У ВОЄННИЙ ПЕРІОД

Світ ніби завмер. Багато оточуючих живуть "тихо", ніби очікуючи, що настане момент, коли знову можна буде рухатися. Вони працюють, наскільки це можливо. Вони обідають, возять дітей до школи, а по вечорам знову очікують... Так сьогодні живе багато людей, що виїхали з України або тих, хто знаходиться в умовно безпечних районах. Я знаю багато таких, я сама іноді така ж...
войнаЯ у безпеці, навіть не чую повітряних тривог, займаюся повсякденними справами, допомагаю Україні чим можу сьогодні. І тільки іноді помічаю, наскільки я "заморозилася".

Це трапляється тоді, коли я сканую своє тіло, коли займаюся йогою або працюю зі своїм психотерапевтом. І я кожного разу думаю: "Ось, знову"... Я знаю цей свій процес. Я знаю, що моя часта реакція в стресі - завмирати, бо так колись здавалося безпечніше, ніби я тоді стаю маленькою і непомітною. Сьогодні це вже не працює, бо я ж насправді у безпеці, в реальносты я потрібна цьому світу, своїй родині та країні активною, працюючою, допомагаючою.

Колись почула від своєї супервізорки, що ми всі маленькі краплинки України, ми всі важливі, бо разом складаємо цілу країну. І кожна краплинка має подбати про свою цілісність, про своє благополуччя, щоб потім влитися в океан таких же краплинок, повних життєвих сил та спроможності творити. Це про так звану вину того, хто вижив. Так, я жива, я зараз не на війні, не на передовій. Я можу дихати вільно, хоча часто моє дихання все ще стиснуте, мої плечі ще зжаті, моя шия рухається важко і обережно.

Я знаю, що я така не одна. До мене звертаються клієнти, які зараз в умовній безпеці, дехто - за кордоном, проте жоден з них ще не сказав, що його тіло повністю розслаблене, а серце вільне від переживань. Я довго думала, чи таке взагалі можливо зараз, чи можна на 100% віддатися радості, хоча б на годину, забувши про страждання, які прямо зараз відчувають тисячі людей. Впевнена, що така радість є життєво необхідною, що всім нам потрібно вчитися жити і радіти у нових умовах. Знаю, що нам потрібно плекати наші краплинки, збирати сили, творити життя новим, з іншим баченням. І я знаю, що для цього потрібно дуже багато енергії, яку маємо шукати у кожному сонячному дні, у кожній усмішці рідної людини поряд, у тілесних практиках, в улюбленій каві, у мріях та спогадах.

Тільки так зможемо зберегти себе, свої сили для майбутнього, на яке у нас так багато планів. Сьогодні важливо дбати про себе, відчувати свої потреби та вміти їх задовольнити. І у кожного з нас свої способи. Комусь важливо достатньо спати, повноцінно харчуватися, дбати про своє тіло. А в когось є енергія на задоволення інших потреб, як то почитати книгу, навідатися до рідних та близьких, взагалі працювати та жити повноцінним життям. Необхідно знайти свій баланс між тим, що мені потрібно, та що я зараз можу і не вимагати від себе більшого. Ця задача не така легка, як може здатися спочатку. У тих, хто себе чув недостатньо і до війни, вона ще більше ускладнюється. Але я вірю, що кожен з нас знайде саме свій, єдиний та унікальний, спосіб жити в цьому новому світі.

У Психолога » Війна » Відчуття напруги у воєнний період
психолог Автор: Катерина Павлюк.

0

183

ЯК ГОВОРИТИ ІЗ ЛЮДЬМИ ЯКІ ОСОБИСТО ПЕРЕЖИЛИ ТЯЖКІ ПОДІЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ?
Люди, які особисто пережили тяжкі події під час війни, були в окупації, стали свідками або жертвами насилля, пережили сильний стрес у зв’язку з вищезгаданими подіями і можуть мати посттравматичний стресовий розлад.

Вони можуть виявляти бажання поділитися пережитим, або, навпаки, не хотіти про це говорити.

Вони можуть бути пригніченими, стривоженими чи спантеличеними, замкненими, дезорієнтованими.

Їхні базові почуття: страх, тривога, провина, сором, пригніченість, скорбота, дратівливість, гнів, емоційне оціпеніння.

Фізичні симптоми: тремтіння, головний біль, відчуття втоми, втрата апетиту, болі в різних частинах тіла, безсоння чи надмірна сонливість, плач, здригання…

Такі люди потребують роботи з фахівцями із галузі психічного здоров'я. Однак на перших етапах почувати себе краще їм може допомогти кожна людина. Головне - дотримуватись простих правил першої психологічної допомоги (ППД).

Як говорити з такими людьми?

✔просто вислухайте людину. І це вже велика підтримка;
✔не примушуйте розповідати про пережите. Можливо найціннішим буде те, що Ви просто побудете з людиною поруч;
✔якщо людина відмовляється говорити скажіть, що поважаєте її рішення однак готові вислухати у майбутньому, коли людина буде готова;
✔слухаючи будьте конгруентними в позі, міміці, жестах, тримайте зоровий контакт;
✔проявляйте емпатію, покажіть, що розумієте почуття людини, підкріплюйте це словесно («мені дуже шкода», «співчуваю»), не заперечуйте і не обезцінюйте їх;
✔дозволяйте людині поринати у мовчання, просто посидіть поруч. Якщо це доречно - потримайте за руку;
✔допоможіть задовільнити базові фізіологічні потреби: вода, їжа, дах над головою, одяг, медикаменти, зв’язок із близькими;
✔запитайте, що для людини є найважливіше саме зараз і спробуйте дати їй це;
✔надавайте інформацію (що до служб соціальної підтримки, волонтерів, лікарів та ін.)
✔відзначте сильні сторони людини і те, як вона зуміла подбати про себе, вибратися, вижити.
✔допоможіть згадати, хто може підтримати людину (друзі, рідні);
✔попросіть згадати як людина додала стрес у минулому, що їй допомогало - так вона відчує свою силу і згадає про ресурси, які зможе застосовувати.
Якщо ви бачите, що людина надто засмучена, не здатна дбати про себе чи дітей, має наміри завдати шкоди собі чи іншим, сильно дезорієнтована, не здатна ухвалювати прості рішення - допоможіть їй звернутися до спеціалістів із галузі психічного здоров’я.

У Психолога » Війна » Як говорити із людьми які особисто пережили тяжкі події під час війни?
психолог Автор: Юлия Петровна Мотуз

0

184

ПОРАДИ ВОЄННОГО ЧАСУ: ЯК ПІКЛУВАТИСЯ ПРО СЕБЕ В ПЕРІОД КРИЗИ
Турбота про себе має вирішальне значення під час та після кризи чи травми.

Поради воєнного часу

Дуже важливо вміти надавати собі швидку психологічну допомогу.

Якось Гаррі Трумена (президента США в 1945-1953 рр.) запитали:

- Як вам вдається зберігати душевну рівновагу при надмірних психоемоційних навантаженнях?

- Я створив у голові «антистресовий притулок», куди періодично подумки відправляюся для відпочинку та відновлення душевних сил.

Пропоную зробити те саме.

Техніка «Уявне укриття»

- Усамітніться на кілька хвилин. Закрийте очі, зробіть глибокий вдих і видих. В уяві «облаштуйте» собі маленьку затишну кімнату.

Пофарбуйте її стіни у приємні вам кольори, розмістіть на них улюблені картини. Розставте в приміщенні меблі, які вам подобаються. Наприклад, в моєму «укритті» на мене завжди чекає зручна канапа, м’який килимок під ногами, а поруч стоїть високий торшер з мереживним абажуром.

- Нехай у вашій кімнаті буде велике вікно, через яке вам відкриється прекрасний краєвид. Це може бути пляж, на який накочуються повільні хвилі океану, ліс або гори.

- Будуйте цю кімнату у вашій уяві максимально ретельно, звертайте увагу на кожну деталь, будь-яку дрібницю. Наповніть її світлом, свіжим повітрям, ароматом квітів або випічки, звуками тихого дощу за вікном, співом птахів чи шумом океану.

- Кожен раз, коли ви починаєте відчувати зростаючу внутрішню напругу, перемістіться на короткий час у своє «місце спокою».

Скажіть собі: «Я мушу трохи відпочити. Я йду до моєї тихої кімнати. Я вже у ній».

- Уявіть як ви сидите у затишному кріслі, абсолютно розслабленим. У цій кімнаті ви в повній безпеці, ніщо вам не загрожує і ніщо не може вас потривожити; тут немає хвилювань, вони лишилися за порогом.

- Тут не потрібно приймати рішень, кудись поспішати, про щось турбуватися. Це місце належить тільки вам і ви завжди можете туди подумки телепортуватися аби перепочити, відновити свої душевні сили.

Потурбуйтеся про себе. Бо хто, як не ви :)

Психолог, психотерапевт Оксана Ткач

У Психолога » Війна » Поради воєнного часу: як піклуватися про себе в період кризи
психолог Автор: Оксана Володимирівна Ткач

0

185

ЗІБРАТИ СЕБЕ ПО ШМАТОЧКАХ…

Війна жорстока – вона руйнує життя, ламаючи інколи ваше минуле не навпіл, а на тисячі друзочок. Ті, кому в буквальному сенсі бомби впали на голови, не могли бути готові до своїх випробувань – це стало жахливою несподіванкою, підступною ще й тому, що ніхто не й гадки не мав, що в 21 сторіччі нам доведеться пережити всі жахи війн минулого.

Тому найбільшою травмою стала для багатьох саме ось ця непередбачуваність ситуації: так само по-різному сильно травмує нас втрата родича, який давно тяжко й невиліковно хворів, - і людини в повному розквіті сил, яка загинула раптово.

Другою бідою стала та проблема, що дітися від війни багатьом було буквально нікуди: немає куди бігти! Тим, хто мешкав в Західній Україні, вдалося виїхати або відправити дітей за кордон. Тим, хто знаходився в центральній Україні, пощастило виїхати в західні області – ну і потім частина з них також обрала дорогу за межі країни. Найгірше дісталося на долю жителів прикордонних з рф міст і областей на півночі, сході і на півдні: ефект несподіванки багатьом з ним просто відрізав дорогу до порятунку. Крім того, хтось не був мобільний, маючи дуже маленьких діток, стареньких родичів, великих собак, стан здоров’я або таку роботу, яка зобов’язує залишитися. Те, що ризики для життя не сумісні по важливості з цими причинами, люди змогли зрозуміти лише тоді, коли швидко щось зробити або вибирати хороші варіанти було вже пізно. Навіть в 2014 році, коли багато хто з українських мешканців тікав від «руського миру» з Донбасу і Криму, цей процес не був такий блискавичний, люди хоча б встигали перевести бізнес, зібрати якісь кошти, дехто встигав навіть продати майно. Коли в тебе є «подушка безпеки», такі події переживаються куди легше, ніж коли ти тікаєш з міста в тапках, поранена і з дитиною на руках, навіть не знаючи, чи в безпеці найближчі тобі люди.

Третім фактором став для декого когнітивний дисонанс між тим світом, що був створений в їх уяві – і тим, яким життя опинилося насправді. Не секрет, що саме в східних, південних і прикордонних областях люди були найбільш лояльні до росії. Багато хто сам має російські корені, членів сім’ї, родичів, друзів в цій країні. І тут раптом – нарешті - побачили її справжнє обличчя. Приблизно такий самий світоглядний крах переживали люди, що щиро вірили в комунізм з падінням СРСР, або в Сталіна після його смерті і розпаду культу особистості.

Ось ці три чинники стали найбільш руйнівними для тих, хто втратив все, втікаючи від війни. Несподіванка, безпорадність і крах світогляду – це жахливий моральний фон для втрати ще й всього матеріального: домівки, роботи, майна.

Тепер зрозуміло, в якому стані розпачу, ступору, відчаю прибувають в більш спокійні регіони біженці.

Як же в такій ситуації відновитися, встати, знайти сили оговтатися і продовжувати життя?

Для цього потрібно провести повну «інвентаризацію» своїх активів і втрат, щоб чітко розуміти становище і побудувати адекватну модель поведінки, скласти плани і знайти ресурси, щоб почати рухатися вперед – в новій реальності.

Найкраще буде візуалізувати для себе кожен крок, тому варто взяти папір і олівець, щоб накреслити для себе реальну ситуацію.

Крок 1. Необхідно зрозуміти, що саме ви втратили.

Робота, гроші, житло, спокій, плани – все, що потрапить у цей список, має бути відплакане, але не придушене.

Про це можна і треба говорити, горювати,  – і поступово таким чином відпустити, щоб не зробити «могильника» всередині себе, який поступово буде непомітно руйнувати ваше здоров’я і психіку.

Крок 2. Що ви маєте зараз?

Ваш безпосередній «актив» може бути яким завгодно: вивезені з небезпеки рідні, врятований кіт, документи, які ви не забули й не загубили, можливо – якісь гроші, можливо – просто рюкзачок з речами на перші пару днів… Що б це не було – це ваш скарб, ваша база, з якої ви зможете стартувати – навіть якщо в реальному активі у вас лиш чисті шкарпетки й знання англійської. Коли вам здається, що немає взагалі нічого, просто переоцініть те, що намагаєтеся скласти в «актив» - може це буде щось взагалі нематеріальне?

Я живу
Я в безпеці
Я маю їжу і воду
Про мене хтось попіклувався, обійняв, допоміг.

Крок 3. Що ви можете робити в принципі – тут і зараз, а що – в недалекому майбутньому?

