HELEN CHANNEL - международный форум-рупор об исследованиях прошлых воплощений, а также о жизни в текущем воплощении

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

К чату "Будни ап.." 2.0 Война-2022 (часть 2) - пси-помощь и советы

Сообщений 141 страница 160 из 235

141

😳 ЩО ТАКЕ ФЛЕШБЕК? ЯК СОБІ ДОПОМОГТИ?

У тих, хто в минулому пережив травматичну подію, можуть траплятися флешбеки. Флешбек – мимовільні спогади з минулого, болісні та лячні. Здається, що минула травма відбувається зараз.

⚡️ Під час флешблеків буває важко сприймати реальність.

Як ви можете допомогти:
✋ 1. Скажіть собі, що це спогади, що це не відбувається зараз.
✋ 2. Зробіть повільні, глибокі вдихи. Глибоке дихання є важливим, тому що воно збільшує кисень у вашому організмі і допомагає швидше вийти з тривожного стану.
✋ 3. Зосередьтеся на навколишньої реальності за допомогою органів відчуттів. Подивіться на предмети, що оточують вас, послухайте звуки або увімкніть музику.
✋ 4. Носіть завжди із собою предмет, який може вас заспокоїти та повернути в сьогодення.
✋ 5. Доторкніться до чогось дуже холодного або гарячого.

⚡️ Як ви можете попередити флешбек?
Ознаками майбутнього флешбеку може бути зміна настрою, дихання, раптовий жар або озноб, помутніння зору. Спробуйте визначити, що викликає спогади. Це може бути зовсім незначна дрібниця, на яку зазвичай ви не звертаєте увагу.
Розуміння цих ознак може допомогти вам впоратися з флешбеками або послабити їх.

Інформацію про способи самодопомоги ви можете знайти на сторінці: https://www.samopomi.ch/psikhichne-zdor … truchannja
Instagram https://instagram.com/samopomo.ch?utm_medium=copy_link

0

142

🤯  ЯК РОЗПІЗНАТИ ТРИГЕРИ СТРЕСУ?

Не так багато можна зробити для запобігання стресу, але є немало способів більш ефективного управління стресом.

😀 Наприклад, ви можете:

- навчитися розслаблятися і / або медитувати;
- регулярно виконувати фізичні вправи;
- використовувати технології тайм-менеджменту.

Якщо ви не впевнені стосовно того, що викликає у вас стрес, почніть вести щоденник, в який записуйте стресові епізоди протягом трьох-чотирьох тижнів. Вам, можливо, буде потрібно занотувати наступне:
·   дату і час;
·   місце стресового епізоду;
·   що ви робили;
·   з ким ви були;
·   як ви почувалися емоційно;
·   що ви думали;
·   що ви зробили.

Оцініть ваше фізичне і психічне самопочуття і рівень стресу (від 0 до 10, де 10 – найвищий рівень стресу, який ви коли-небудь відчували).

Ви можете використовувати щоденник, щоб:

·  з'ясувати, що викликає ваш стрес;
·  визначити, як ви дієте в стресовому  стані;
·   розробити більш ефективні механізми подолання.

Експрес-діагностику ви можете зробити за посиланням: https://www.samopomi.ch/get-tested/perc … -scale-pss

Якщо стрес викликає серйозні проблеми зі здоров'ям, зверніться за допомогою до професіонала.

0

143

Хочу поделиться своим опытом принятия перемен в наше сложное время.

Когда в начале войны мы приехали во Львов, я заметила в себе такую штуку. Поскольку бегство из Киева было неожиданным, вынужденным, во мне как будто напряглось что-то, что связывало меня с моим домом. Как невидимая пуповина, которая растянулась, болит, но держит. Внутри как будто застыла болезненная спайка: хочу назад, но не могу. И это состояние на какое-то время полностью перекрыло мои восприятия того, что вокруг меня реально происходило, у меня на вовне тупо не хватало внимания. Почти все мое внимание было на этой внутренней боли. Я как будто заморозилась. На автомате, в шоке делала самое необходимое, а внимание было где-то. По факту было новое место, очень даже комфортное, новые люди, очень хорошие, а я бессознательно вся была сосредоточена на этой спайке. Там было их еще несколько, свзяанных с войной и неверием в происходящее, с деньгами, а хватит ли и где их дальше брать. Вот на них и было все внимание, и было больно. И в какой-то момент на примере ребенка, который радуется любому изменению, любой новизне, я вдруг увидела эту свою пуповину. Я поняла, что я не то что не радуюсь новизне, понятно, что ситуация далеко не радостная, а мне очень плохо, хотя тут не бомбят, не стреляют, есть крыша над головой, есть еда, есть поддержка. Есть новизна, а я ее не замечаю, не принимаю, не ценю, а наоборот, страдаю. И это не нормально. Потому что я не даю подтверждения и внимания людям, которые нас приютили, не особо помогаю, потому что нет сил, не работаю, потому что сама в шоке, и много чего еще не делаю. И это очень плохо. И заметив эту свою пуповину, я задала самой себе вопрос 'а ты в последнее врем. была так сильно счастлива в своей жизни там, дома?' И ответ был отрицательным, потому что всегда есть разные но. 'А почему тогда ты так страдаешь?'  В этом месте началось мое постепенное растождествление с этой моей пуповиной. Потом я таки вернулась домой, и случился прилет. И мы снова переехали. Потом вставила стекла и собиралась вернуться, и еще один прилет, и вот уже почти всю войну мы живем где-то, не дома, и знаете что? я уже привыкла ), и мне даже многое нравится не дома, и у меня даже стали появляться идеи на тему того, где и как я хотела бы жить. И я знаю, что живи я как раньше, этого бы не случилось. На столько сильной была моя пуповина. Есть более легкие люди, конечно ), но и таких как я очень много, и вот для нас такая себе шоковая терапия.

И так я делаю с тех пор все чаще: я стараюсь сравнивать свои чувства с тем, что реально есть вокруг меня, перепроверять их. И если базово все хорошо, то значит нет причин для грусти, печали, страданий и прочего. Я напоминаю себе об этом, и это стабилизирует. Я стараюсь благодарить за все хоть немного хорошее, что происходит. Замечаю это и благодарю пространство. Ведь этого могло и не быть. Сравниваю себя с передовой или Харьковом или Николаевом не для того, чтобы голову пеплом посыпать, а чтобы напомнить себе, что все хорошее не само собой происходит, и нужно это замечать и подтверждать. Есть закон: что подтверждаем, то и растет. Будем подтверждать плохое, его станет больше. Я выбираю наоборот.

