HELEN CHANNEL - международный форум-рупор об исследованиях прошлых воплощений, а также о жизни в текущем воплощении

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

К чату "Будни ап.." 2.0 Война-2022 (часть 2) - пси-помощь и советы

Сообщений 101 страница 120 из 271

101

Я завше пишу пости з гумором, але цей серйозний і важкий. Навіть готуватися важко.
Але погнали, пост про зґвалтування, тобто сексуальне насилля.

У захоплених населених пунктах рашисти ґвалтували наших дівчат.
І це обговорюють в групах, чатах, коментах. Але мало говорять вживу. Бо це огидно і дуже важко усвідомити.

В нашій країні кожна третя дівчина зазнає якогось виду насилля. Тому приміряти на себе цю трагедію геть неважко. «Одягти». Я чоловік і мені цей досвід не пережити, тому й моя емпатія буде неповною. В мене були лише два випадки роботи з такими жінками, бо частіше звертаються до терапевток, що логічно.
Одразу скажу, що терапія складна, довга, але вона є і вона умовно успішна. Тут головне, аби ті, хто це пережив, захотіли пройти свою терапію. Бо насильно не можна. Насильно взагалі нічого не можна.

Але зараз я хочу звернутися до дівчат, жінок, які це уявляють і переживають.
Тема насилля це жахливе порушення кордонів. Всіх одразу. В тому числі фізичних. Тому є варіант, що ваші кордони розширяться, тобто навіть тактильності захочеться менше. І це нормально. Може бути більше дратівливості, агресії, неконтрольовані сльози чи панічні атаки.
Будь ласка, попросіть ваше оточення не обіймати вас, не торкатися чи дати вам більше простору, якщо вам того хочеться. Але попросіть до того, як має бути тактильний контакт.
Можете сказати своїм партнерам, якщо вам не хочеться сексу. Це також нормально.

Відновлюйте свої кордони. Відчуйте себе в безпеці і в реальності, яка зараз є. Поговоріть з подружками чи тими людьми, яким довіряєте. При потребі зателефонуйте на гарячу лінію чи зверніться до психолога онлайн, чи вживу, якщо є така можливість.

В ці важкі моменти важливо аби ми не були зґвалтовані в себе в голові.
Окрім створення системи адаптації, хочу сказати, що захоплені абізяни тепер будуть піддаватися допитам вже не зважаючи на Гаагу, хуягу, миротворчі місії і іншу хуйню, яка просто не працює. Вони захотіли пекла, то його ще треба заслужити то пекло. Нехай благають про смерть.

Я також відчуваю себе безсилим в моменти, коли читаю про ті випадки. А потім беру і роблю те, що в мене добряче виходить. Аби зрозуміти, що я контролюю принаймі ситуацію навколо мене.
Тому не тримайте то в собі і говоріть про це. Важко. Але нам треба лишатися функціональними і мати ресурс єбошити мразєй
Вони нас не зламають, бо ми нація розумних і прекрасних людей.
Андрiй Козiнчук

0

102

Пост для тих, хто не в зоні бойових дій.
Тобто, в умовно безпечних місцях.
Афігезно, шо ви там. Бо в зоні бойових дій мають бути:
а) вояки вояцькі
б) ті, хто їм допомагає
в) працівники кризової і не дуже інфраструктури.

Короче, лишатися в місті в режимі «колицевсеблядьзакінчиться» неефективно.