Оговтавшись, подумайте, чим себе зайняти. Оцінити свої навички й уміння, шукати роботу чи волонтерські групи. Не концентруватися лише на тому, чим займалися раніше – подумайте, де ще ви могли б спробувати свої сили? Опишіть для себе всі свої skills і відповідно до цього продумайте свої плани. Ви відновитеся тим швидше, чим швидше відчуєте себе потрібними, корисними, інтегрованими в нову реальність.

Не маєте ідей – не бійтеся просити про допомогу, люди зараз максимально відкриті і налаштовані на те, щоб простягнути руку тим, кому важко. Це буде виходом і для вас – повернути себе в повноцінне життя ви зможете, допомагаючи тим, хто ще більше цього потребує – навіть якщо це ваші власні дітки чи тваринки. Ви врятували їх з пекла – тепер подбайте про те, щоб це було не даремно і їх світ максимально зберігся.

Крок 4. Що конкретно ви робите вже?

Занотуйте для себе, що ви вже зробили і продовжуєте робити, щоб відновитися. Навіть якщо ваш перелік буде виглядати максимально просто: «Вмиваюся, готую їжу, читаю дитині, гуляю, сплю, пишу цей план» - не думайте, що це мало. Ви оживаєте, ви не завмерли в оціпенінні, отже – ви допомагаєте хоча б собі, це дуже важливо! Ви все одно не зможете стати в пригоді оточуючим, поки не відновитесь – тож маєте на це повне право. І час!

Крок 5. Які мої бажання, плани, мрії?

Це будуть не просто «пусті» поки що слова – це буде ваша мотивація, а саме це – найголовніше для людини. Коли вам є, заради чого жити – ви витримаєте що завгодно.

Ви боретеся і виживаєте, щоб:

ваша дитина побачила мирне небо
повернутися в рідне місто, яке буде вільне від війни
відчути себе живою людиною…

Навіть маленькі приємності – це ваш крок до мрії. Подарована комусь посмішка, намальована для дитини картинка чи розказана казочка, смачний чай в компанії приємних вам людей, прогулянка по незнайомому місту, в якому ви опинилися – все це малесенькі шматочки того цілого, яке вам вдасться зібрати і відновитися, як Фенікс з попелу.

Вірю у вас, а якщо потрібна допомога – звертайтеся!

У Психолога » Війна » Зібрати себе по шматочках…
психолог Автор: Наталья Владимировна Царенко (Проценко)

0

186

ТРОХИ ПРО ПТСР
Швидше за все ви чули про посттравматичний стресовий розлад з фільмів та соціальних роликів про війну. Часто показують, як колишній військовий зіштовхуючись із тригером, у момент ніби божеволіє і нападає на близьких. Проте з ПТСР може зіткнутися не лише військовий і не лише мирні жителі у країні, де відбуваються воєнні дії. Причиною ПТСР може стати абсолютно будь-яка ситуація, яка справила потужний травмуючий вплив, і в якій людина була в ролі потерпілого/жертви або нездатна діяти і робити будь-які рішення, стан безпорадності.

Чи маю ПТСР?

"Вічна готовність".
Людина ніби весь час готова, не може розслабитися, постійно роздратована, тривога включена 25/8. Часто супроводжується проблемами зі сном та нічними кошмарами.

Дисоціація чи стан кіно.
Дисоціація - механізм захисту психіки, при якому людина, потрапивши в травмувальну ситуацію, або витісняє (пам'ятає уривками) спогад про це, або поділяє (розщеплення особистості), або заперечує те, що відбулося (відчуття перегляду кіно від імені героя або з боку. "Це сталося не зі мною, а з кимось іншим".)

Нічні кошмари.
Уві сні наша психіка намагається відпрацювати ситуацію, що травмує нас. У результаті, людина бачить знову і знову як вона переживає ситуацію, де вона безпорадна, страждає, боїться, не може вибратися із ситуації. Це та сама категорія снів, де ви повністю впевнені, що це реальність, дуже складно відрізнити їх від реальності.

"Тільки не нагадуй"
Уникнення нагадувань про травму, будь-якими способами. Виявлятися це буде в сильному небажанні відвідування тих місць, де сталася травма, бажання позбутися речей і людей, які нагадують про цю травму.

Почуття ізольованості.
Людина відчуває відірваність від інших людей, навіть найближчих, оскільки пережила досвід, який інші не пережили, про який йому складно розповісти. Наприклад, у дівчини, яка вагітна довгоочікуваною дитиною, трапляється викидень. Переживання цього горя може призвести до розлучення з чоловіком, оскільки крім того, що він є нагадуванням про те, що сталося, ще й присутня впевненість у дівчини, що він ніколи не зрозуміє той біль, який вона зазнала.

Багато гніву, сорому, провини.
Гнів, що виникає при будь-якому нагадуванні про те, що сталося, що відбувається, яке складно контролювати. Паралельне почуття провини, бо якщо відчуття що саме ви могли б змінити ситуацію, запобігти події, врятувати людей.
І на додаток почуття сорому через свою безпорадність у цій ситуації, і наче роль жертви обставин.

Розчарування.
Людина може відчувати розчарування в собі, тому що складно рухатися далі або якщо повільний рух.
Складність концентрації та відсутність інтересу до того, що коли подобалося. Наявність емоційної ями. Немов світ безбарвний з першого дня як відбулася психотравма. Людям у такому стані часто можуть говорити, що вони стали беземоційними, холодними і байдужими.

Застряглий
Флешбеки та відчуття що ви застрягли у найболючішому для вас стані. Людина може раптово опинитися під впливом спогадів про травму, які будуть неймовірно сильними та яскравими. Наче вам тепер потрібно знову і знову переживати його. Наприклад, звук грому, старого тремтячого холодильника або салюту тепер повертають до спогадів про ті самі бомби.

Важливо розуміти, присутність чи відсутність ПТСР залежить від психічної стійкості. Не всі ті, хто зіткнулися з війною, матимуть ПТСР. Рекомендую вам подивитися серію "Жага" зі Смішариків https://youtu.be/MMLatpIlPmc, для того щоб наочно зрозуміти, як людина почувається при ПТСР.

Якщо прочитавши перелік симптомів, ви відчуваєте, що 5 і більше пунктів це про вас, і триває це вже більше місяця, то пам'ятайте ПТСР - не вирок на вічні страждання від вашої психіки. ПТСР – події, які не пройшли відбір норми вашою пам'яттю та мозком загалом.
Завдяки консультаціям ви зможете опрацювати травмуючий момент та навчитися жити далі.

У Психолога
психолог Автор: Александра Сергеевна Белоус.

0

187

ЯК НЕ З’ЇХАТИ З ГЛУЗДУ, НЕ ВИПАСТИ В ДЕПРЕСІЮ, А ВИТРИМАТИ І ВИСТОЯТИ ФІЗИЧНО І МОРАЛЬНО ТОДІ, КОЛИ
Під час війни говорити про баланс, внутрішню рівновагу та гармонію не доводиться.

Потужний стрес вибиває кожного з власної орбіти по якій рухалися ще донедавна.

І чим довше цей стрес триває, тим більш руйнівні його наслідки.

Тим більше ушкоджень на всіх рівнях.

Тим далі від внутрішньої рівноваги, що логічно призводить до виснаження і ослаблення на всіх можливих рівнях:

фізичному,
матеріальному,
емоційному
та моральному.

Рахую, що громадянський обов’язок кожної свідомої людини в тилу - не дозволити собі цього.

Ми маємо бути здоровими, сильними, як в ментальному, так і фізіологічному рівнях, щоб бути корисними.

А ще й для того, щоб не забирати час та шанс отримати допомогу тим, кому вона зараз більш необхідна.

Як це зробити?

Позитивна психотерапія Н.Пезешкіана пропонує відстежувати напрямки, куди затрачаються та спрямовуються наш час, сили та ресурси, користуючись балансною моделлю.

базисна модель Пезешкіана

Балансна модель складається з чотирьох важливих сфер:

ТІЛО,
КОНТАКТИ,
ДІЯЛЬНІСТЬ,
ДУХОВНІСТЬ.

Оскільки ці сфери не компенсують одна одну, надзвичайно важливо намагатися рівномірно приділяти увагу та розподіляти сили, відновлювати та берегти кожну з них.

Наприклад, ТІЛО. Наше тіло – це наше здоров’я та самопочуття, сон, режим, харчування, фізичні навантаження тощо.

Сьогодні особливо складно в дорозі, чужих містах або країнах, за постійним моніторингом новин, дбати про власне здоров'я. Майже у всіх порушений графік сну, праці та відпочинку, втрачена можливість адекватного здорового харчування.

Але саме зараз, коли не до «соплєй», немає часу та можливості не те що прожити, а навіть усвідомити весь спектр своїх почуттів - велике емоційне навантаження як раз накопичується в тілі, і існує досить високий ризик прояву на психосоматичному рівні.

«Чарівної» пігулки, якщо не спиться, не їсться, всередині все перевертається - не існує. Потрібно розуміти, що специфічні медичні препарати - це досить серйозно, і не можна самим собі призначати. А тим хто в інших країнах - буде вкрай складно їх отримати. На це потрібно зважати, враховувати та за можливості не допускати.

Варто пам’ятати і повсякчас нагадувати собі, що тіло – це дім нашої душі та інструмент за допомогою якого ми можемо свої найкращі думки та наміри втілювати в життя. Тому про тіло важливо дбати, на стільки, наскільки це можливо в існуючих умовах.

В практичному сенсі пропозиція така: нехай 25% часу та уваги щодня буде спрямоване на власне тіло: спорт (фізкультура) або навпаки відпочинок від важкої фізичної праці, сон, здорове (а це не означає, що дуже матеріально затратне) харчування, адекватне лікування та профілактика, у разі виникнення або прояву захворювання. Обійми, дотики, і будь які приємні фізичні контакти також належать до цієї категорії.

Власне КОНТАКТИ.

Нам важливо бути в контакті з іншими людьми завжди, а особливо зараз. Саме наші комунікативні зв’язки, точніше їх якість та спрямованість, у великій мірі, визначають наш настрій, вдоволеність, спокій та конструктивну налаштованість.

Спілкування з близькими, друзями, колегами, зі старими знайомими, з новими знайомими, і постійний контакт з новинами – це актуальна потреба з однієї сторони, неабияке навантаження з іншої та відповідальність з третьої.

Зараз багато скарг на перенасичення інформацією та контактами. Це одночасно і необхідність, і великий емоційний тягар та обтяження.

Що ж робити?

Якщо самі близькі та рідні люди «нагнітають» і потребують від вас часу, емоцій, інформації, просто бути поряд, звичайно ми не можемо просто відмовитись від них остаточно, але точно можемо і повинні керувати дистанцією та своєю включенністю в спілкування.

Якщо ви помічаєте, що розмови на певні теми або з певними людьми вибивають вас з й до того хиткої емоційної рівноваги – ваша первинна задача подбати про себе, запропонувати інші теми, перейти з формату телефонних розмов у формат переписки, прямо сказати, що зараз немає емоційного ресурсу для спілкування, і що ви вийдете на зв’язок пізніше.

Яким би це не здавалося «егоїстичним», слідкуйте, щоб на взаємодію та спілкування у вас припадало не більше 25% часу та внутрішніх ресурсів. Навіть якщо у вас діти, літні батьки, і всі від вас чогось чекають і вимагають. Пам’ятайте, від того, що Вам зле – нікому краще не буде.

В той же час, якщо є контакти та люди, які надихають, цікавлять, спілкування з якими позитивно впливає на вашу емоційну сферу та самопочуття – дозволяйте собі отримувати таку важливу сьогодні підтримку. Не потрібно соромитися, або фантазувати, на кшталт того що «не зручно», «ми вже їм набридли», «що про нас подумають». Зараз створюється багато груп та заходів, які якраз і спрямовані на тепле спілкування та конструктивну взаємодію.

Зверніть увагу: тим, кому спілкування забагато – варто дати собі час і можливість відновитися на самоті, в тиші і спокої. Кому для нормального самопочуття вкрай важливо бути в контакті з іншими – шукати і прагнути його.

До речі, основний канал висловлення емоцій – це вербальний. Якісне спілкування – найкраща терапія, профілактика нервових зривів та ресурс. Тому кожен з нас має подбати про себе, а не перекладати цю місію на інших і чекати, що «врятують».

ДІЯЛЬНІСТЬ. Діяльність – це другий найкращий вид терапії та самозбереження в складних емоційних та стресових умовах.

Діяльність необхідно зараз розглядати як:

джерело і засіб для існування,
можливість бути соціально активним і корисним,
як ресурс і спосіб самовираження та емоційного відновлення.
Оскільки зараз багато людей залишилися без звичної, прийнятної та зрозумілої для них діяльності та роботи, і опанування нових професій та видів діяльності – це також стрес, важливо знайти і дозволити собі робити ще й те, що просто приносить задоволення або емоційно розвантажує.

Як би дивно і сумно водночас це не звучало, але наразі час для неабиякої креативності. Запитуйте себе, як приготувати смачно з того, що є? Як облаштувати нехай тимчасове, але помешкання, щоб хоч якось створити затишок? Що я можу ще робити в цьому житті і чим я можу бути корисною іншим? Пересаджування квітів, допомога збирати або розбирати гуманітарну допомогу, курси вивчення іноземної мови, написання постів, ведення щоденника, арттерапевтичне малювання – це доступні і дієві ідеї, чим можна наповнити та розширити свою діяльність сьогодні.

ДУХОВНІСТЬ. Наша духовна сфера – це те, з чого починаємося ми, як особистості…і закінчуємося, до речі, також.