Стараюсь замечать что-то новое, что происходит со мной и анализировать это на предмет, это позитивная динамика или не очень. И соответсвенно, если она вверх, то значит нужно этого еще, а если динамика в минус, то не нужно больше так делать.

Мир устроен очень разумно, что бы мы об этом ни думали. Люди подобны детям, которые, еще не понимая законов мироздания, сначала их всячески нарушают, а потом обижаются и сетуют на последствия. И происходящее с нами - это условия для нашего психологического и духовного взросления. И ведь мы взрослеем ). Каждый прокачивает что-то свое, как нация мы консолидируемся, и надо, замечая цену, все же делать упор на достижения, подтверждать их самим себе. Вселенная щедра и изобильна, но нужно замечать ее подарки и брать их )
Виктория Кравец, фб

0

144

■■■
Не ругайте себя, если испытываете нечто подобное.

Автор текста : Анастасия Рубцова

Давайте, я просто расскажу о вещах, которые абсолютно нормальны сейчас, в остром стрессе.
Чтобы никто не пугался сам себя.
Потому что нам и без того есть чего пугаться.
Итак.                                                                                          🔰
- Провалы в памяти. Ощущение «не понимаю, что я делаю и куда иду, да впрочем, и кто я, тоже не понимаю». Все вылетает из головы, начал фразу – забыл, буквально забыл, чем собирался ее закончить. Пошел – забыл, куда. Назначил встречу и забыл, сел не на тот автобус, забыл телефон, забыл забрать ребенка.                                     🔰
- Чувство, что ни в чем нет смысла. Это не отчаяние, а скорее недоумение – искренне не понимаешь, зачем чистить зубы, зачем идти в офис, зачем писать посты в соцсетях. Будущего нет.                                                                                   🔰
- Невозможность доделывать что-то, начатое до войны – дочитывать книгу, дописывать научную статью, дошивать юбку, продолжать какие-то отношения.                                                                            🔰
- Ватная голова, как будто внутри нее есть какие-то зоны обморожения. Они не включаются и не работают. Не знаю, как точнее описать – наверное, больше всего это похоже на то, как трогаешь языком замороженную щеку у стоматолога. Мысли разбегаются и путаются.             
🔰
- Простейшие вещи делаются безумно долго. Можно часами сидеть и смотреть в одну точку. Можно пойти ставить стирать белье – и через 40 минут обнаружить себя сидящим на кухне.                 
🔰
- Не понимаешь смысла обращенных слов. Буквально, они разваливаются на буковки, на звуки, на шум. Довольно страшное ощущение, но сейчас нормально и оно.                                                 🔰
- Говорить не можешь. Физически не можем, даже когда надо, с близкими, с коллегами, говорить физически больно, даже самые простые фразы.                                                                                  🔰
- Или, наоборот, не можешь замолчать ни на секунду. Лихорадочно говоришь и говоришь, неважно, что, пихаешь какие-то слова в каждую пустую секунду, и сам понимаешь, что со стороны звучишь не очень, и даже не пытаешься что-то формулировать логично и связно.                                 
🔰
- Внезапная острая ненависть к кому-то или чему-то. Жгучая, как будто тебя облили кипятком. Ты раньше и не думал, что можешь испытывать что-то такой силы. В те моменты, когда она отпускает, оседаешь на пол и чувствуешь себя, как будто тебя вынули из мясорубки. Ненадолго.       
🔰
- Ярость и ощущение предательства. В целом ярость и злость – неплохие чувства, они означают, что у психики пока остаются силы. Можно попробовать использовать энергию злости хоть на что-то полезное. Но не факт, что получится.                                                                                🔰
- Нестерпимое раздражение на сущие мелочи. Не там оставленную чайную ложку, расстегнутую молнию сумки, звук телефона. Не говоря уже о близких, близкие могут бесить так, что и передать нельзя – хотя краешком сознания мы понимаем, что ничего необычного они не делают.     
🔰
- Жутковатое экзистенциальное одиночество и бездомность. Даже если дом есть, никуда не делся, и мы сидим на собственном родном диване.                                                                                  🔰
- Ощущение «черного мира», как будто кто-то погиб – то ли мы, то ли кто-то из близких, то ли весь мир. Как будто в нем не осталось ни красок, ни листочков, ни звуков, ни друзей, ни детей, ничего, ничего.                                                                       🔰
- Или, наоборот, радость и облегчение. Какие-то довоенные вопросы удачно разрешились сами собой или оказались оглушительно неважны. Можно об этом больше не думать.                               

🔰
- Стыд за эту радость. Вообще много разных видов стыда. Стыд за то, что чувствуешь себя виноватым. Стыд, что недостаточно чувствуешь себя виноватым. Стыд за то, что ты не герой. Стыд за растерянность. Стыд за то, что тебе тревожно. И так далее.                                                      🔰
- Легкая эйфория, прямо-таки подозрительная. Беспечное ощущение «все будет хорошо», «да это ерунда, через пару недель все закончится».     
🔰
- Физическое ощущение разорванности на куски. Экзистенциальный ужас, панические атаки, когда мир кажется жутким и подозрительным местом. Это один из самых неприятных возможных симптомов, но пройдет и он, поверьте, психика справится.                                                                             🔰
- Бессонница.
- Или, наоборот, бесконечное желание спать, спать и спать.
- Кошмары, в которых мозг играет страшными картинками – война, апокалипсис, ядерный взрыв на горизонте, перестрелки, взрывы поездов, падающие самолеты, пузырящаяся земля.                   
🔰
- Странные и сильные боли без причин в неожиданных местах – спина, голова, желудок, глаза. Внезапные аллергии на пустом месте. Воспаления всех слизистых. Это иммунитет не выдерживает от перенапряжения, поэтому рвется, где тонко, иногда сразу в нескольких местах.                                                                                  🔰
- Диковатые вкусовые пристрастия, когда ешь вперемешку шоколад, мясо, яблоки, хлеб, колбасу, халву, запивая все это кефиром. Бесконечно ешь, ешь и ешь, и все равно голодный.             
- Или, наоборот, вообще не чувствуешь голода.         
🔰🔰🔰🔰
И так далее. Это далеко не все симптомы, могут быть и другие, а могут отсутствовать и вообще все, имейте в виду.
Помните, что психика пытается справиться с происходящим.
Изо всех сил.
Старается вместить в себя новые знания о мире и о людях, и иногда трещит по швам, как космический корабль во время перегрузок.
А иногда вынуждена врубать предохранители.
☀️Дадим ей время на пересборку. В это время крайне важно одно - забота о своих физических потребностях: еда, сон, прогулки и слушать что просит тело. Спать - значить спать, есть - значит есть.
Это лучшее и пока единственное, что мы можем.

