Марина Соколова:
Поховали.
Вова загинув, як і хотів, на полі бою. В таких, як він не було іншого вибору. Бо в армію він йшов лише воювати, а не служити.
Але мав він жити. В нас лишається кілька незавершених запланованих справ і ще тисячі тих, які могли і виникали спонтанно. Дітки і батьки загиблих, родини побратимів, які в полоні, звільнення і справи тих самих побратимів. Якась неймовірна кількість котів і собак, яких намагався поселити в мене. Пам’ятник Жоржику і його Макс, з яким обидва плакали за останньої зустрічі.
Прибрати ту ялинку біля Слави. Батьки, Оксана, дітки. Бо «знаєш, я доріс вже».
І 2 коробки для нього так і стоять в коридорі.
З 2018 в нас було тисячу разів проговорено все про наші прощання і похорон. Він знає, як хочу я. Я знаю, як хоче він.
З лютого знов. Після прощання з Жоржиком планувався заповіт.
Мене він переконав, що знати це - прояв довіри. Я це ціную. Хтось мав спокійно все сприйняти і зробити потім. Але від таких проявів довіри легше не стає. Хіба навпаки.
Колись було: «зроби так, щоб на похороні люди сміялись. Я ж смішний чувак. Смішний же, правда?
І ти, коли там будеш приходити до мене… я ж знаю, будеш… то згадуй і смійся. Як завжди. Бо ж то було круто. А я тобі теж буду сміятись звідти… ну де я там буду!»
Вовка, вибач. Сьогодні не сміялись. Ти смішний чувак. Сміятись обов’язково буду, коли закінчаться всі сльози.
Найдобріший із всіх, кого знаю. Всі 6,5 років я грозилась, що напишу про нього все, щоб всі розуміли, чого я його так обожнюю. Пишу. Тепер і то не все.
Хоча він знає, що він моя велика любов ❤️ Така, яку неможливо описати чи пояснити. Така, яка живе крізь роки і виміри.
Людина, серце якої більше, ніж він весь: "Чужих проблем не буває, чужих сімей не буває, чужих дітей не буває".
Він знає, що я його обожнюю і якби в мене був брат, то він мав би бути таким, як Вова. І «але якщо буде син, то хай не буде, як я, бо ти ж будеш сивіти, як моя мама».
Він знає, що для нього - всі зірочки з неба.
Він знає коли питати, а коли почекати, поки надумаю сама.
В нас було стільки втрат, спільних і в кожного своїх, стільки зустрічей на кладовищі, що це все ми навчилися проговорювати вчасно і за життя.
Я знаю, що про Героїв мають бути інші некрологи. Але Вова більше, ніж просто Герой. Він - Друг. Він - Людина.
В мені говорить мій егоїзм, бо я свято вірю, що Вові там добре. Там все справедливо і чесно, як він і хотів. Але тут і зараз мені шалено погано без нього в тому форматі, до якого я звикла: просто живий Вова.
Я не знаю, як жити без того «Маринко, привіт! Слухай…», без «Марусь, скоро буду в Дніпрі», без придуркуватих фото і незрозумілих діалогів, без «Люблю, цілую) маякуй» врешті.
Volodymyr Gunko
Мій найкращий Вова
23.04.1989 - 30.07.2022
Люблю, цілую) маякуй ❤️
Якщо існує в світі абсолютна доброта, то це Volodymyr Gunko. Абсолютної доброти більше нема. Її вбили російські загарбники. Я не знаю, як це ще описати.
Вова ніколи не ховався. Він задовбував мене від початку повномасштабного вторгнення, щоб перевестися кудись на передову, бо в тилу він не міг. Я всіма способами намагався йому НЕ допомогти. Навіть уже на службі він щотижня возив волонтерку на Донбас.
З Вовою ми познайомилися в Широкіному під Маріуполем, куди він повернувся одразу після понад ста днів полону в Іловайську. У Вови складний характер, бо надто загострене почуття справедливості.
Він змінював усе і всіх навколо себе. Від патрульних поліцейських до самих високих чиновників.
Вова не знав, як обманювати. Це просто йому не притаманно.
Вова міг зняти з себе останню сорочку і віддати незнайомій людині. Одного разу він приїхав до мене додому і подарував футболку. Я забув, що в той день у нього був день народження. Я забув привітати. Я забув купити подарунок. Забув. А він хотів відсвяткувати зі мною, тому купив подарунок мені.
В день пам'яті Іловайська ми завжди носити соняшники до Михайлівського. Вова умів любити. Вова сприймав Іловайську трагедію, як ніхто інший.
Вова вболівав за все. Останній раз ми з ним говорили в ватсапі, коли він вимагав, щоб я зробив сюжет про безчинства російської православної церкви у Вінниці. Я казав, та давай вже пізніше, а він виносив мозок: роби, це теж частина війни.
Вова, нічого в цьому світі тебе на замінить. Пробач мене.
Отредактировано Анна5 (2022-08-08 18:30:47)