Сюди входить все про що ми думаємо, мріємо, віримо. Це дуже важлива сфера, не дивлячись на те, що її не можна помацати на дотик. В той же час, коли все що ми вважали міцним матеріальним фундаментом або зруйноване, або не в зоні доступу - думки, цінності, життєві принципи, висновки та рішення, мрії та плани на майбутнє – це те, що може бути вогником в тунелі, потужним внутрішнім ресурсом, та опорою.

Важливо тільки не помилитися з вектором думок, висновками, цінностями та мріями.

Війна, втрати… втрати життів, які не компенсуються, поламані долі, плани, мрії вимагають переосмислення, принципових висновків, нових цінностей та рішень, знаходження нових сенсів: на рівні поведінки та можливостей, на рівні цінностей та людських взаємин, на рівні цінностей та громадянської позиції.

Важливо знаходити час для того, щоб думати, переосмислювати, шукати опори в цінностях, вірити, мріяти, планувати майбутнє.

Отже, рівномірний та справедливий розподіл часу та власних ресурсів між усіма чотирма сферами, допоможе нам бути сильними морально і фізично, бути активними і дієвими, бути людяними і мати взаємини навіть в період жахливої війни, а також думати, мислити, міркувати, поважати цінності, знаходити нові сенси, відновлюватися, розвиватися!

Бажаю всім нам миру та скорішої перемоги, бути морально сильними, бути фізично здоровими, бути живими!

Правильних думок та корисних дій! Слава Україні!

З повагою, психолог, психотерапевт Тетяна Яненко

У Психолога
психолог Автор: Татьяна Яненко. добавить психолога в избранные

0

188

"І ЩО МЕНІ РОБИТИ ДАЛІ?". ПРО ВІДЧУТТЯ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ.
Сьогодні поговоримо про почуття невизначеності та підвішеності, які зараз відчувають багато хто.

Все частіше чую, що людей турбує стан підвішеності, адже "начебто хочеться повернутися додому, але вдома все ще війна чи вдома як такого вже немає. Начебто б у безпечному місці добре, але невідомо що буде далі. Начебто мені тут добре, але як жити далі після побаченого і того, що сталося?

Як часто вас відвідують думки, на кшталт:

Як мені тепер жити?

Як мені вибудовувати плани, якщо все змінюється щодня/година/хвилину

Як мені жити далі, якщо не знаю, що буде завтра?

Мені погано, бо я не можу змінити ситуацію в країні/світі?

Почуття невизначеності, підвішеності один із найсильніших факторів стресу, при якому людина перебуває в стані між (як між важливим вибором чи станом між життям та смертю). Невизначеність від тих подій, результат яких невідомий, завжди викликатиме посилене відчуття тривоги, ніж від подій, результат яких вирішено наперед.

Особливо руйнівним це є для людей, які намагаються все контролювати, адже може стояти установка "не можу контролювати = програв". Тому приходить, слідом за почуттям невизначеності, вина (за те, що не передрік події або не зробив щось наперед), безсилля і безпорадність і ненависть до себе, які накривають з головою.

І далі людина шукає вихід, через спроби жорсткого контролю хоч чогось, що справді в її силах і де вона не безпорадна, де вона не навидітиме себе.
Інакше людина може впасти в пригнічений, апатичний стан, де йому страшно, складно і де він ніхто і ніщо, і де немає виходу.

То що робити з цим почуттям?

Зрозуміти, що викликає почуття невизначеності.
Для цього ви можете зробити глибокий вдих - видих і записати собі відповідь на запитання:
Які думки викликали в мене почуття невизначеності, вини, ненависті до себе за останні 2 тижні?
Прийняти, що зараз є ситуація, яку у вас немає можливості проконтролювати, вирішити чи прискорити рішення в "потрібну" вам сторону.
У цьому житті є щось непередбачуване, яке не піддається нашому контролю, і яке може мати різний результат, який може як сподобатися нам, так і навпаки. Не просто так є прислів'я "Хочеш насмішити Бога? Розкажи йому про свої плани".

Для того, щоб було легше приходити до прийняття невизначених подій, ви можете:

☀️ Робити дихальні вправи.
☀️ Робити фізичні вправи, щоб знизити тривогу і допомогти тілу вивести адреналін "в потрібне русло".
☀️ Знайти або створити свої фрази талісмани, які вас повертатимуть у стан "тут і зараз".

☀️ Розпланувати свій стрес.

Для цього вам потрібно відповісти на запитання і, бажано, виписати, перше, що спадає на думку:

Що вас тішить?
Що відволікає від певних подій?
Що стабілізує, призводить до рівноваги?
Що викликає негативні емоції?
Що пригнічує, наче вбиває, висмоктує всі сили?
Відповівши на ці запитання, ви зможете розуміти, які справи, на даний момент, вам допомагають, а які деморалізують.

Саме 4 та 5 пункти необхідно планувати та обмежувати за часом.

☀️ Правило "маленьких справ" вам також допоможе знизити вплив бажання контролю, знизити провину та ненависть до себе.

І наостанок хочеться нагадати про фразу написану на кільці Соломона: "Все пройде. І це теж"

У Психолога
психолог Автор: Александра Сергеевна Белоус.

0

189

МОЙ БЛИЗКИЙ ВЕРНУЛСЯ С ВОЙНЫ ДРУГИМ ЧЕЛОВЕКОМ. КАК ЕМУ ПОМОЧЬ?
Война меняет людей. Даже те, кому удалось избежать попадания в «горячую точку», испытывают огромный стресс из-за невозможности удовлетворить базовые потребности - в безопасности, стабильности.

Если же человек стал  непосредственным участником боевых действий, то его изменения могут быть настолько сильными, что близкие теряются, испытывают тревогу, страх, непонимание как как взаимодействовать с этим «новым»  человеком.

муж вернулся с фронта

Давайте разберемся, что же с ним произошло, и как с этим быть.

Оказавшись в зоне боевых действий, где его жизни каждую минуту угрожает опасность, человек, по сути, возвращается к своему первобытному состоянию, когда ведущую роль играет рептильный мозг - это самая древняя часть мозга, он концентрируется на том, что необходимо для выживания: постоянное сканирование пространства, побег от опасности, атака, поиск еды. Бывает, что приходится наблюдать за гибелью других людей, это очень сильно расшатывает понятия нормы и включается «эмоциональная холодность» как некий защитный механизм, уберегающий психику от разрушения.

В этом состоянии солдат возвращается домой - и вот, после долгожданной и радостной встречи, близкие обнаруживают, что человека «словно подменили».

Для военного, вернувшегося домой, также становится неожиданностью то, что с ним происходит. Он дома, но ощущения от этого «дома» радикально отличаются от того, что он помнит- нет того спокойствия, умиротворенности, о которых он мечтал, будучи на фронте. Почему?

Ситуация изменилась, опасности больше нет, но мозг по прежнему находится в режиме «выжить», включены все защитные механизмы, и  необходимо время, чтобы перестроиться. Психика не в состоянии быстро справиться, «переварить» глубокую травму, полученную в зоне боевых действий.

Человек может стать чрезмерно возбудимым, раздражительным, вести себя агрессивно, либо, напротив, замыкаться в себе, не проявлять никаких эмоций, могут быть проблемы со сном, адаптацией к мирной действительности, может испытывать вину за то, что выжил, в то время как другие погибли, либо, что не получилось кого-то спасти.

Как вести себя в подобной ситуации, чем вы можете помочь?

Важно понять и принять, что партнер, родственник действительно изменился.

Самой лучше опорой в этот период для него будет принятие, стабильное, спокойное состояние близких и постепенное возвращение к прежней жизни.

Расскажите, как вы жили то время, пока его не было. Для многих после возвращения с фронта важно понять и почувствовать, что все, что произошло - не напрасно, поэтому уместно будет поблагодарить за то, что он защищал вас, если действительно это чувствуете.

Возможно, вы будете ощущать напряжение с его стороны в моменты, когда проявляете ласку, нежность, внимание - можно спросить - как бы ему было хорошо, комфортно?

Вообще, важен диалог, как если бы вы знакомились с новым человеком, потому что он изменился, и «старые» привычные схемы могут оказаться нерабочими.

Если вас ранит его поведение, можно сказать о своих чувствах, но в спокойной форме, не превращая разговор в скандал. Старайтесь использовать «Я-сообщения» - я чувствую, мне бы хотелось, я была бы рада и тд.

Если он хочет рассказать то, что с ним происходило - можете выслушать, но первой лучше не начинать разговоры о войне.

Старайтесь понемногу вовлекать его в прежние дела, занятия, общение, но ненавязчиво, обязательно оставляя личное время и пространство.

Чего стоит избегать?

Не стоит неожиданно появляться у него за спиной, старайтесь избегать резких громких звуков - его мозг по прежнему может считывать это как опасность.

Не стоит проявлять жалость, называть его «бедненьким», давать ему понять, что он стал странным, с ним «не все в порядке».

Важно осознать, и вам, и ему, что его изменения  - НОРМАЛЬНАЯ реакция на НЕНОРМАЛЬНУЮ ситуацию, в которой он оказался, и его психика справляется с этим так, как может.

Не стоит проявлять гипероопеку и рассказывать, что он должен делать.

Также не стоит чрезмерно потакать всем его желаниям - если что-то вызывает у вас сильный дискомфорт, не стоит об этом молчать, жертвуя собой.

Вообще, в подобной ситуации, как в самолете, работает правило «кислородной маски» - вначале на себя, потом на того, кто рядом.

Забота о себе крайне важна для вас, потому что именно ваше ресурсное состояние может стать опорой для близкого человека.

Не стоит противодействовать его встречам с боевыми товарищами, так как, возможно, именно их он сейчас воспринимает как наиболее близких людей.

Если возникают сложности, было бы очень хорошо обратиться к специалисту, и человеку,  вернувшемуся с фронта (чтобы проработать травму, обучиться способам саморегуляции и не пропустить ПТСР, которое может определить только специалист),  и членам его семьи (для поддержки помощи в адаптации к изменившейся реальности, требующей новых способов реагирования).

Я желаю каждому поскорее обнять  своих родных и близких!

У Психолога » Війна » Мой близкий вернулся с войны другим человеком. Как ему помочь?
психолог Автор: Инна Велигурская.

0

190

НАВЧАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ, ОСОБЛИВОСТІ ТА РЕАЛІЇ. ПОРАДИ БАТЬКАМ

Знову вересень і майже місяць як розпочався новий навчальний рік, а разом з ним активізувалися старі (знайомі, характерні) та нові питання та проблеми. Адже й так досить довгий час для українських школярів освітній процес відбувався з певними ускладненнями та нюансами. А з лютого 2022 розпочалися нові сумні реалії життя і ще більші складнощі та труднощі навчального процесу для всіх задіяних в ньому, а особливо для підростаючого покоління.

Як діти себе поводять та навчаються зокрема залежить від багатьох факторів:

зовнішніх, які не залежать ні від дитини, ні від нас (події в країні, вимушені переїзди та зміни в укладі життя тощо);
соціальних (відносини в родині, відносини з вчителями та друзями тощо);
та внутрішніх факторів (емоційні, ціннісні, мотиваційно-вольові).
Ось лише деякі з них:

• Війна як факт. Насправді, війну в Україні українські діти проживають глибоко і болісно, здебільшого вони все розуміють. Багато хто вимушений був раптово та терміново подорослішати. Усвідомлення тощо, що світ і люди навколо можуть бути страшними, жорстокими, нести пряму загрозу життю, неабияк впливає на формування світогляду дітей, і закладає в психіці певні особистісні рішення, висновки, психологічні адаптації та паттерни поведінки.
• Багатьом дітям довелося змінити місце проживання. Часто з погіршенням умов життя та зручностей для навчання.Чужі квартири, чужі ліжка, чужі речі навколо, втрата своїх звичних та улюблених речей, іграшок та засобів для своєї дитячої діяльності.
• Зміна звичного оточення спілкування, постійний потік нових незнайомих людей та необхідність проходити купу інстанцій, брак близьких друзів, складність комунікації через мовний бар’єр, нестабільний змінений емоційний стан найближчих дорослих, перебування в стані постійного напруження на небезпеки.
• Втрата близьких. Батьків, родичів, знайомих, сусідів тощо. Це все психологічні травми і горе, з яким діти часто змушенні зустрічатися і залишатися сам на сам, тому що війна, тому що не завжди знаходиться хтось із старших, щоб поговорити та надати якісну кваліфіковану підтримку, тому що дуже часто самі дорослі, проживаючи своє горе та стрес, не мають ресурсу підтримати дітей, як би не хотіли.
Може здатися, що у дітей, які залишилися жити у своїх домівках, не повинно виникати складнощів із навчанням, але це не так.По-перше, труднощі завжди пов’язані із внутрішніми станами і процесами розвитку дітей.

По-друге, ситуація навколо, війна, небезпека, загальна тривожність і невизначеність не може не впливати на дитину, а значить і на всі її процеси.Зіткнення з цими прикрими і жорстокими реаліями безсумнівно впливає на емоційний стан дітей, адже не тільки на ціннісному, а й на фізичному рівнях діти відчувають небезпеку, недовіру, страх.

Нам дорослим, батькам, вчителям, шкільним психологам, тренерам, важливо усвідомлювати та враховувати нові зовнішні та внутрішні фактори, що додалися і які впливатимуть на навчальний процес, поведінку та самовідчуття дітей.