Автор текста : Анастасия Рубцова (с)

0

145

❗️ ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ПОВЕРНЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ДОДОМУ

👫  ДІТИ

Підготуйте дітей до повернення батька з зони бойових дій.  Потреби дітей могли дещо змінитися за час відсутності батька,  можливо,  їм  знадобиться  деякий  час,  щоб  знову відчути душевну близькість з батьком, особливо, якщо вони були дуже маленькими на час його від’їзду.

Діти реагують відповідно до свого віку.

❤️  НЕМОВЛЯТА (12 МІСЯЦІВ АБО МЕНШЕ) можуть реагувати на зміни у розпорядку дня, оточенні, на зміни настрою матері або  її  доступність.  Діти  можуть  ставати  млявими, відмовлятися від їжі і навіть втрачати вагу.

❤️  ДІТИ 1-3 РОКІВ можуть ображатися, «дутися», плакати, влаштовувати гнівні істерики, погано спати, якщо мама  має проблеми або недоступна увесь час.

❤️  ДОШКІЛЬНЯТА (3-6 РОКІВ) можуть повертатися до більш дитячої  поведінки, регресувати, можуть бути проблеми з туалетом, смоктання пальця, проблеми зі сном, тривожність, роздратування, «висіння» на мамі. Також вони можуть легко роздратовуватися, впадати у гнів,  бути пригніченими або агресивними, або ж скаржитися на неприємні відчуття або біль. Вони можуть думати, що батька мобілізували,  «бо я поганий» .

❤️  ДІТИ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ (6-12 РОКІВ) можуть бути нервовими, агресивними або капризувати і скаржитися, нити про все. У них може з’являтися головний або шлунковий біль тощо. Дуже часто дошкільнята або молодші  школярі турбуються, переживають про безпеку батька вдома.

❤️  ПІДЛІТКИ (13-18 РОКІВ) можуть хвилюватися, нервувати, протестувати. Також їм може не подобатися новий розподіл сімейних ролей і сімейних обов’язків після повернення батька додому.

☀️ ПОРАДИ ЩОДО ДОПОМОГИ ДІТЯМ БУДЬ-ЯКОГО ВІКУ:

✅  забезпечте додаткову увагу, піклування та фізичну близькість (обійми, поглажування, дружні дотики);
✅  зрозумійте, що дитина може злитися і, можливо, вона має на це право;
✅  обговорюйте ситуацію, дайте дітям зрозуміти, що вони можуть говорити про свої почуття;
✅  прийміть те, що вони відчувають, і не говоріть, що такі почуття неправильні і так не можна;
✅  розкажіть дітям, що такі почуття є нормальними, приготуйтеся до того, що це доведеться говорити багато разів;
✅  зберігайте звичайний ритм життя і плануйте події заздалегідь.

ℹ️  Більше про самодопомогу можна прочитати тут:  https://www.samopomi.ch/dopomoga/help-f … dolescents

0

146

Через більшість із нас вже пройшли кадри з катуванням та знущанням над беззахисним українським полоненим бійцем, нелюдська розправа над захисниками Азовсталі в Оленівці. Смерті цивільних в Миколаєві.

Скажу прямо: в галузі психології я абсолютний профан, та саме це, можливо, мені і дозволить говорити все, що я думаю з цього приводу. А думаю я ось що: оприлюднені та жадібно поширювані нашими каналами кадри - грамотна ворожа інформаційно-психологічна операція (далі - й*бане ІПСО).

Отож, на передовій щодня гинуть та отримують каліцтва десятки та сотні українців. Хтось потрапляє в полон або пропадає без вісті. Міста на лінії зіткнення перетворюються в спустошені згарища. Це факт і наша нова реальність. Нове повсякдення. Попри це, спротив України не згасає - з 24 лютого рішучість у протидії дегенеративній орді залишається непохитною, подекуди лише твердішою, черги перед військоматами стають лише довшими. Симбіоз абсолютно різних людей, які об'єдналися в боротьбі за свою землю супротивник ні пережувати, ні проковтнути не може.

Але він може примусити його припускатись помилок.
- Саме вибиті із емоційної рівноваги ви приймаєте нераціональні рішення.
- Саме в моменти сильних негативних переживань ви робите дурниці.
- Саме при спостеріганні несправедливості, яка лишається безкарною в серці породжується відчай.
- Саме коли коїться зло, якому ви нічого не можете протиставити в серці карбується відчуття безсилля і безпорадності розміром із чорну діру.

Вам дещо показали, ви занурились у страшні світлини і в цей момент непомітно похитнувся емоційний маятник, який вже не контролюємо, ми втратили над собою владу. Смуток, лють. Здавалось би, природня реакція в наші часи. Що не так? На своєму прикладі скажу що. Лише сьогодні я на емоціях двічі ледь не потрапив в ДТП, в одному з яких був би винний суто я. В операційній я теж сам собі не належав і був близький до того аби зробити дурниц, при цьому накричав на колегу, яка цього не заслуговувала.

Простіше кажучи: втратив рівновагу та контроль над собою. Впіймав себе на цьому і зрозумів, що попався на чийсь гачок. В моменти сильних переживань ми робимо помилки. Саме в ці моменти ми стаємо вразливими. Я. Ти. Водій авто. Солдат зі зброєю в руках. Хірург в операційній залі. Люди, від чиїх рішень щось та й залежить. Розумієте? Не допускайте в себе зло.
Та й будьмо ж відвертими з самими собою - ми прекрасно розуміли та розуміємо, що щодня десятки та сотні людей втрачають життя, здоров'я, рідний дім і ми продовжуємо жити з цим знанням. І це не про цинізм. Суспільство навчилось триматись у якій-ніякій рівновазі в новій реальності. Але варто підкинути нам під ногу таку емоційну бомбу (й*бану ІПСО) і стається детонація та collateral damage, який нам може дорого вартувати. На прикладі себе я, сподіваюсь, пояснив чому.