Ми маємо розуміти зони свого впливу та відповідальності, і допомогти дітям визначити свої. Три основні напрямки, в яких проявляються проблеми:

Емоційна сфера. Відчуття страху, жаху, злості, відчуття тривоги – це природні та адекватні ситуації емоції та почуття, з якими зустрічаються діти за даних обставин. Але не всі знають та вміють як з цими почуттями впоратися. Щоб вони не проявлялися в незрозумілих видозмінених формах, ірраціональних відчуттях, деструктивних думках та поведінці, на психосоматичному рівні, дорослим важливо приділяти час близькому душевному спілкуванню, знайомити з емоційною грамотою та розвивати емоційний інтелект.
Когнітивна сфера. Звичайно що стреси та переживання впливатимуть на роботу вищих психічних функцій, таких як мислення, сприйняття, увагу, пам\'ять тощо. Мотиваційна сфера, тобто «чому?» і «навіщо?» також може зазнавати і переживати трансформаційні процеси. Адже багато людських постулатів та моральних цінностей зараз в очах дітей наругані та не працюють. Не тільки діти, а й багато дорослих зараз відчувають дезорієнтацію та розгубленість.За таких умов важливо допомогти дітям адаптуватися до нової реальності та обставин, пояснити певні причинно-наслідкові процеси.Розуміння дає можливість зняти певну тривожність і активізувати мисленнєві функції важливі для навчання, визначити пріоритети, сформувати нову мотивацію.
Поведінка дітей - це свідчення, показник та результат тих процесів, які відбуваються у сфері почуттів та думок. Для того щоб коригувати певну поведінку, важливо розуміти витоки причин її виникнення. Наприклад, дитяча апатія та відсутність інтересу часто викликає у дорослих нерозуміння, роздратування та бажання змусити цікавитися, хоч чимось. А насправді це можуть бути симптоми глибокої дитячої депресії. І навпаки, таж сама апатія, пасивна або навіть активна агресія можуть бути проявами своєрідного бунту і спроби уникнути відповідальності та, користуючись ситуацією, не дорослішати.
Виходячи з вище зазначеного, хочу запропонувати деякі тези, які, сподіваюся, будуть корисними і дітям, і батькам в новому навчальному році та процесі отримання знань.

Процес (навчання) такий же важливий як і результат (навчання). Якщо процес (власне навчання, перебування в колективі, відносини з педагогами) болісний, стресовий, то результат навряд буде позитивним. Потрібно зважати на ціну способу, яким даний результат досягається. І шукати способи та методи зробити процес навчання безпечним, комфортним та цікавим.Не дивлячись на те, що більшість дітей проводять багато часу за гаджетами, зміна школи, мови викладання, онлайн навчання - непростий та виснажливий процес. Тримати увагу та сприймати інформацію протягом шести-семи уроків реально важко. Тому дорослим важливо знаходити адекватні способи, як допомоги дітям слідувати запропонованій системі навчання, враховуючи унікальні особливості особистості дитини та актуальну ситуацію.
Відкрити мушлю силоміць – це зламати її. Як не можна змусити полюбити або зрозуміти якийсь предмет, так не можна заставити навчатися. Критика, знецінення, залякування, покарання, як методи впливу, викликають лише відчуття образи та небажання слідувати наказам.Знаю багато прикладів, коли батьки в розпачі та переживаннях за майбутнє дітей, своєю поведінкою тільки руйнували відносини із дитиною, назавжди закриваючи її від себе, та відбивали природою закладене прагнення до пізнання та розвитку.
Не знецінюйте переживань або складнощів, з якими ділиться з вами ваша дитина. Не порівнюєте її з іншими. Комусь легко адаптуватися в новому колективі, комусь ні. Хтось залюбки відвідує додаткові заняття, комусь що не пропонуй - все не підходить. Перед тим як списувати все на «погані гени», або лінь, треба спробувати розібратися в істинних причинах. Дуже часто діти намагаються нам дорослим повідомити щось дуже важливе для них, поки не почують щось накшталт «Боже, про що ти думаєш?», «мені б твої проблеми», «придумав/ла собі якусь єрунду, краще б історію почитав/ла».
Дозвольте дитині бути в своєму темпі та ритмі, але слідкуйте та допомагайте дотримуватись загальних правил. Про що саме йдеться: присутність та робота на уроках, як і виконання домашнього завдання - обов’язкова умова та правило. Щодо того, як швидко або як довго дитина виконує завдання, в якій послідовності тощо, ви можете вносити свої поради, якщо вони сприймаються, або залиште це на розсуд та відповідальність дитини.
Питати в дитини «як справи», «які оцінки?» та бути з нею в контакті – різні речі. Бути батьками та мати довіру дитини і бути для неї авторитетом - також. Впливати на дитину можливо тільки шляхом побудованого з нею міцного позитивного зв’язку. Для цього важливо спілкуватися з дитиною, виходячи з її реальності та потреб. Всі переживання, страхи, забобони і комплекси в голові дитини, які дорослим можуть здатися чимсь надуманим, роздутими, неважливими уваги і легкими в подоланні – дуже важливі для самої дитини і потребують сил, терпіння, мужності, підтримки щоб з ними впоратись та вийти на новий рівень.
Пам’ятайте, Ви маєте розуміти дитину, а не вона вас. Тому що вона ще ніколи не була дорослою, а ви вже колись були дітьми.Такі поширені переживання дорослих як: «вчителі подумають, що ми мало заставляємо і ми погані батьки», «не хочеться міняти школу, бо ця близько від дому», «мені соромно, що моя дитина не краща за всіх / не встигає / не вчиться цілими днями / не показує таких результатів, як би мені хотілося б» - варто винести на розмову з психологом.Дитина дійсно до певного вікового періоду не бачить того горизонту, і тих ймовірних і можливих наслідків, які бачать дорослі. І як раз батьківсько-педагогічна майстерність полягає в тому, щоб виходячи з усвідомлення дитячої реальності турботливо та ненасильницьки допомогти дитині приймати правильні рішення на користь та перспективу.
Одним з важливих проявів батьківської любові і важливою умовою нормального психологічного дозрівання дитини - є батьківська підтримка. Звичайно, не з усякою поведінкою дитини потрібно погоджуватися. Діти на те й діти, що через спроби та помилки здобувають власний досвід. Але їм для свого нормального розвитку завжди потрібно відчувати здорову адекватну батьківську підтримку та захист.Батькам має бути важливіше, що думає, що переживає та що відчуває їх дитина, а не що подумають сусіди, вчителі, родичі тощо.
Вчителі (батьки, тренери тощо) теж люди. Добрі, розумні і розуміючі, професійні, на своєму місці, в своїй професії, теплі і турботливі до дітей …і не дуже, всяке трапляється. Вчителі теж можуть переживати горе, бути не в ресурсі, помилятися.Наша задача дорослих не здаватися ідеальними і наполягати на своїй непогрішимості, а навчити дітей бути людьми, думати, аналізувати, вирішувати проблеми та питання, визнавати, брати відповідальність, виправляти помилки.Те, як дитина вчиться великою мірою залежить від того, як її навчають.Тому часто проблематику і вирішення питання навчання дитини важливо розглядати в системі «дитина – родина – школа».
В той же час підтримувати і давати силу, це не тотожно гіперопіці та гіперконтролю. Дитина має мати простір в якому зможе розправити крила, зрозуміти свої кордони та межі відповідальності. Дуже часто проблеми з навчанням загострюються, коли батьки перестають пам’ятати або розуміти шкільну програму (сидіти над дітьми, примушуючи дітей робити домашнє завдання, або робити його за дітей) і починають в терміновому порядку вимагати подорослішати.Але ж потрібно усвідомлювати, що надважливим кроком і умовою успішного навчання - є уміння вчитися, і усвідомлювати що це є персональна задача та відповідальність.Якщо дитина не навчена бути самостійною та відповідальною, то і в навчанні будуть виникати питання. Ось чому важливо дитині доручати і довіряти певні завдання (не як одноразові акції, а на постійній основі), в яких вона може відчути свою здібність бути відповідальною.
Діти наслідують цінності та приклад батьків. А взаємоповага, хороші теплі відносини в родині між дорослими та дітьми - основна умова та запорука здорової екологічної атмосфери вдома і нормального психологічного самопочуття та розвитку дитини.Давайте по-чесному, не всі проблеми пов’язані з навчанням та вихованням дітей є наслідком війни, затяжного карантину, переїзду, зміни школи тощо. Дорослим важливо усвідомлювати і вчити тому дітей, що проблеми важливо вирішувати, а не тільки шукати першопричини, винних та відповідальних. Бувають, звичайно, виключення із правил, але в переважній більшості діти вчяться в тих родинах, де дорослі також приділяють час саморозвитку і навчанню, де можуть почувати себе безпечно та спокійно, де мають батьківську безумовну любов та правильні приклади для наслідування.
Бажаю нам здорових щасливий дітей, радості батьківства, правильних пріоритетів та життєвої мудрості, миру і безпеки в родині, країні та світі.З повагою психолог, психотерапевт Тетяна Яненко

У Психолога » Війна » Навчання в умовах війни, особливості та реалії. Поради батькам
психолог Автор: Татьяна Яненко.

0

191

ЧУВСТВА ПЕРЕЛЕСЕНЦЕВ И БЕЖЕНЦЕВ
Покинуть свой дом во благо безопасности сложно. Хотя сложно на этапе сомнений оставаться или уезжать. Само пересечение границы чаще успокаивает и дает возможность сделать "выдох".

На первом этапе беженец проживает "медовый месяц" в чужой стране. Осматривается вокруг, дышит, замечает красоту. Успокаивает то, что в небе нет ракет и нет воздушных тревог. Можно остановиться внутри и снаружи.

Через время приходит осознание "кто ты" в чужой стране. Точнее четкого осознания себя нет, есть ощущение собственной "инаковости" в другой среде. Это может пугать и вызывать чувства сопротивления "я не хочу здесь адаптироваться, я хочу домой".

Вообще формулировка "адаптация в другой стране" вызывает у многих раздражение. Т.к. воспринимается: "если адаптируюсь, значит, не вернусь домой". Хотя эти понятия не взаимосвязаны. Адаптироваться к новой жизни важно всем независимо дома вы или уехали. Принять новую реальность и жить в соответствии новым обстоятельствам, реализуя актуальные потребности и желания.
Адаптация - способность найти "свое место" в окружающей среде.

На этапе сопротивления человек, который бежал от войны, живёт только новостями и мыслями о доме. Как-будто боясь отвлечься, что-то пропустить. Тем самым бессознательно удерживает нить с домом. Пока взгляд устремлён лишь в свой дом есть возможность не замечать жизнь вокруг в чужой среде.

Этап принятия приходит часто через грусть и отчаянье. Что "все сейчас иначе и прошлое не вернуть". Это всегда очень больно.

На этапе принятия необходимости адаптации в другой стране идёт обнаружение собственных деффицитов. Ведь человек часто "обнуляется" в социальной среде. То что годами он наращивал, укреплял не несёт смысловой нагрузки за границей родной страны.
Необходимо учиться жить в другой среде и взаимодействовать без привычных, наработанных годами способов. Нет привычных защит в мире. Многое приходится делать иначе и впервые.

Находить "свое место" в новой культуре будет сложно без интереса к самому процессу.
Это как? Неизвестное нас страшит, тревожит. Но в неизвестном много нового, к чему можно отнестись с интересом.
Когда появляется интерес становится легче делать шаг за шагом, ассимилируя новый опыт и соответственно становится "больше и мощнее", чем был ранее до войны.

У Психолога » Війна » Чувства перелесенцев и беженцев
психолог Автор: Юлия Сергеевна Кулешова

0

192

«СИНДРОМ ПЕРЕСЕЛЕНЦА» КАК АДАПТИРОВАТЬСЯ В НЫНЕШНИХ РЕАЛИЯХ?
Многие украинцы вынуждены были уехать, оставить свой дом и всё, что связано с довоенной жизнью. Это вынужденная мера, направленная на спасение своей жизни и жизни родных. И каждый, оказавшийся перед тяжёлым выбором, сделал его осознанно, выбрав жизнь.

Но оказавшись перед лицом неизвестности, большинство переселенцев ощущают себя потерянными, «выпавшими из жизни», «застывшими», ощущают чувство вины. Некоторым удается довольно быстро адаптироваться на новом месте к нынешнем реалиям. Большинство же, застряет в своих переживаниях, что не даёт им двигаться далее, жить, работать, заботиться о себе и близких. Попадая в своеобразную ловушку человек становясь заложником своих эмоций. Из которой с каждым днём всё сложнее выбраться. К таким эмоциональным состояниям можно отнести «синдром отложенной жизни», «синдром выжившего», переживание горя, посттравматический синдром. Важно понимать, что подавляющее большинство людей оказывается «запертыми» один на один со своими переживаниями.

Так, что же мы можем сделать самостоятельно для того, чтобы выбраться из эмоциональной «ловушки».

• Оказавшись в новом месте, в безопасности, дайте себе время для адаптации. Просто разрешите себе несколько дней наблюдать, планировать, продумывать. Не нужно требовать от себя слишком многого.
• Говорите с теми, кому можете довериться, о своих чувствах и переживаниях. Не держите в себе свои переживания, дайте им выход. Если нет рядом тех, с кем хотелось бы поделиться, подойдёт лист бумаги. Пропишите всё, что Вы чувствуете, о чём думаете. Этот простой способ поможет в проживании сложных эмоциональных состояний.
• Займитесь планированием своей жизни в новых реалиях. Постарайтесь заполнить каждый день полезными делами и заботой о себе и близких. Так Вы запустите процесс адаптации.
• Вспомните, что Вам нравилось делать раннее, от чего получали удовольствие в довоенное время. Позвольте себе внести в новую атмосферу привычные ритуалы: физическая активность, прогулки, творчество, медитация или просто вкусный кофе и просмотр фильма. Эти простые манипуляции вернут в Вашу жизнь ощущение стабильности.
• Обратите внимание на тех, кто оказался в подобной ситуации и нуждается в Вашей помощи и поддержке. Взаимопомощь и включенность помогут быстрее адаптироваться, а в некоторых случаях и избавиться от чувства вины, если оно присутствует.
• Помните, «Все проходит. И это пройдет», так гласит надпись на кольце царя Соломона. Ничего в этой жизни не длится вечно.
В наших силах постараться самостоятельно справиться со сложными эмоциональными переживаниями заботясь о себе, близких и нуждающихся. И Вы сейчас нужны именно там, где находитесь.

У Психолога » Війна » «Синдром переселенца» Как адаптироваться в нынешних реалиях?
психолог Автор: Валерия Шевела. добавить психолога в избранные

0

193

КАК ПОМОЧЬ СЕБЕ ВО ВРЕМЯ ВОЙНЫ
Каждая война завершается и наша задача сохранить себя не только физически, но и психически!

Что может в этом помочь:

1. Если знаешь "зачем" выдержишь любое "как".

Сейчас время переосмыслений и смыслов. Каждый украинец сейчас столкнулся со своими возможностями и ограничениями, увидел свою жизнь под новым ракурсом, увидел людей без "масок", осознал свои истинные ценности.

В каждом сложном событии есть смысл. Его важно для себя обнаружить. Тогда становится легче быть в этом мире до завершения войны!

Когда есть смысл становится возможным наполнять свой день, сохранять отношения, заботится о себе!!

2. Выражать свои чувства. Сейчас интенсивность переживаний зашкаливает, многие по себе знают, как эмоциональное состояние изменяется несколько раз у день.

Все чувства естественны и конгруэнтны происходящему. Некоторые личности сегодня пугаются своих переживаний, пытаясь их подавить и заморозить. Такая заморозка чувства приведет в дальнейшем к негативным последствиям в будущем. А нам это не нужно. Ведь впереди нас ждёт хорошее мирное время, в которое важно войти в адекватном состоянии.

Чувства важно экологично проживать, выражать - не разрушая при этом не себя, не окружающих.

Как?

Подавленные переживания создают в теле напряжение. Поэтому любая физическая активность будет полезной.

Спорт
Побить подушку
Покричать или попеть
Можно лепить из пластилина. Очень здорово расслабляет, т.е. снимает напряжение
Рисовать красками картины, желательно свободно импровизируя какие-то абстракции. Рисование позволяет разгрузить свой эмоциональный контейнер и оставить все переживания на бумаге.
Можно что-то склеивать, контруировать из Лего или бумаги.
Собирать пазлы
Выговориться в доверительной атмосфере.
Прописать свои переживания и мысли на бумагу. В том хаотичном порядке, как рождаются слова. Хаус уйдет уже на 2-3 страницы и вы сможете услышать себя, отделить главное от второстепенного.
пережить войну

3. Юмор. Сейчас конечно он часто черный. Но он даёт разрядку. Сложные события можно заметить и выразить не только через страдания, но и через юмор.
Сейчас во многих группах отмена воздушной тревоги размещается смешными картинками.

Юмор - это одна из зрелых психологических защит психики.
Смех позволяет сбросит психическое и физическое напряжение.

4. Делайте все то, что от вас зависит!

Франкл писал:

"Первыми сломались те, которые верили, что это скоро закончится.
Потом - те, кто не верит, что это когда-то завершится.
Выжили лишь те, кто сфокусировался на своих делах, без ожидания того, что ещё может случиться".

Каждый знает, что ему необходимо делать.
Если у вас болит шея - сделайте зарядку. Если замечаете, что ребенок напряжен - то порисуйте с ним, дома бардак - займитесь уборкой и т.п.

У всех есть чем заняться для себя и окружающих!!

У Психолога » Війна » Как помочь себе во время войны
психолог Автор: Юлия Сергеевна Кулешова.

0

194

ПСИХОЛОГІЧНІ ПОРАДИ, ЩОДО АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ В УМОВАХ ВІЙНИ
«Мама, коли закінчиться війна?» - майже не щодня питає мене донечка, - "Хочу додому, хочу до тата!"

Донечці чотири. А комусь один день від народження, комусь один рік…
Зараз немає безпечних міст, сіл і куточків в Україні. Всі місця або небезпечні, або чужі. Де б не знаходилися в Україні, чи за її межами, скрізь - не в дома. Бо вдома безпечно, звично і зрозуміло.

Наші діти - діти війни. Усвідомлення цього наповнює серце скорботою по вкраденому дитинству, обтяженому війною та гнівом протистояння, ця енергія надає сили боротися, допомагати один одному, виживати.
Наразі не існує жодної дитини, як і дорослої людини, не травмованої війною. Вже місяць хтось живе в бомбосховищах, хтось ночує по декілька днів у машинах на кордоні, хтось опиняється в абсолютно новому для себе світі, серед чужих людей і реальності. І це ще один потужний стрес на додачу, з яким потрібно справитися.

...От і зараз, донечка капризує, а я збираю всі свої сили в кулак і говорю їй, що не знаю точно, коли війна закінчиться, але точно знаю, що дуже багато людей прагне, щоб цей жах скінчився якнайшвидше. Із смутком кажу, що не знаю точно, коли ми повернемося додому, але з щирою надією, що обов'язково повернемося... і що тато її дуже любить…
В такий складний період на батьків посилене навантаження. Тому що потрібно, як би це не було складно, забезпечити дітям підтримку, контейнувати їхні емоції, допомогти розібратися у почуттях та в тому що відбувається, навчити керувати тривогою, адаптувати до нових умов та середовища.

Переживання дітей можуть відображатися та проявлятися на більш глибших рівнях, ніж це може здатися на перший погляд.

По-перше, тому що вони відчувають і переймають емоційний стан дорослих.
По-друге, тому що життя кожного українця, великого або малого змінилося. Змінився режим, харчування, спосіб життя та коло спілкування тощо. Це все говорить про нестабільність, про небезпеку і сильне психологічне навантаження.
По-третє, тому що в більшості випадків діти ще не вміють, або не можуть в повній мірі висловити свої переживання вербально.

А отже "нерви" проявляються в неслухняності, агресії по відношенню до себе, братів, сестер, дорослих, деякій регресії (відкат у поведінці на попередні вікові рівні розвитку), збільшеній потребі в увазі, капризах, істериках, підвищеному або навпаки зменшеному апетиту, замкнутості, бажанні постійно бути в гаджетах або постійно задавати одні й ті самі складні питання, на які дорослі зараз не мають конкретної відповіді, різних соматичних проявах: запорах, діареях, енурезах, каптопрезах, дитина може замикатися в собі та взагалі відмовлятися спілкуватися із незнайомих людьми.
Іноді така дитяча поведінка настільки підсилює й до того високий градус внутрішньої напруги дорослих, що здається витримати неможливо.

Але ми повинні витримати.

Що потрібно знати батькам, аби допомогти своїм дітям в цих складних обставинах:

Найперший варіант психологічного відновлення - в поверненні стабільності та системності. Я розумію, що про стабільність зараз говорити важко як ніколи, але режим дня, навчання, часу ігор, або прогулянок, потрібно намагатися повернути. Або сформувати режим дня заново. Такі ритуали, як казка на ніч – дуже корисні, позитивно впливають на емоційну сферу та заспокоюють малюків.
Заліпання в гаджетах було допустиме, в перші дні війни, коли дорослі самі не знали що робити, куди бігти і як себе опанувати.
Тепер, якщо ви і ваша дитина знаходитеся в безпеці - наступна задача адаптуватися но нових умов та обставин. Це означає, що потрібно, якщо можливо відновлювати навчання, розвивати навички самоорганізації для самостійного або онлайн навчання, спілкуватися з тими, хто поряд, дорослими та дітьми, навіть якщо вони розмовляють незрозумілою мовою.
Оскільки у багатьох умови життя змінилися кардинально, буде у корисно і зараз і на перспективу наділити дитину щоденними обов’язками (прибирання в помешканні, полив квітів, приготування чаю або бутербродів).
Такі завдання не складні, але напрочуд корисні з багатьох точок зору.
Допомога дорослим або суспільно значима діяльність (допомога у волонтерських центрах) - тренують самостійність, укріплюють віру в себе та свої можливості, сприяють соціалізації, зміцнюють зв'язок із дорослими, знаходять нові знайомства, відчувають свою корисність, отримують позитивний зворотній зв'язок, надихаються силою і підтримкою єдності групи...
Безпека важливіше комфорту. Так, діти можуть капризувати і відмовлятися їсти те, що є, що дають, просити інше і звичне.
Така поведінка, як правило, дуже засмучує і хвилює дорослих. Але в вона не означає, що до всього того, що «навалилося», ще і діти знущаються.
Це свідчить лишень про те, що через звичну їжу (або будь які вимоги чогось того, що було раніше, але зараз немає) діти намагаються хоч якось повернути собі зараз втрачене відчуття стабільності.
Важливо це розуміти і терпляче пояснювати: безпека важливіше комфорту. "Ми зараз в безпеці і це важливіше". "Трошки сумно, що немає можливості їсти приготовлені дома улюблені смаколики, але це нагода спробувати якісь інші нові страви".
Дорослим потрібно навчитися розуміти за якою поведінкою або проявом, яка саме дитяча емоція ховається.
Коли дитина, наприклад, починає кричати, або когось бити – зупинити і сказати «схоже, що ти зараз сердишся/гніваєшся…я бачу твою емоцію…розкажи чим вона викликана».
Потрібно говорити і про свої почуття методом «Я-повідомлень». Наприклад, «Я зараз сумую…тому що…», «Мені страшно… тому що», «Я серджуся …тому що».
Важливо дозволити і собі, і дитині відчувати весь спектр емоцій. Але вчити, розрізняти емоції, думки і поведінку. Наприклад, дитина на площадці звертається на своїй мові до інших дітей, які її не розуміють. Дитина може розсердитись, навіть подумати «Як можна мене не розуміти!», але це не дає їх право битися, або забирати іграшки.
Арттерапія. Все що відноситься до творчості - чудово. Малювати, сюжети, візерунки, або просто розмальовки, ліпити, плести бісером, придумувати вірші, пісні тощо - це те що допомагає висловити свої емоції, знайти розраду і розвантаження в діяльності, яка подобається.
Дозволяйте, коли є можливість просто гратися, бути дітьми. Грайтеся разом, вигадуйте спільно з дітьми цікаві сюжети. Це час, який закарбується в пам’яті наших дітей, нехай вони через багато років будуть згадувати, що навіть коли було важко - мама співала колискові, як разом гралися в ляльки та робили один одному зачіски.
Намагайтеся звертати увагу дітей на позитивні та цікаві явища, обставини, можливості та моменти. Адже це новий досвід, а значить розвиток.

Бажаю нам всім безпеки і щоб рідні були живі і здорові, скорішої перемоги та миру в нашій державі, розквіту та розвитку. Слава Україні!

З повагою, психолог, психотерапевт Тетяна Яненко
У Психолога

0

195

В ЛЮБОЙ НЕПОНЯТНОЙ СИТУАЦИИ ... ИЛИ ПСИХОЛОГИЧЕСКАЯ АПТЕЧКА ВО ВРЕМЕНА РЕВОЛЮЦИИ
Силовые действия на улицах, взрывы, слезоточивый газ, летают камни, коктейли Молотова, горят машины и автобусы – страшная картина. Это картина гражданской войны! А что же делать? Что делать женщинам, матерям и сестрам? Что делать мужчинам, отцам и братьям? Что делать тем, кому страшно?

Революция, массовые беспорядки и стычки наносят сильную травму и шок психике любого человека! БОЯТСЯ – ЕСТЕСТВЕННО! Нормально и правильно!

Люди, находящиеся в гуще событий – находятся под аффектом и конечно же не переживают страха – это тоже естественно! Они переживают агрессию и сильное возбуждение, которые спасают им жизнь на данный момент: они полны сил, быстро реагируют и быстро двигаются. Страх спасает жизнь тем, кто находится вне зоны «боевых» действий, он говорит о том, что там небезопасно и останавливает от активных действий тем самым как бы предохраняет от опасности.

И вот вам ПЕРВОЕ ПРАВИЛО психологической аптечки – позволяйте вашим чувствам быть, они естественны и правильны, они спасают вашу жизнь!

В психотерапии есть понятие «остановленного» чувства или действия. Это такое чувство или действие, которое началось или хотело начаться, но было по каким-либо причинам остановлено. Останавливаем чувства или действия мы обычно с помощью разных мыслей, убеждений и принципов: «Сейчас не время для этого», «Мужики не плачут», «Мне надо быть сильной (-ным)» и т.п. Так вот это «остановленное» чувство или действие потом рождает множество неприятных последствий – головные боли, психосоматические заболевания, отсутствие радости и энергии жизни, депрессивные состояния, злоупотребления алкоголем и т.п.

Так что же делать? Проявлять абсолютно все чувства и свершать абсолютно все действия? – Нет! Слепое выражение абсолютно всех чувств, а особенно сильных интенсивных чувств, грозит такими же сильными разрушениями.

И что же делать?