Що ж робити?
1) Якщо ви відчуваєте, що емоції беруть верх, то виключіть дію подразника: НЕ почитайте новини, НЕ подивіться ще один сюжеті і НЕ намагайтесь дізнатись деталей чергового звірства росіян, звісно, якщо ви не слідчий міжнародного трибуналу. Йому це потрібно, вам - ні. Якщо ви не працюєте в Генштабі та не готуєте для Валерія Федоровича Залужного аналітичну записку про поточний стан речей та/чи втрати наших військ на окремому оперативному напрямку, то вам ця інформація НЕ потрібна, вона вам НЕ допоможе.

2) Найкращий спосіб відреагувати стрес, який вже стався - навіть не так: єдина фізіологічно правильна реакція на стрес - рух та фізична активність. Погуляйте, поїдьте на велосипеді, походіть, зробіть щось в хаті. Побийте грушу. Людей не бийте, навіть поганих. Це незаконно.

3) Пам'ятаєте про непокаране зло, яке породжує відчуття безсилля? Покарайте його. Докладіться до цього. Донатьте тим, хто виписує квитки на концерт Кобзона, підтримуйте українське Військо. Долучайтесь до зборів на вундервафлі для наших оборонців. .

Автор Volodymyr Lazorenko .

0

147

❗️🚑❗️ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ СТРЕСІ

⚠️  Якщо ви або інші з якихось причин сильно засмутилися або збентежились, наступна вправа спрямована на те, щоб отримати полегшення негайно.
✅  Ця вправа дієва і коли стрес викликаний спогадами, переключіть свою увагу на момент «тут і зараз», щоб допомогти залишити неприємні спогади в минулому.

✅  Встаньте, сядьте або ляжте, тримайте свої очі відкритими.

💙  Почніть з пошуку п’яти речей, що ви зможете побачити у
найближчому оточенні.

💛  Скажіть вголос, що це за речі, використовуйте конкретні слова, щоб описати те, що ви бачите.

💙  Далі знайдіть чотири звуки які ви чуєте в найближчому оточенні. Скажіть вголос, які вони і використовуйте якомога конкретніші слова, щоб описати звуки.

💛   Знайдіть у своєму найближчому оточенні три речі, яких ви можете торкатися / торкаєтеся. Скажіть вголос, які вони використовуючи конкретні слова при описі дотику.

💙   Знайдіть дві речі у вашому найближчому оточенні, які  мають запах. Скажіть вголос, які вони.

💛  Знайдіть у своєму оточенні щось таке, що ви можете скуштувати. Скажіть вголос, що це таке.

✅  Почати тестування: https://www.samopomi.ch/get-tested/koro … tresu-brcs

0

148

На початку 2000-х було введено поняття «дорослість, яка формується» (“emerging  adulthood)”для молодих людей до 25-27 років. Говорилось про те, що треба шукати нові підстави для дорослості, чим просто формальне настання 21 року, коли все нарешті можна. Молоді люди потребують часу для спроби себе в різних професіях та партнерських стосунках, і не поспішають обростати зобов’язаннями. Крім того виявилося, що до 23 років продовжують розвиватися ті ділянки мозку, які відповідають за контроль імпульсів та емоцій, а відтак відбувається розвиток свідомості, підвищується здатність до вольової регуляції, що і має визначати дорослість. Показниками сформованої дорослості, які можна відстежити, було названо фінансову незалежність, уміння відповідати за себе, бути незалежним у прийнятті рішень («велика трійка», до якої українська молодь в одному пілотному дослідженні додала ще «усвідомлення своїх життєвих цінностей»).

Це все розумно і логічно (думала я тоді), але вже не про нас (думаю я зараз).

Спілкуюся з дівчиною про її хлопця – він професійний військовий, з початком вторгнення дуже змінився – став керівником взводу, набрав 8 кг, коли приїжджає додому часто досить агресивний, бо не встигає перелаштуватися, каже – багато відповідальності; хоче на фронт, чекає ротації.
Вона його дуже любить, каже – тепер навіть дужче, хоча з ним стає все важче... Він кличе її заміж, але як кінчиться війна, бо не хоче, щоб, раптом що, вона стала вдовою. Вона каже, що, раптом що, це буде для неї честь.

Їм обом 20-21 рік. З лютого ми всі дуже швидко постаріли.

Ольга Кузьменко

0

149

Все, дівчата, віднині нарощуємо свою асертивність! Дуже корисна риса – ви стикалися з нею, просто не знали, як називається, як не знали й ми , доки не прочитали статтю Оксани Міраі, психолога психологічної студії «Сенс».

У нашій мові немає слова, яке б описувало цю рису, тому психологи і соціологи називають її від англійського слова аssertion – відстоювати, захищати: тобто здатність відстоювати свою точку зору, особисті межі, не принижуючи опонента, не порушуючи його моральних прав. Це поведінка, що поєднує внутрішню силу і ввічливість до оточуючих. Її «постулати»:

🔸 я маю право оцінювати власну поведінку, думки і емоції і відповідати за їх наслідки;
🔸 я маю право не вибачатися і не пояснювати свою поведінку;
🔸я маю право не брати на себе відповідальність за проблеми інших людей;
🔸 я маю право змінити свою думку;
🔸 я маю право помилятися і відповідати за свої помилки;
🔸 я маю право сказати: «Я не знаю»;
🔸 я маю право бути незалежною від доброзичливості інших і від їх доброго ставлення до мене;
🔸 я маю право приймати нелогічні рішення;
🔸 я маю право сказати: «Я тебе не розумію»;
🔸 я маю право сказати: «Мене це не цікавить».

І після цього не почуватися винною, не виправдовуватися, не боятися когось «розгнівати». А ще жартома всіх лякати: «Знаєте, я взагалі-то асертивна, майте на увазі!»😉

0

150

Контузія чи ПТСР.
Безсоння в ніч.

Контузія:
- це коли з подивом виявляєш, що забув слово. Ось знаєш його значення і слово це просте, але ж ні;
- не можеш згадати що ти вечеряв 20 хвилин тому, і згадуєш тільки дивлячись на помитий посуд;
- це коли після ранкової сигарети тремор в руках, як у алкоголіка, а ти не пив;
- це коли болить голова;
- це коли у тебе падає зір;
- це коли шумить у вухах;
- це коли лінійні нерівності перестали бути простими і логічними, але перетворилися в набір незрозумілих символів;
- це коли ти можеш просто залипнути на 2-3 секунди;
- це заїкання, яке може досить довго докучати...