Здесь вступает ВТОРОЕ ПРАВИЛО психологической аптечки – разделяйте свои чувства с близкими и друзьями на ранней стадии их появления! Разделенное чувство протекает быстро и не оставляет последствий. Говорите о чувствах сразу как только они возникают, не давайте раздражению вырасти в ярость, а страху в паническую атаку. К тому же, искренне разделенные чувства даже полярные естественно балансируют друг друга. Предположим, сын хочет идти на Майдан, он ведом агрессией и идеей борьбы за собственное будущее, а мать не пускает, потому что сильно боится за его безопасность. Честно разделённые чувства в данном случае могут помочь каждому – сын может услышать, как мать переживает и как она боится, и немного урезонить свою агрессию, сделать её подконтрольной и более направленной на продвижение своей идеи, а не на разрушение. Мать же может услышать и понять огонь страсти борьбы сына, и все же отпустить его, поняв, что он не намерен умереть или покалечиться. И так и будет, как положено испокон веков – мужчины идут на войну, а женщины их провожают со слезами и светлой верой.

ТРЕТЬЕ ПРАВИЛО психологической аптечки – проверяйте реальность! Наша фантазия очень активна, особенно в неоднозначных ситуациях, в эмоционально насыщенных ситуациях, а очень много людей в политике, прессе, да и просто людей хотят и могут этим воспользоваться. Сохраняйте критичность мышления, не берите все и сразу на веру! Помните: лучше один раз увидеть, чем сто раз услышать! В светлое время суток в кампании друзей сходите на Майдан, посмотрите, что происходит и как все устроено, развейте свои фантазии реальным опытом! Я вот пойду посмотреть, хотя мне и очень страшно, пойду посмотреть страху в лицо и узнать наверняка чего же я боюсь!

И в заключение ЧЕТВЕРТОЕ ПРАВИЛО моей психологической аптечки – следите за дыханием! Дыхание основной регулятор и помощник в стрессовых ситуациях. Когда вы чувствуете, что вам сильно страшно или вам зло, слезно, депрессивно или вы не знаете что с вами, сосредоточьте свое внимание на дыхании и только на нём, дыхание должно быть ровное и плавное, не обязательно дышать глубоко, самое главное, что бы между вдохами и выдохами не было пауз. Такое дыхание насыщает кровь кислородом, а насыщение кислородом дает сигнал вашему организму, что он в безопасности и стрессовая реакция в крови останавливает и вы «автоматически» успокаиваетесь.

Итак, в любой непонятной ситуации дышите ровно и плавно, позволяйте своим чувствам быть и делитесь ими с близкими, сохраняя критичность мышления и опору на собственный опыт! Держитесь вместе! Прорвемся

У Психолога » Соціум та політика » В любой непонятной ситуации или Психологическая аптечка во времена Революции
психолог Автор: Анастасия Хромова.

0

196

КАК СПРАВЛЯТЬСЯ С ПОТОКОМ НЕГАТИВНОЙ ИНФОРМАЦИИ? РЕАЛЬНОСТЬ, КОТОРУЮ МЫ САМИ СЕБЕ СОЗДАЕМ.

Что есть иллюзия в нашем мире? Что является реальностью? Прямо сейчас множество людей смеются и плачут. Кто-то грустит, кто-то скучает, а кто-то до безумия счастлив. Я думаю, что нет сомнений, что это все действительно происходит со многими людьми в данный момент времени. Эти все процессы реальны. Они не исключают друг друга и происходят одновременно.

Как бы мы не хотели, мы не способны концентрировать свое внимание на всех событиях, которые происходят в единицу времени. Мы можем фокусироваться только на одном событии и, о чудо, мы можем его выбирать. Если мы не будем делать это осознанно, то обстоятельства сделают это за нас.

Я могу самостоятельно формировать свое отношение к жизненным обстоятельствам. Можно расстраиваться, что заболел, а можно радоваться тому, что не умер. Можно огорчаться по поводу нехватки времени, а можно радоваться наличию огромного количества дел, что, в свою очередь, делает жизнь насыщенной и интересной.

Как говорил Генри Форд: « Я плакал от того, что у меня не было денег купить новые ботинки до тех пор, пока не увидел человека без ног». Ведь давно известно, что угол обозрения определяет точку зрения. И что из этого настоящая реальность? Для вас скорей всего та, которую вы выбираете.

В прошлом веке ученые физики провели эксперимент, который поверг научное сообщество в шок. Исследуя поведение квантовых частиц, они определили, что частицы ведут себя по-другому, если присутствует наблюдатель эксперимента. Отсюда они сделали вывод, что наличие наблюдателя изменяет наблюдаемое (парадокс наблюдателя). Получается, что наша жизнь напрямую зависит от нас самих, и от того, на чем мы будем фокусировать наше внимание, зависит то, какой будет наша реальность.

Так почему же мы так часто формируем себе негативную реальность?

Ответ прост. Не мы ее формируем, ее формируют или она формируется и это происходит тогда, когда мы не осознанны и позволяем это сделать за нас.

Каким образом это происходит?

Вспомните ситуацию, когда вы проснулись в прекрасном расположении духа, выехали на работу и попали в пробку. Вы чувствуете, что опаздываете, вы понимаете, что на работе будут неприятности и ваше настроение ухудшается. Да, это ваша реальность. Пробка, раздражение, плохое настроение, фантазии и предположения относительно возможных проблемы на работе.

Что вы можете в этой ситуации сделать? Как можно формировать свою реальность по-другому?

Понятно, что вы не волшебник и пробку вы не растворите в воздухе. Так же бессмысленно сетовать на то, что вы выбрали не тот маршрут, не вышли пораньше и не выбрали другую работу. Что сделано, то сделано, вы находитесь здесь и сейчас и именно вам предстоит сформировать свою реальность. Ведь за внешние события, которые затрагивают нас, но не являются прямым следствием нашего поступка, мы не можем нести ответственность. Зато мы однозначно несем ответственность за свою реакцию на эти события.

Итак, вы в пробке. Вы ничего сделать не можете. Тогда воспользуйтесь отведенным временем с пользой: почитайте книжку, распланируйте отпуск, подумайте о чем- то приятном, послушайте музыку, напишите стих. Понятно, что сложно расслабиться в ситуации, в которую вы не ожидали попасть, ну, а если посмотреть внимательней, то вся жизнь состоит из ряда ситуаций, которые стали для вас неожиданностью. Так какой смысл расстраиваться и вгонять себя в состояние серого уныния или праведного гнева? Еще можно посмотреть на ситуацию с другой стороны. Например, то же утро, вы, та же пробка. Как только вы начинаете расстраиваться и паниковать, подумайте о том, что, возможно, если бы вы не попали в пробку, то с вами случилась бы какая-то неприятность большего масштаба. Мы не знаем, от чего нас хранит Высшая Сила. Только немногим удалось столкнуться с подтверждением Божьих замыслов. Многие же из вас знают о ситуациях, когда люди опаздывали на самолет, расстраивались, а потом оказывалось, что самолет разбился. Они потом полностью меняли свое отношение к происходящему. Так вот, мысль о том, что неизвестно от чего вас хранит пробка, должна быть очень ресурсной и поддерживающей для вас.

Что же еще мешает нам сформировать нашу позитивную реальность самостоятельно и осознанно?

Телевизор. На эту тему было уже много говорено, но скажу точно, что, если вы часто смотрите телевизор, будьте уверены - за вас формируют вашу реальность. Вам навязывают не ваши идеи, не ваши желания, не вашу жизнь.
Интернет. Не зря в переводе _net_- это паутина. Она заволакивает, окутывает человека, как паук свою добычу и с целью дезориентации и усыпления бдительности, впрыскивает в нее яд. Интернет, социальные сети очень сильно формируют вашу реальность. Я не про то, чтоб отказаться от интернета вообще, да и это сейчас практически невозможно, если вы социально - активный человек, я про то, чтоб ограничить проведение времени там и сделать его осознанным. Ведь там много полезной и интересной информации. Но даже от самого полезного, если его много, можно отравиться. А легкость получения любой информации затягивает.
Пессимистически настроенные люди и разговоры в контексте «нас ничего хорошего не ждет». Это забирает много жизненных сил и энергии. После таких разговоров чувствуешь себя как выжатый лимон, и возникает огромная потребность перезарядить батарейки. Так же, исходя из того, что мы все влияем друг на друга, после таких разговоров мы действительно начинаем видеть мир в черных тонах. Но мы-то с вами уже знаем, что есть огромное количество реальностей, каждая из которых является правдой. Никто с этим не спорит. Но нам-то с вами какая реальность нужна? В какой из них мы хотим жить?
Безусловно, есть еще много всего, что формирует наше отношение к жизни. Но если вы сможете проконтролировать хотя бы эти три пункта, я вам гарантирую, что ваша жизнь качественно улучшится.

И что же делать, спросите вы, если ваша реальность состоит из работы, семьи, телевизора, интернета и негативных разговоров с пессимистически-настроенными людьми.
Берем свою жизнь в свои руки и формируем собственную реальность.

Ограничьте время, проведенное возле телевизора или правильнее сказать, с телевизором. Не смотрите все подряд! Выберете себе фильмы, интересные и познавательные передачи.
Интернет. Тут такая же рекомендация. Сократите время, проведенное в соц. сетях и интернете. Четко определите себе, что проводите в интернете час в день, если вы не готовите диплом или не пишете статью или, если интернет - это не ваш бизнес. Час в день!
Если вы не можете не общаться с пессимистически - настроенными людьми в силу того, что они ваши родственники, то пресекайте негативные разговоры. Будьте осознанными. Не поддерживайте разговоры на темы, которые забирают у вас жизненную энергию. А если это люди, с которыми вы можете не общаться - смело не делайте этого. Помните, это ваша жизнь, ваше здоровье, ваше мировоззрение. Храните и формируйте его.
Хорошо, скажете вы, что теперь делать с высвобожденным временем и энергией? Сначала это состояние непривычно, но необходимо для формирования новой привычки- привычки мыслить по-новому.

Этот процесс занимает где-то месяц. В это время начинается поиск самого интересного - того, что на самом деле приносит удовольствие, того, что на самом деле хочется делать. И это будет уже ваш собственный выбор, а не выбор, навязанный извне.

С этого и начинается процесс формирования своей собственной реальности. Но для того, чтоб это стало возможным, необходимо освободить место и время для новой жизни.

У Психолога » Особистісне зростання та корисні поради » Как справляться с потоком негативной информации? Реальность, которую мы сами себе создаем.
психолог Автор: Александра Кримкова

0

197

Тривога та тривожні розлади: все, що потрібно знати

джерело: https://www.rozmova.me/

Тривога — це природня реакція організму на стрес. Почуття страху, невпевненості або передчуття чогось поганого, яке супроводжується душевним дискомфортом.
Кожен в тій чи іншій мірі переживав відчуття тривоги в певні моменти. Наприклад, багато хто хвилюється перед виходом на нову роботу або виступом перед публікою.
Але іноді занепокоєння дуже сильне, і воно не полишає людину більшу частину часу та відчутно знижує якість життя. Якщо такий тривожний стан триває не менше ніж шість місяців, то це може свідчити про наявність розладу.

Тривожні розлади — що це
Занепокоєння з приводу переїзду, зміни роботи або складання іспиту — це нормально. Такий тип хвилювання неприємний, але він може мотивувати на більш ефективну роботу.
Відчуття тривоги, яке не виходить за межі норми, з'являється та зникає, не заважаючи жити звичайним життям.
При тривожному розладі почуття безпричинного страху присутнє постійно чи дуже часто. Воно інтенсивне та виснажливе.
Цей вид тривожного стану позбавляє свою жертву свободи дій. У важких випадках він може не давати виконувати звичайні повсякденні задачі: увійти до ліфту, перейти дорогу чи навіть вийти надвір. Без лікування занепокоєння буде посилюватися.
Тривожні розлади — найпоширеніший тип ментальних розладів. Від них може страждати кожна людина в будь-якому віці. За даними Американської психіатричної асоціації, у жінок такі порушення діагностуються частіше, ніж у чоловіків.

Види тривожних розладів
Відчуття тривоги та безпричинного страху входить до симптоматики декількох розладів:

Панічне — повторювані раптові напади паніки. Людина з панічним розладом може постійно перебувати в страху перед наступною панічною атакою.

Фобія — надмірний страх перед певним об'єктом, ситуацією, діяльністю.

Соціальний тривожний розлад — сильний страх засудження іншими в ситуаціях соціальної взаємодії.

Обсесивно-компульсивний розлад — повторювані ірраціональні тривожні думки, які змушують людину виконувати певні, повторювані дії з метою позбутися дискомфорту.

Тривожний розлад розлуки — страх опинитися далеко від дому або близьких.

Тривожно-іпохондричний синдром — хворобливе занепокоєння станом свого здоров'я.
Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — постійний тривожний стан після травматичної події, неконтрольовані спогади про неї, неадекватні емоційні реакції на тригери - явища, які асоціюються з травмою або нагадують її, раптові спалахи гніву, страху, занепокоєння. 

Симптоми тривожності
Тривога на душі відчувається по-різному в залежності від людини, яка від неї страждає. Суб'єктивні відчуття варіюють від дискомфорту в районі сонячного сплетіння і хвилювання до безпричинного страху та тахікардії. Іноді людина втрачає контроль над собою, ніби зв'язок між розумом і тілом порушений. Важка ступінь вираженості такого розриву називається деперсоналізацією чи дереалізацією. Це захисна реакція на сильний стрес, але іноді такі явища можуть бути симптомами серйозних психічних захворювань.

Інші симптоми тривоги — нічні жахи, панічні напади, хворобливі неприємні думки, спогади, яких неможливо позбутися. Іноді відчуття безпричинного страху та занепокоєння пов'язані з певними місцями або подіями, а іноді носять загальний характер.

До симптомів тривожності загального характеру відносяться:
прискорення серцевого ритму
прискорене дихання
почуття занепокоєння
проблеми з концентрацією уваги
труднощі з засинанням

Симптоми тривожності індивідуальні та можуть повністю відрізнятися у різних людей. Бажано знати всі можливі види, щоб не пропустити мить, коли час звернутися до лікаря.

Панічна атака
Панічна атака — почуття непереборної тривоги, занепокоєння, безпричинного страху, паніки. У багатьох людей остання наростає у міру наближення стресової події.
Панічні атаки та їх ознаки можуть сильно відрізнятися у різних людей.

Найпоширеніші симптоми панічної атаки включають в себе:
Слабкість
Запаморочення
Задишка
Сухість у роті
Пітливість
Побоювання та занепокоєння
Побоювання та занепокоєння
Паніка
Горе
Безпричинний страх
Оніміння або поколювання в різних частинах тіла
Страх смерті

У панічної атаки та нападу тривожності є спільні симптоми, але це не одне і те саме.
Як швидко зняти тривожний стан під час панічної атаки можна дізнатися на консультації психолога. Є спеціальні вправи від тривоги та прийоми, які допомагають відволіктись від всеосяжного почуття страху. Інколи їх доводиться поєднувати з медикаментами для кращого ефекту.
Характерна ознака панічної атаки — її маленька тривалість. Хвилювання та безпричинний страх дуже інтенсивні та болісні, але триває такий напад не більше 20 хвилин.

Які причини викликають тривожний стан
У дослідників немає однозначних даних щодо причини тривожності. Припускають, що роль відіграє комбінація факторів. До них відносяться генетичні передумови, умови навколишнього середовища та хімію мозку.
Вчені висувають версію, що при тривожних розладах є порушення в роботі ділянок мозку, що відповідають за контроль над страхом. Поточні дослідження спрямовані на більш глибоке вивчення цих зон.

Чи існує тест на тривожність?
Неможливо діагностувати патологічну тривожність за допомогою одного лише тесту
Для цього потрібно тривале спостереження психологом або психіатром, оцінка фізичного та психічного здоров'я із застосуванням спеціальних опитувальників.

Є декілька тестів на тривожність і варіантів шкали, за якою визначають вираженість проблеми — вони допомагають фахівцеві оцінити стан та поставити коректний діагноз.

Наприклад, ранкова тривога нерідко пов'язана з порушеннями в роботі надниркових залоз, а постійне напруження та підвищена ситуативна тривожність з порушеннями в роботі щитовидної залози.

Є декілька тестів на тривожність і варіантів шкали, за якою визначають вираженість проблеми — вони допомагають фахівцеві оцінити стан та поставити коректний діагноз.

Тривога: лікування
Після визначення діагнозу лікар призначає лікування. Воно може відрізнятися в залежності від індивідуальних факторів.Деяким людям не потрібна спеціальна терапія. Досить змінити спосіб життя, щоб симптоми тривожності минули. У помірних і важких випадках лікування допомогає усунути дискомфорт і поліпшити якість життя.

Лікування тривожності включає два напрямки: психотерапію і застосування медикаментів.
Важливо отримати консультацію у психолога і психіатра, щоб визначити, яка стратегія лікування підходить в конкретному випадку.

Медикаментозне лікування тривожності зазвичай складається з застосування антидепресантів і седативних засобів. Вони допомагають збалансувати біохімічні процеси в мозку, запобігти нападам і появі важких симптомів.

Як зняти тривогу і почуття страху природними методами
Іноді зміни в способі життя ефективно усувають тривогу без причини. Більшість природних способів лікування включають турботу про свій організм, здоровий спосіб життя і відмову від шкідливих звичок.

Постійне відчуття тривоги: як позбутися його за допомогою способу життя? Намагайся виконувати наступні правила:
Здоровий сон в достатній кількості
Медитація
Фізична активність і спорт
Здорове харчування
Відмова від алкоголю і кофеїну
Відмова від куріння

Тривожність і депресія
Якщо ви маєте тривожний розлад, не зайвим буде виключити депресію. Хоч ці порушення ментального здоров'я й можуть виникати окремо, та нерідко існують разом.

Незрозуміла тривога постійно псує життя?
Вона може бути не лише самостійною проблемою, а й симптомом клінічної депресії або великого депресивного розладу. Так само посилення ознак депресії іноді викликане тривожним розладом.
Обидва стани контролюються за допомогою одних і тих же методів лікування: психотерапії, ліків, зміни звичок. Таблетки від тривожності (прим. Таблетки від тривоги та страху) не можна призначати собі самостійно. Їх повинен підбирати виключно лікар.

Як зняти тривогу та відчуття страху у дітей
Тривога — це поширене та природне явище серед дітей. Кожен восьмий відчуває тривогу в ранні роки життя. У міру того як діти ростуть і переймають моделі поведінки своїх батьків, друзів, вчителів, розвиваються навички самозаспокоєння. Вони починають розуміти, як позбутися хвилювання та безпричинної тривоги.

Іноді тривожний стан у дітей стає хронічним, а емоційні реакції на подразники дуже гострими.
У дітей тривожних батьків бувають проблеми з механізмами адаптації. Неконтрольоване занепокоєння починає заважати повсякденній діяльності. Тривожні діти інколи уникають спілкування зі своїми однолітками або членами сім'ї.

Симптоми тривожного розладу у дітей:
нервозність
дратівливість
безсоння
почуття страху
сором
бажання ізоляції

Як позбутись тривожності у дітей
Для лікування найменших пацієнтів використовується когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) та, у деяких випадках, медикаменти.

Тривожність у підлітків
У підлітків вдосталь об'єктивних причин для занепокоєння. Іспити, школа, перше кохання і гормональна перебудова — ці фактори впливають на їх емоційну стабільність. Але у деяких процес виходить з-під контролю і розвиваються тривожні розлади.

Тривожність у підлітків включає такі симптоми як хвилювання, сором'язливість, уникаюча поведінка, самоізоляція.
Деякі починають погано вчитися, пропускати громадські заходи, у них спостерігаються проблеми з поведінкою. Існує небезпека вживання психоактивних речовин. Деякі підлітки страждають від депресії, яка супроводжується тривожністю.
Найпоширеніші методи лікування тривожності у підлітків — це розмовна психотерапія і прийом медикаментів. Вони додатково допомагають усунути симптоми депресії.

Тривожність і стрес
Стрес і тривога — дві сторони однієї медалі. Стрес — результат навантаження на мозок або тіло. Він супроводжує хвилюючу подію або діяльність.
Тривожність буває реакцією на стрес, але інколи з'являється без його явних факторів.

І тривога, і стрес проявляються фізичною та психологічною симптоматикою. Ось їх найчастіші ознаки:
Головний біль
Біль в шлунку
Прискорене серцебиття та / або дихання
Пітливість
Запаморочення
Нервозність
М'язова напруга
Паніка
Дратівливість
Труднощі з концентрацією уваги
Безпричинний гнів
Хвилювання
Порушення сну

Стрес і тривожність — не завжди погано. Іноді обидва явища стають поштовхом для виконання задач та пошуку рішень. Це відбувається за рахунок короткострокового впливу гормонів стресу на розумові процеси і мотивацію.
Але якщо тривога на душі — постійне явище, вона погіршує якість життя. Гормони та нейромедіатори, які при цьому виробляються, руйнівним чином впливають на організм.

Депресія і постійна тривожність без лікування викликають хронічні проблеми, включно з серцево-судинними хворобами, порушенням роботи ендокринної системи. Аутоімунні розлади, часті інфекції та запалення внаслідок зниження захисних сил організму теж виникають на підґрунті психічної напруги.

Тривожність і алкоголь
Переймаючись питанням, як швидко зняти тривожний стан (прим. як позбутися душевної тривоги), деякі приходять до вирішення проблеми за допомогою алкоголю. Адже він допомагає розслабитися, знижуючи активність ЦНС і діючи на ті ж механізми в мозку, на які впливають транквілізатори.

На перший погляд може здатися, що це дієвий спосіб послабити напругу. Але це погана ідея.
По-перше, алкоголь виснажує запаси магнію та вітамінів групи В. У кінцевому підсумку це лише посилює тривожність, несе ризик придбати інші ментальні порушення, завдає удару по нервовій і серцево-судинній системам.
По-друге, деякі люди з тривожними розладами схильні до зловживання алкоголем або іншими психоактивними речовинами. Це несе ризик виникнення залежності.
Людям, які страждають від алкогольної чи наркотичної залежностей, варто в першу чергу вирішити ці проблеми. Тоді лікування тривожності призведе до кращих результатів.

Як зняти тривогу і почуття страху за допомогою харчування
Медикаментозне лікування та розмовна психотерапія — стандарт лікування в разі наявності проблем з незрозумілою тривогою. Повноцінний сон і регулярні фізичні вправи теж допомагають поліпшити стан. Деякі дослідження підтверджують, що проблема частково вирішується і за допомогою харчування

Продукти для зниження тривожності:
лосось
ромашка
куркума
темний шоколад
йогурт
зелений чай

Прогноз
У легкій формі занепокоєння і страхи іноді минають самостійно зі зміною способу життя. Але тривожні розлади піддаються лікуванню навіть у важких випадках. Для цього підходить психотерапія і медикаменти, завдяки яким людина адаптується і може жити повноцінним життям.
Щоб вибрати відповідний метод терапії, краще звернутися до професійного психолога.

0

198

Емоційне вигорання на роботі та вдома — як вчасно розпізнати та допомогти собі

джерело: https://www.rozmova.me/

Синдром вигорання — фізичне та моральне виснаження, яке становить потенційну загрозу для професійного, суспільного та особистого життя. Це явище деформує стосунки з людьми, породжуючи цинізм, негативне ставлення до колег, клієнтів та себе самого. 
Вигоряння (burnout) не варто плутати з “boreout” — феноменом, який виникає внаслідок нудьги на роботі через недостатню кількість або якість робочих завдань.
Спільне між цими станами те, що обидва вони мають відношення до механізмів мотивації. Але перший переважає за ступенем негативного впливу на життя та може бути пов'язаний не лише з роботою, а й батьківством, доглядом за хворою людиною тощо.

Вигорання – що це і чому виникає?
Вигорання вперше описав як окреме явище психолог Герберт Фрейденбергер у 1970-х роках. Цем терміном позначають важкий стресовий стан, який призводить до сильного фізичного, розумового та емоційного виснаження.
Синдром бернаут зменшує здатність людини адаптуватись до стресу та виконувати повсякденні обов’язки набагато сильніше за звичайну втому. Ризик його розвинення найбільш високий серед медиків та топ-менеджерів, але його жертвою може стати будь-хто.
Моральне виснаження з’являється не за один день, а поступово нарощує негативний вплив на здоров'я та якість життя людини.
Розвитку синдрому вигоряння може сприяти організація та характер роботи, ставлення колег, стосунки в колективі, цінності самої компанії. В один момент людина відчуває, що втомилася від життя, а почуття порожнечі поглинає радість, мотивацію та ентузіазм.
Фактори ризику виникнення емоційного вигоряння:
Безперервно високий рівень професійного навантаження.
Безпорадність — відсутність можливості впливати на прийняття рішень.
Монотонність і безперспективність задач.
Невідповідність. Людина віддає більше, ніж отримує (використаний час та зусилля або застосований професіоналізм перевищують винагороду, не отримують визнання, не ведуть до професійного зростання тощо).
Розпливчасті вимоги до роботи та критерії її оцінювання.
Конфлікт між особистістю та посадовими обов'язками чи цінностями
Хто найчастіше страждає на емоційне вигорання?
Хоча зовнішні обставини та напрямок діяльності і є ключовими факторами виникнення синдрому burn out, особливості самої людини, її цінності та ставлення до роботи створюють сприятливе підґрунтя.

До професійного вигорання найбільш схильні люди з певними якостями. Його виникненню сприяють перфекціонізм, схильність все контролювати, гіпервідповідальність, нездатність розслаблятись.
Найчастіше страждають люди, які значною мірою схильні до співчуття, самовідданості, з високим рівнем самокритики.

Також у зоні ризику особистості, яким притаманні наступні риси:

Вольове придушення негативних емоцій, сформоване ще в дитинстві. Таке буває, коли дитині забороняють відпочивати (“потрібно постійно щось робити, ледащо”, “на тому світі відпочиватимеш”, “ти вже успішний, що розсівся без діла?”). Таких дітей часто змушували долати себе заради успіхів у навчанні (враховувались тільки найвищі оцінки), спорті, виконанні домашніх обов’язків тощо.

Постійна невдоволеність та самоїдство через вимогливість до себе.

Безперервне прагнення до більшої досконалості в комплексі з іншими факторами можуть призвести до хронічного стресу.

Моральна втома та емоційне вигорання виникають поступово, а помічають їх часто вже надто пізно — коли вони встигають призвести до руйнівних наслідків.
Щоб запобігти такому розвитку подій, важливо знати прояви та вчасно їх розпізнавати.

Ознаки вигоряння:
На сьогодні чітких загальноприйнятих критеріїв діагностики burnout syndrome не існує. Але за наявними науковими даними, його база лежить у трьох площинах: емоційне виснаження, деперсоналізація та зниження працездатності. Частіше за все ці явища проявляються наступним чином:

Виснаженість
Відчуття фізичної та моральної втоми. Соматичні симптоми можуть включати головні болі, болі в животі, зміну апетиту або сну.

Ізоляція
Люди з вигоранням зазвичай відчувають себе пригніченими. Вони можуть уникати спілкування та втрачати довіру до друзів, членів сім’ї та колег по роботі.