ПТСР:
- це коли ти чужий в цивільному житті і свій серед армійців (але тільки бойових);

- це коли загострене почуття справедливості (найчастіше занадто);

- це коли уві сні ти виходиш на бойові;

- це коли уві сні відірвало праву руку по плече і уві сні ти думаєш: “- Блядь, потрібно було на САТі залишити петлю, а не розпускати. Встигну накласти до критичної крововтрати?” І прокидаєшся...;

- це коли вночі, в півсні рукою шукаєш автомат;

- це коли гірко і соромно на кладовищі біля могил;

- це коли не боїшся смерті, від слова зовсім. Але боїшся того, що її несе;

- це коли взагалі не дивишся нічого про війну, або тільки всюди шукаєш відео з твоїми і чужими боями;

- це коли йдеш від конфлікту, бо замість звичної бійки боїшся вбити мудака;

- це коли запах дизельного вихлопу від вантажівки давно розвіявся, а ти стоїш посеред людей і дивишся в свою пам’ять, де гуде Беха на якій вивозять 300-го і звучать знайомі голоси в ефірі;

- це коли ти не можеш нікому пояснити, що для тебе означають слова: “- Сьогодні в зоні проведення антитерористичної операції...”
- це коли ти в натовпі ловиш погляд і розумієш, що людина “наша” - АТОвець;

- це коли ти прокручуєш всі моменти з людьми яких не вдалося врятувати, і навіть коли розум тобі каже: “- Не, ну блядь! Ну без шансів же було...” все одно болить в душі, і знову і знову прокручуєш “а якби ось так і так “;

- це коли ти розмовляєш з дружиною двічі загиблого Брата по зброї і намагаєшся їй довести, що він дійсно загинув, а вона не вірить в його смерть;

- це коли алкоголь не допомагає і не рятує, коли зриває запобіжний клапан і ти не плачеш, а виєш в подушку, тому що з могили ніхто не встане;

- це коли назва населених пунктів які раніше не знав, тепер ніколи не забудеш;

- це коли відриває вказівний палець правої руки і перша думка: треба вчитися стріляти з лівої.

-це коли на вулиці серед натовпу людей мимоволі здригаєшся і присідаєш від різкого гучного звуку, коли "вибухаєш" Від того що твоя дитина несподівано стрибнула тобі ззаду на плечі, коли просинаєшся в ліжку один (а лягав спати з дружиною і дитиною) бо ти знов у ві сні воював...

- це коли все це вищеперераховане ти не можеш пояснити близьким, а вони тобі не вірять і кажуть" подивись на інших, що воювали, вони ж не такі", а ти відповідає" а звідки ти знаєш які вони, коли ти їх не бачиш,"

- це коли...

Людині, що не воювала не пояснити війну, точно так само, як сліпому не пояснити відчуття зеленого, як чоловікові не дано зрозуміти, що значить виносити і народити дитину.
У них просто немає необхідних органів почуттів.

Війну не можна розповісти або зрозуміти.
Її можна тільки пережити.

Джерело: група Оберiг воīна

0

151

Техніки заземлення
#вправи
Техніки заземлення допомагають полегшити тривогу та інші інтенсивні емоції. Також їх використовують на початках терапії для стабілізації при повторному переживанні травматичної події (що є одним зі симптомів ПТСР). Вони відволікають увагу від думки, спогаду чи переживань та переорієнтовують на поточний момент.

💎Техніка 5-4-3-2-1
⚘Використовуючи цю техніку, ви, за допомогою своїх органів чуття, цілеспрямовано звертаєте увагу на деталі свого оточення. Наприклад, звуки або фактуру предмета. Для цього, наприклад, назвіть 5 предметів, які ви можете побачити; 4 речі, які можете відчути (відчуття одягу на тілі, сонця на шкірі, відчуття доторків до стільця, на якому сидите, вага, структура та інші характеристики предмета, який можна покласти на долоню); 3 звуки, які ви можете почути (рух транспорту, спів пташок, цокання годинника); 2 речі, які можете відчути на запах (запахи в повітрі, парфумів чи олійок); 1 те, що можете скуштувати (цукерка, жувальна гумка, вода).
Ви також можете помічати та про себе рахувати/називати предмети одного кольору чи форми, або ранжувати на свій розсуд.
Категорії
Виберіть принаймні три категорії, наведені нижче, та назвіть якомога більше предметів у кожній. Витратьте кілька хвилин на кожну категорію, щоби придумати якомога більше предметів.
Фільми, країни, книги, зернові культури, спортивні команди, кольори, автомобілі, фрукти та овочі (можна окремо), тварини, міста, телешоу, відомі люди. Щоб зробити вправу складнішою, можете спробувати називати їх в алфавітному порядку.

💎Усвідомлення тіла
🌾Мета цієї техніки: скерувати увагу на відчуття тіла, щоб заякоритися в теперішньому моменті.
Зробіть 5 глибоких видихів носом, а видихайте ротом (можете злегка скласти губи так, ніби користуєтеся соломинкою).
🌾Покладіть обидві ступні рівно на підлогу. Поворушіть пальцями ніг. «Згорніть» і «розгорніть» пальці ніг кілька разів. Витратьте хвилинку, щоби помітити відчуття в ногах.
🌾Кілька разів тупніть ногами об землю чи підлогу. Зверніть увагу на відчуття в ногах, і ті відчуття, які з’являються, коли ви контактуєте з поверхнями, опускаючи ноги донизу.
🌾Стисніть руки в кулаки, а потім розслабте. Повторіть 10 разів.
🌾Притисніть долоні одна до одної. Натисніть на них сильніше і утримуйте цю позу 15 секунд. Зверніть увагу на відчуття напруги в руках.
🌾Жваво потріть долоні. Зверніть увагу на звук і відчуття тепла.
🌾Простягніть руки над головою, ніби намагаєтеся досягнути неба. Розтягуйтеся так 5 секунд. Опустіть руки і дайте їм розслабитися.
🌾Зробіть ще 5 глибоких видихів і помітьте відчуття спокою у своєму тілі.

💎Когнітивні вправи
Ці техніки для того, щоби переключити свій розум від дискомфортних думок та почуттів. Їх можна використовувати будь-коли та у будь-якому місці. Експериментуйте, щоби знайти те, що краще працюватиме для вас.
🌻Називайте всі предмети, які бачите.
🌻Опишіть послідовно кроки чи процес виконання тієї роботи, яку вмієте робити добре. Наприклад, готування улюбленої страви.
🌻Візьміть предмет і докладно опишіть його: колір, текстуру, розмір, вагу, запах і будь-які інші властивості, які ви помічаєте.
🌻Скажіть/напишіть своє та 3 інших людей ім’я та прізвище задом наперед.
🌻Назвіть усіх членів своєї родини, їхній вік та одне улюблене заняття.
🌻Прочитайте щось задом наперед.
🌻Подумайте про якийсь об’єкт/предмет і «намалюйте» його в думках або пальцем в повітрі. Наприклад, спробуйте намалювати свій дім, транспортний засіб чи тварину.
Текст: Наталія Петренко

#інкурсія #психологія #тривога #заземлення #техніки #практичнівправи #граудінг #рекомендаціїпсихолога

0

152

Багато читала в інеті постів, де хають переселенців.
Даже дають рекомендації, що треба робити переселенцю.
Де сидіти.
І як мовчати.
Що треба бути вдячними.
Треба мовчки брати  те що дають.
З однієї сторони це так.🤔
Але.

Коли настав 2014, той самий час коли......до мене звернувся хлопець, найти квартиру, який тікав з Луганська з сім'єю.
І я дуже гарно пам'ятаю той день, коли ми їхали з ним на його машині по пр.Гагаріна, і під'їжджаючи до светофору, в нього задзвонив телефон.
Піднявши трубку і почувши голос він зблід.
Він слухав, но я бачила що він вже нічого не чує.

Я звернулась до нього з питанням - з тобою все гаразд,  що трапилось.
Хоча я розуміла, що трапилось щось страшне.
Він нічого не говорив.
Він завис.

Я забрала у нього трубку , а там жінка продовжувала говорити, і говорити.
Я  узнала, що батьки цього хлопця тільки що погибли.
На їх дом впала бомба.
Батьки були в домі.
Будинок зрівняли  с землею.

Нам начали сигналити.
Хлопець в ступорі.
Благо я вмію водити машину з механікою.
А в нього як раз у була механіка.
Ледве витягнула його з машини і пересадила на своє місце.
Сіла за руль і поїхала.

І тоді, в той самий момент, я для себе прийняла рішення.
Я ніколи не буду рассказувати , умнічати і учити тих людей які під обстрілами , ризикуя життям, тікаючи від війни, шукайють де можно сховатися.
Щоб остаться просто живим.

Я знайшла йому квартиру.
Я не взяла з нього грошей.

І з того дня, я не знаю чому, може цей хлопець всім роздавав мій номер телефону,  но в мене був поток цих людей,  яким треба було житло.

Що я тоді  зрозуміла для себе.
Я зараз напишу.
І якщо ці поради комусь допоможуть, я буду рада.

🔹️ Ці люди з гарячих точок, тікають реально з пекла.
І якщо вони гарно виглядають, це не означає що з ними все гаразд.
Вони не безхатько.
І не повинні бути в обносках.
Нічого не питайте у них.
Вони все одно нічого внятного не розкажуть.
Просто мовчки подивіться в їх обличчя
Ви все зрозумієте.
🔹️ Не ображайтесь, якщо вам не сказали дякую.
Іноді у них просто на це немає сили.
Коли вони прийдуть до тями, буде і дякую, будут і сльози , будут і обійми.
Но не зараз.
🔹️ Не гнівайтесь якщо вони вас не розуміють з одного разу.
Вони у стрессі.
Заспокойте їх, обійміть, і допоможіть.
Бо вони ще не вірять що вони в безпеці .
🔹️ Так, ви їм нічого не винні.
Але і вони вам нічого не винні.
Вони б жили собі дома і не зверталися б до вас, але...
Вони змушені звернутися.
Бо вони втратили все.
Втратили не тільки житло.
Втратили мирне життя.
І вони не винні у тому, що були там, а ви ні.
Но їм слава богу вдалося втекти .
🔹️ Ці люди були вдома і чекали,  в надії що все скоро скінчиться.
Чекали.
Но цього не відбулося.
Вони втомилися чекати.
Тому і почали рятувати своє життя.
Допоможіть їм.
Не змушуйте їх ще чекати.
Вони втомилися.
🔹️Якщо допомагаете,  допомагайте з откритим сердцем.
Вони не жебраки.
У вас зараз є вибір.
У них - нема.
Вони бачили пекло зсередини.
А ви - ні.

0

153

К чату "Будни ап.." 2.0 Война-2022 (часть 2) - пси-помощь и советы

Як пережити важкі часи?

- Вчитися робити з лимона лимонад!
- Змінюйте те, що можете…
Фокусуйтеся на тому, що можете контролювати - базові потреби, сон, їжа, здоров’я. І відпускайте те, що не в ваших можливостях.
- Вчиться на своїх помилках. Зараз такий час, потрібно швидко реагувати на зміни. Немає часу на почикати коли буде краще.
- Хваліть себе за свої досягнення. Навідь за маленькі. Якщо не ви самі себе, то хто?
- Пам’ятайте, у вас завжди є вибір, вибирайте, це ваше життя.
- Радуйте себе, незважаючи ні на що.
Поки важкі часи закінчаться, ваше життя триває саме зараз!
Ви зможете, у вас все получиться! 💛💙

Наталія Облакевич

0

154

Двигун гігантського корабля зламався і ніхто не зміг полагодити, тому найняли інженера-механіка з більш, ніж 40-річним стажем.
Дуже ретельно оглянув двигун зверху вниз. Побачивши все, інженер розвантажив сумку і дістав маленький молоток. Він без проблем вдарив по стратегічним пунктам. Незабаром двигун знову запустився. Двигун відремонтований!
Через 7 днів інженер сказав, що загальна вартість ремонту величезного судна для підприємця склала $ 20.000
'' Що?! "- сказав господар.
'' Ти майже нічого не зробив. Дайте нам детальний звіт. "
Відповідь проста:
Удар молотком: $ 2
Знати куди вдарити, скільки і як вдарити:
$ 19.998

Важливо цінувати власні знання і досвід ... тому що це результат боротьби, переживань і навіть сліз.
Якщо я роблю роботу за 30 хвилин, це тому що я витратив 20 років на те, щоб навчитися робити це за 30 хвилин. Ти винен мені роки, а не хвилини.