Фантазії про втечу
Незадоволені нескінченними вимогами своєї роботи або непрофесійними обов'язками, люди з вигорянням можуть фантазувати про те, щоб втекти або сховатися від усіх на самоті. У крайніх випадках вони ладні використовувати наркотики, алкоголь або їжу, щоб заглушити свій емоційний біль та втекти від перевантаження.

Дратівливість
Емоційне вигорання інколи призводить до того, що люди легко виходять з рівноваги під час спілкування з друзями, колегами та членами сім’ї.
Втрата здатності виконувати повсякденні задачі

Підготовка до робочої зустрічі, необхідність возити дітей до школи або виконувати домашні обов'язки можуть стати нездоланними труднощами для людини з синдромом бернаут. Особливо, якщо щось іде не за планом.
Часті хвороби

Вигоряння, як і будь-який інший тривалий стрес, знижує захисні функції імунної системи та рівновагу нервової. Це, в свою чергу, робить людину більш схильною до застуди, грипу чи безсоння. Емоційне вигорання здатне призвести до проблем із психічним здоров’ям, таких як депресія чи тривога.

Моральна втома за наявності синдрома бернаут не минає самостійно. Без лікування вона здатна призвести не лише до психічних та соціальних проблем, але й до соматичних хронічних хвороб, таких як діабет і серцево-судинні порушення.

0

199

продовження:

Психологи Герберт Фройденбергер і Гейл Норт окреслили 12 стадій синдрому професійного вигорання

Надмірні амбіції та ентузіазм. Звичайне явище у людей, які починають нову роботу або беруться за новий проект. Занадто великі амбіції на даному етапі можуть закласти фундамент для вигоряння в майбутньому.

Прагнення працювати якомога більше. Амбіції змушують викладатися по максимуму.

Нехтування власними потребами. Людина починає відмовляти собі у задоволенні базових потреб, таких як сон, фізична активність чи повноцінне харчування.

Зміщення конфлікту. Замість того, щоб визнати, що взяла на себе забагато, людина звинувачує в своїх проблемах боса, "несправедливі" вимоги або "некомпетентних" колег.

Брак часу на діяльність, не пов’язану з роботою. Розваги та спілкування з близькими починають здаватися обтяжливими, а не приємними.

Заперечення. Зростає нетерпимість до оточуючих.

Вилучення з суспільного та соціального життя. Зацикленість на роботі стає настільки сильною, що все інше ніби перестає існувати.

Зміни в поведінці. Ті, хто перебуває на шляху професійного вигорання, можуть стати більш агресивними та проявляти безпричинний гнів в бік інших людей.

Деперсоналізація. Відчуття відірваності від свого життя і неможливості контролювати його. Втрата нормального зв'язку з власним тілом та реальністю.

Внутрішня порожнеча або тривога. Відчуття порожнечі та неспокою, що нарощує силу. В спробах впоратися з дискомфортом, людина може вдатися до вживання психоактивних речовин, азартних ігор або переїдання.

Депресія. Життя втрачає сенс. З'являється відчуття безнадійності.

Психічний або фізичний колапс. Людина не може виконувати базові дії та повсякденні задачі. На цьому етапі вже не обійтися без лікування у психолога або психіатра. Інколи потрібна також медична допомога інших фахівців
.............

На різних етапах вигорання людина стикається з низкою негативних явищ, типових для моральної втоми.
Прокрастинація, уникнення виконання простих задач, дратівливість, постійна втома вранці, головні болі, зниження сексуального потягу, відчуття загрози або паніки, підвищене споживання кофеїну та постійні нав’язливі думки про роботу — все це прояви синдрому вигоряння.

Як боротися з емоційним вигоранням
Найкращий спосіб лікування — профілактика.
Стресу не уникнути, але запобігти емоційному виснаженню цілком можливо. Для цього будуть корисними наступні дії.

Фізичні вправи
Вони насамперед корисні для фізичного здоров’я, але не менш важливі для психічної сфери. Спорт допомагає позбавитись від стресу. Він сприяє виробленню ендорфінів і синтезу нейромедіаторів, відповідальних за емоційну стабільність.
Але тут також не слід себе пересилювати. Надмірні навантаження лише погіршують стан, тому що призводять до підвищеного викиду гормонів стресу. Міні-тренування та короткі прогулянки — це зручний спосіб зробити фізичні вправи щоденною звичкою.

Збалансоване харчування
Здорова дієта, багата на омега-3 жирні кислоти, магній та вітаміни групи B має природній антидепресивний ефект. 
Повноцінний сон
Нашому тілу та мозку потрібен час, щоб відпочити та перезавантажитися. Тому здоровий сон у достатній кількості (7-9 годин) критично важливий для гарного настрою та психологічної гармонії.
Уникнення кофеїну перед сном, виконання розслабляючого ритуалу (наприклад, приймання ванни або масаж) та заборона на використання смартфонів у спальні сприяють повноцінному нічному відпочинку.

Звернення по допомогу
Під час стресу важливо звернутися за допомогою. Якщо просити про важко, подумайте про те, яким чином делегувати частину обов'язків іншим способом. Наприклад, винайняти помічника або домовитися про взаємну допомогу та підтримку на основі бартеру з кимось зі знайомих.

Що робити, коли емоційна втома вже зайшла надто далеко і викликала спустошеність?
На ранніх стадіях вигорання зверніть увагу на баланс відпочинку та роботи.

Стане в пригоді функція вимкнення повідомлень на гаджетах. Не зайвим буде розслаблення та зміщення фокусу з роботи на себе. Повноцінний сон, різноманітний раціон та регулярні спортивні заняття — база емоційної стабільності та джерело сил.
Це може бути важко, але краще розповісти про проблему керівництву та колегам, тому що вкрай важливим є зниження рівня навантаження або зміна підходу в роботі.

Починаючи працювати, не змушуйте себе виконувати завдання з максимальною віддачею кожну хвилину та кожного дня. Встановіть межі, які дозволять вам працювати ефективно, але без надмірного напруження.

Тимчасова відпустка допоможе, але не позбавить повністю від симптомів вигорання. На не надто запущених стадіях може допомогти довга творча відпустка (1-2 місяці), під час якої ви поступово будете відновлювати свої хобі та активності, не пов’язані з професійною діяльністю, спілкування з близькими, повноцінний режим дня.

Постійна турбота про себе без відчуття провини та самоїдства — це і профілактика, і стратегія відновлення.

На жаль, коли людина опиняється на пізніх стадіях професійного виснаження, то навіть багатомісячний відпочинок не гарантує очікуваних результатів. Іноді тільки зміна професії дає можливість позбавитись від вигоряння.

Щоб вчасно отримати допомогу та підтримку, варто звернутися до психотерапевта

Одна година на тиждень, приділена лише собі та власному життю це вже свідомий та ефективний крок назустріч розв'язанню проблеми моральної втоми.

0

200

Панічні атаки: симптоми, причини та способи терапії
Нестерпне відчуття всепоглинаючого неконтрольованого панічного жаху без очевидных причин. Той, хто хоч раз пережив панічну атаку, не сплутає її ні з чим іншим. Ці нетривалі, але інтенсивні епізоди не на жарт лякають. Вони викликають всепоглинаючий безпричинний страх та виражені фізичні симптоми та можуть змусити вас думати, що ви помираєте просто зараз.
Панічні атаки несподівані та виснажливі, потужні та паралізуючі. Вони змушують серце калатати та створюють відчуття гострої нестачі кисню. Такі напади зазвичай виникають раптово, без будь-якого попередження, а нерідко без чіткого тригера. Панічні атаки вночі під час сну — також поширене явище.
Напад паніки може бути одноразовим, але багато людей згодом переживають повторні епізоди. Їх можуть викликати певні ситуації, в яких відчувається небезпека та активується реакція «бий або біжи».
ПА бувають самостійним явищем, а бувають елементом розладів — власне панічного, соціофобії, ПТСР або депресії. Незалежно від причини, лікування панічних атак цілком можливе.
Пройдіть коротке опитування та обирайте з п’ятьох психотерапевтів, які найкраще підходять для роботи з панічними атаками
Симптоми панічної атаки
ПА розвивається раптово і зазвичай досягає свого піку протягом 10 хвилин. У більшості випадків напад паніки припиняється протягом 20-30 хвилин, рідше триває до години.Симптоми ПА включають в себе:
Задишку або гіпервентиляцію
Прискорене серцебиття
Біль або дискомфорт у грудях
Порушення дихання або відчуття задухи
Тремтіння або тряска
Почуття дезорієнтації та дереалізації
Підвищене потовиділення
Нудота
Відчуття запаморочення, переднепритомний стан або слабкість
Оніміння або поколювання в різних частинах тіла
Озноб чи припливи
Страх померти, втратити контроль над собою або збожеволіти.
Серцевий напад або панічна атака?
Панічна атака не несе небезпеки для життя. Але більшість вегетативних симптомів серйозні і схожі на серцевий напад. Виклик швидкої під час нападу — не рідкість для людей, що страждають на ПА. Виключити ймовірність серцево-судинних проблем дійсно не завадить, але є відмінності, що дозволяють відокремити один стан від іншого. Найочевидніші з них — тривалість епізоду, наявність болю і попереджувальних ознак.
Серцевий напад триває до тих пір, поки людина не отримує допомогу. Його нерідко супроводжує блювання та біль у грудях, який може іррадіювати в ліву руку або лопатку.
Натомість ПА зазвичай проходить за 20 хвилин сама, під час неї немає гострого болю в серці, а нудота не закінчується блюванням.
Панічна атака або напад тривожності: в чому різниця
На перший погляд ці два явища схожі, але між ними є відмінності.
Як і у випадку з попереднім пунктом, це тривалість. ПА рідко продовжується більше 20 хвилин, тоді як напад тривоги не обмежений у часі.
Друга відмінність — інтенсивність переживань. Під час тривоги вона нижче.
Третє — раптовість панічних атак на відміну прогнозованості тривожного епізоду, який зазвичай має місце після періоду переживань і занепокоєння.
Панічний розлад і агорафобія
Поодинокі або епізодичні панічні атаки не свідчать про значні порушення психіки. Але якщо епізоди безпричинного страху з вегетативними симптомами повторюються принаймні раз на місяць, а за ними слідує період тривожного очікування наступної ПА і виражена уникаюча поведінка, пов'язана з цим очікуванням, це говорить про панічні розлади. Страх перед подальшими нападами може стати настільки сильним, що у людини розвивається агорафобія. Це тривожно-фобічний розлад, в разі якого виникає нав'язливий страх відкритого простору, віддалення від будинку і великих скупчень людей.
Позбутися від агорафобії можливо, але це вимагає часу і зусиль, тому краще лікувати панічні атаки відразу, не доводячи до ускладнень.
Є стратегії, які можна використовувати, щоб зменшити або усунути симптоми, повернути впевненість у собі та контроль над своїм життям.
Причини панічної атаки
Точні причини нападів паніки досі невідомі. Але у вчених є декілька версій щодо факторів їх виникнення:
Біохімічне підґрунтя
Психологічні причини: сильний або хронический стрес
Спадковість
Медичні та соматичні фактори, супутні психічні захворювання
Біологічна теорія панічних розладів
Одна з теорій панічного розладу полягає в тому, що його симптоми викликані хімічним дисбалансом в мозку. Гормон надниркових залоз кортизол, нейромедіатори серотонін та ГАМК найбільше впливають на схильність до ПА.
ГАМК — це гальмівний нейромедіатор, який протидіє збудженню в мозку, спричиняє ефект розслаблення і пригнічуює тривогу. Дослідження показують, що у людей з панічним розладом рівень ГАМК нижчий за інших.
Підвищений рівень кортизолу — ще одна імовірна причина нападів паніки. Надлишок кортикостероїду знижує вироблення серотоніну і пов'язаний з тривожністю та беспричинним страхом.
Є дані, що люди, які страждають на панічні розлади, мають підвищену чутливість до певних речовин. Наприклад, до молочної кислоти, яка виробляється при фізичному навантаженні. Вуглекислий газ, нікотин, кофеїн теж можуть стати тригерами епізодів раптового страху. Панічні атаки після алкоголю — також не рідкість.
Психологічні причини ПА
Хронічний стрес та підвищена тривожність можуть бути причинами нападів панічної атаки. Як було вказано вище, вони вірогідно пов'язані з підвищеним рівнем кортизолу, який, в свою чергу, виникає під час хронічного стресу або після психотравмуючих подій.
Панічні атаки, як і інші прояви підвищеної тривожності, нерідко виникають у людей, що страждають на ПТСР або кПТСР.
Існує теорія, що ПА — це один із проявів танатофобії, тобто страху смерті, який носить нав’язливий характер та заважає нормальному життю. Танатофобія може розвинутись після травмуючої ситуації, пов’язаної з явищем смерті.
Панічні атаки, страх смерті, агорафобія та тривожні розлади підсилюють одне одного та створюють замкнене коло з нав’язливих думок, ірраціональних жахів та психічного напруження. Розірвати його можна за допомогою психотерапії.
Спадковість
Вважається, що ризик ПА підвижується в разі, якщо ця проблема присутня в сімейному анамнезі. Це пов’язано з успадкуванням біохімічних факторів, які обумовлюють панічний страх.
Соматичні фактори та хронічні хвороби
Панічні атаки можуть виникати при деяких хворобах. Серед них:
патології ендокринної системи, наприклад, щитоподібної та надниркових залоз;
серцево-судинні порушення, такі як підвищений тиск та порушення кровообігу;
хвороби нервової системи та порушення дихання.

0