Ніколи не '' продавайте дешево ''. Ваш робочий день коштує 1 день життя.
Сеть

0

155

ЯК ПІДТРИМАТИ СТОСУНКИ СІМ'Ї В РОЗЛУЦІ

Під час війни багато сімей знаходяться в розлуці, жінки були вимушені покинути рідні домівки, доставляючи дітей в безпечне місце, чоловіки залишились допомагати боротися з агресором, діти без татусів, дружини без чоловіків.
Цю розлуку не просто переживати як жінкам, так і чоловікам. Робоча група психологічної підтримки вагітних, молодих мам та жінок які страждають від домашнього насильства НПА підготувала декілька важливих принципів, спираючись на які, вдасться підтримувати близькі стосунки між батьками та дітьми, які опинились в розлуці.

Перший принцип - виходити на зв'язок кожного дня
Щоб зберегти тепло стосунків на відстані та відчувати підтримку у непрості періоди розлуки, спробуйте, за можливості, тримати зв’язок з чоловіком кожного дня. Краще відеозв’язок. В ідеалі варто мати конкретний “закріплений час” кожного дня та робити ще спонтанні зідзвони протягом іншого часу. Незалежно від того якого віку дитина - бачити знайоме обличчя, слухати рідний голос - корисно для ментального здоров'я. А для тата це можливість спостерігати за тим, як змінюється та росте дитина, приймати участь у її вихованні. Таким чином буде відчуття взаємної участі у житті родини навіть на відстані. Якщо у тата немає можливості бути постійно у доступі, він може записати невелику казку для молодшої дитини або свої роздуми із порадами по літературі та фільмам для старших, які вони зможуть прочитати чи переглянути самостійно. Коли з’явиться нагода зможете обговорити ці твори.

Другий принцип - пам'ятати про причини
В кризові моменти перебування далеко від чоловіка, жінкам варто пам’ятати і фокусуватись на основній причині свого від’їзду: перебування дітей у безпеці. Також розуміти, що і чоловіку спокійніше, розуміючи, дружина з дітьми знаходяться в безпечному місці і нічого їм не загрожує.

Третій принцип - бути продуктивними у спілкуванні
Намагайтесь обговорювати один з одним не лише якісь крупні події, а й маленькі історії з повсякденного життя, невеличні радості та цікавинки. У цьому допоможуть навідні питання, уточнення, звернення до почуттів та емоцій, а не лише до фактів. Також, корисним буде проводити дзвінки у час активності дитини, а не тоді коли вона зморена або голодна (зідзвонюватись перед вечірнім сном часта помилка), оскільки батько на тому кінці телефону має стимулювати дитину до виконання якихось звичних справ (це може бути обговорення та виконання уроків зі старшими дітьми або просто віддалена участь у грі з іграшками у молодших дітей чи, навіть, з брязкальцем у немовлят. Дитина має бути не просто пасивним спостерігачем або мовчазним учасником бесіди дорослих, а має налагоджувати контакт із батьком. Таким чином батько приймає безпосередню участь у вихованні, у спільно-розділеній діяльності, а мати може трішки відпочити (наскільки це можливо). Також із молодшими дітьми можна грати у хованки онлайн, зі старшими - у спільні онлайн ігри.

Четвертий принцип - спільне планування
Як би не було важко - мати і батько повинні планувати більшість подій разом. Звісно, інколи на заваді стає необхідність швидкого прийняття рішення, або, навіть різниця у часі, але намагайтесь все що можливо планувати заздалегідь. Наприклад, похід дитини на огляд лікаря, якісь поїздки, спільні зідзвони з іншими родичами. Тоді у всіх є відчуття знаходження у спільному сімейному просторі незалежно від кількості кілометрів що вас розділяють. Також важливо під час спільних бесід мріяти про майбутнє. Це створює горизонт подій та дарує відчуття ясності та впевненості.

П’ятий принцип - час для кожного
Варто також виокремлювати час на окреме спілкування для батька та дитини, та для батька й матері. Завдяки цьому ситуація виглядає більш буденою та звичною, оскільки у мирному житті всі члени родини взаємодіють між собою у різний спосіб та тривалість. Також по мірі можливості проводьте спільні (заплановані разом) зідзвони з іншими родичами та друзями сім'ї. Не забувайте й про слова підтримки один одного (жінки і чоловіка) при кожній розмові.

Шостий принцип - спільне виховання
Як ми вже зазначали, важливо всіма способами залишатись паритетними у вихованні дітей. Цьому допоможе - злагодженість позиції, яку батько й мати виробили спільно; відсутність гри у “поганого” та “гарного” копа, оскільки спілкування, підтримка або жура мають відбуватись у присутності обох батьків; передача подарунків від тата - батьки можуть обирати подарунки разом, а мама купляти та презентувати дитині під час зідзвону. Ви разом можете обрати якусь покупку або невеличний ремонт у дитячій кімнаті або квартирі загалом і тато зможе підготуватись до повернення сім’ї.

Яким би важким і виснажливим не був цей час, спробуйте знаходити час і один для одного. Матері, які самі опинились у новому середовищі далеко від дому із дітьми потребують уваги та підтримки. Чоловіки, які відправили своїх дружин у незнайоме місце, яким самотньо також потребують уваги та підтримки. А діти потребують їх завжди, але якщо поряд із ними будуть обоє батьків, які підтримують один одного, то їх дитинство буде щасливим незалежно від обставин.
Автор?

0

156

Ти маєш право залишити будь-яку ситуацію, в якій ти себе не бачиш. Ти маєш право піти з будь-якої життєвої історії, в якій ти собі не подобаєшся.

Ти маєш право покинути місце, в якому ти згасаєш, а не сяєш. Ти маєш право зібрати валізи та почати все спочатку в іншому місці. Ти маєш право змінити своє життя.

Маєш право…

Ти маєш право піти з роботи, яку ненавидиш, навіть якщо весь світ тебе відмовляє. Ти маєш право шукати те, що мотивує тебе прокидатися щодня із радістю, а не з примусу.

Ти маєш право покинути того, хто погано з тобою поводиться. Ти маєш право ставити себе на перше місце і піти, якщо ти знову й знову намагаєшся його змінити, але він не міняється.

Ти маєш право прощати себе за великі та маленькі помилки, ти маєш право бути доброю до себе, дивитися у дзеркало та подобатися собі.

Ти маєш право відмовитися від лжедрузів. Маєш право оточити себе любов’ю, людьми, які підтримують тебе і допомагають. Ти маєш право отримувати ту енергію, яка тобі потрібна саме зараз.

Ти маєш право позбутися марних очікувань.

Хтось скаже, що піти, покинути, залишити – це погано, це означає здатися й опустити руки. Але часто піти, покинути, залишити – це найкраще, що ти можеш для себе зробити. Це дозволяє змінити вектор життя, почати спочатку, відкрити себе й світ. Часто піти рівносильне себе врятувати, не застрягти в неправильному місці з неправильними людьми.

Піти – значить відкрити двері змінам, зростанню, можливостям і звільненню. У тебе завжди є це право, доки не знайдеш своє місце – те, що робить тебе щасливою. Ти навіть маєш право покинути себе нинішню і створити нову…

До цих прав кожна з нас приходить сама – з досвідом, з роками, хтось після помилок, хтось після зрад і випробувань. Хтось пізно, хтось рано, а хтось просто зараз, прочитавши у нас…

0

157

Вже більше пів року в Україні триває День сурка: кожного ранку ми просинаємося і робимо те, що необхідно робити, не відчуваючи смаку життя, і так - день у день. За два тижні накопичується така втома, що ми вибухаємо або гнівом, або глибокою депресією.
І кінця-краю  цьому не видно!
Від цього затяжного постійного стресу ми всі починаємо вигорати з середини, відчуваючи, що постаріли і втратили смак життя.
Війна виснажує всіх: і тих, хто на фронті, і тих, хто в глибокому тилу.
Чому?
Бо втрачається джерело, з якого ми черпали гормони щастя: серотонін, дофомін і ендорфіни.
Ці речовини впливають не тільки на наш настрій, а й на наш фізичний та емоційний стан: без них ми стаємо напівживими - просто існуємо як біологічні істоти.
Ми так довго не витримаємо: постійний стрес зруйнує нас фізично і морально.
Що робити?
Давайте розбиратися.
По-перше, гормони щастя виробляються в голові, а значить можна керувати стресом, щоб війна не позбавила нас життєздатності.
По-друге, існує просте правло, яке дозволить нам вижити за будь-яких обставин: знайдіть заради чого вам жити, щоб вижити.
По-третє, створюйте умови, щоб ваш мозок виробляв гормони щастя: дозволяйте собі маленькі радощі, прогулянки, спілкування з близькими, відвідини нових місць, медитацію, фізичні вправи, цікаві книги, фіьми.
Керуйте ситуаціє, щоб хоч раз на тиждень ви черпали радість із простих, але приємних для вас речей.
І ще одне - слідкуйте за своєю поставою: не опускайте голову, не сутультеся, не ставайте "ходячою жертвою".
Так ви даєте команду всьому своєму організму, що "все пропало" і пора на цвинтар - встигнете!
Тримайте себе в руках, не розкисайте!
Бути притомним - бути пробудженим, розуміти що й чому з тобою відбувається. Наш розум - це набір із наших ментальних звичок.
Навчіться керувати станом вашого розуму, щоб він завжди працював на вас, а не проти вас.
Наш розум дуже схожий на хвилі посеред океану свідомості.
Хвилі приходять і відходять, а океан лишається, тому пізнайте себе океаном Буття, а не тимчасовими хвилями на ньому. В океані свідомості можливе все - спостерігайте і знаходьте своє джерело гормонів щастя.
Бережіть себе!
Хорс

0

158

А чи знаєте, що УКРАЇНСЬКА МОВА - в 1934 році була визнана на конкурсі краси мов в Парижі, як найкраща, наймилозвучніша й найбагатша мова світу, і зайняла друге місце після італійської.

В 2012 році занесена в книгу рекордів Гіннеса, і віднині на першому місці, встановивши рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні.

Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин. Попередній рекорд був встановлений Італією в 2010 році у місті Пезаро — 103 години 9 хвилин 26 секунд.

УКРАЇНЦІ — співуча нація, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі. Разом нараховано близько 200 тисяч українських народних пісень. Ні одна нація за всю історію немає такої кількості пісень, яку створив український народ самостійно.

В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень.

УКРАЇНСЬКА МОВА -
МОВА СОЛОВ’ЇНА!💙💛

Angelina Shakh

0

159

Починайте день з хорошого, паняночки. Під час війни саме хороші моменти нас тримають.

«Починайте день з хорошого. З цілунка дитини. З горнятка кави, не поспішаючи. Грійте руки об велику чашку, вдихайте. Дихайте спокійніше, відчувайте глибше.

Навчіться цінувати свою душу і свій час – не витрачайте їх на дрібне, пусте, непотрібне. Бережіть свій особистий простір від усього, що шкодить, руйнує, засмучує, перешкоджає.

Не кваптеся: смакуйте бабине літо і життя, насолоджуйтеся поки ще теплими днями, вдихайте на повні груди, без метушні. Це так здорово – просто жити. Пам'ятайте: те, що судилося, збудеться, те, що належить вам, не візьме ніхто. Залишайте. Бруд, брехунів, мерзотників. Речі, які вам не підходять або просто не подобаються. Людей без щирості, відданості і тепла.

Навчіться бачити велике в дрібницях, вибирати головне, відчувати серцем. Відпускайте віджиле, минуле. Відсікайте від себе людей, чиї цінності не відповідають вашим.

Концентруйтеся не на ворогах, а на друзях.
Не підставляйте щоку під удар чужих думок.
Оточуйте себе щирими».

Такі прості, але такі важливі настанови. Дякуємо за них Лії Раско

0

160

А ви знали, що коли ви говорите українською ваш голос звучить приблизно на два тони нижче від російської?
Я колись проводила це дослідження, можу довести цей факт, але це трохи довго. Тому просто повірте.

Це відповідь на питання чому людина "звучить" інакше, говорячи українською.

Додаються глибокі грудні звуки, тембр голосу стає більш бархатистим, м"яким. Краще працює діафрагма.

В українській більше низьких гортанних звуків, які так важко даються мешканцям запоребрика і так їх вибішують 😉 

Відома теза "мова говорить нами" нагадує лише про те, що у нас є тільки два варіанта - або бути в цій мовній системі, або поза нею.

І це наш свідомий вибір.

Не кажіть мені про звички, історичну спадщину, російськомовний Київ. Ми всі білінгвали тут. Це наша історична спадщина. А далі вже кожен вирішує сам.

Звичка - це просто набір нейронних зв"язків, який переписується на "раз, два, три", коли включається мозок і воля.

Отже, якщо ви відчули когнітивний дисонанс з тим, що відбувається і з тим як ви говорите, це означає, що час прийшов .

Підключайтесь до мовної системи, яка ще до вашого народження була тут і буде завжди. Це буде ваш найпотужніший персональний прихисток.

Допис Olena Tolokno Katyukha

0