Але для вас також є роботка. Перш за все ви маєте турбуватися про себе. Нормально спати, регулярно їсти, підтримувати нормуль режим. Бо від того, шо ви страждаєте, нікому від цього не краще. Ви маєте підтримувати свій ресурс. Таке завдання.
Друга тєма - працюйте або навчайтесь. Це треба для економіки і для відчуття мирного життя. Через силу ніззя. Якшо ви робите, робіть собі план і виконуйте його. Якшо вчитесь, ставте задачу і вчіть. Режим очікування тупо висмоктує вашу енергію і всьо.
Третя тема. Подумайте чим ви можете бути корисним-ою для війни. Донатити, малювати плакати, волонтерити, годувати біженців, зробити довбану шпаківню аби довбані шпаки жили в комфорті. Це треба і для війни і для вашого відчуття корисності.
Далі додаткове. Сформуйте собі нормальне інформаційне поле. Не вдивляйтеся постійно в новини. Зробіть собі графік. Наприклад 14 хв срання, 20 хв в обід і 30 хв після вечері (ото я розмріявся), але серйозно. Не приносить користі інфо поле, Якшо воно постійне. І ви маєте право слухати музику, дивитися нетфлікс, комедії, робити речі, які ви робили до вторгнення.
Ваша війна це заробляти, акумулювати, тратити і сприяти тому аби ви були надійним тилом.

Навчіться підтримувати оточуючих. Хваліть їх, якщо ті заслужили. Проговорюйте, якшо шось не влаштовує. Ваші сварки будуть лише послаблювати вас.

Гейт. Є і будуть люди, які будуть дорікати, шо вам добре. Не виправдовуйтесь, не відповідайте злом. Найгірше не їхній гейт. Найгірше, коли ви самі себе дорікаєте. А дорікати ви будете собі тоді, коли ви не визначили що саме ви будете робити.

Секс. Звісно можна і треба. Завжди. Але будь ласка, тільки з хтивим бажанням, а не від жалю чи обов’язку. І оця хуйня типу «невідомо що буде завтра, роздягайся» є просто маніпуляція. Ну і не забувайте контрацепцію (сорян, віряни).

Війна це не про суцільну стрілянину. Війна це про вміти вести бойові дії при умовно нормальному житті. І ви нам в цьому допомагаєте. І вірте. Вірте в себе, вірте в Збройні Сили України і ні на секундочку не сумнівайтеся в нашій перемозі. Ми красавчіки.
Андрей Козинчук

0

103

ЯК ПОТУРБУВАТИСЯ ПРО СЕБЕ?

Будьте до себе добрі

Ми - люди, ми можемо бути втомлені, і дратівливі, і часом нас накриває хвиля тривоги чи люті. І часом ми «зриваємося», робимо щось, що точно не хотіли б робити. Війна виснажує наші психічні ресурси – тож не дивно, що часом ми втрачаємо контролю. Але коли таке стається – ми можемо просто попросити вибачення, намагатися виправити ситуацію, винести з помилок урок – але не судити і не картати себе. Бути добрим до себе – це так як би вчитися бути собі другом – люблячим, розуміючим, неосудливим, чесним, турботливим…

Пам’ятайте про найголовніше

В часі війни усе змінюється… І нам треба бути гнучкими та швидко адаптуватися до нових реалій. Але і в цій іншій реальності є незмінні цінності – те, заради чого ми живемо, те, що завжди є і буде для нас найголовнішим.

Зв’язок з нашими цінностями дає нам силу і дає надію. Дає неймовірну витривалість. У них – наша сила – сила Правди, сила Любові та Світла!

Гнучкі організовуйте свій день

Це дуже важливо не робити зайвого і не витрачати енергії на другорядні речі. Пильнувати час у соціальних мережах і новинах. І водночас – створити простір і виділити ресурс для найголовніших завдань на цей день .  І треба звісно збалансувати і інші сфери життя і не забувати про час на власні потреби. І тоді – дійте – і при потребі гнучко змінюйте плани – отак, день по дню, крок по кроку...

Поповнюйте ресурси!

Як автомобілю в дорозі треба регулярно поповнювати пальне, так і нам пильнувати, в якому ми стані і мати свій список активностей, що допомагають нам відновити сили. Деякі прості й елементарні – сон, здорове харчування, прогулянки на природу, фізична активність, час з рідними та друзями. Але час війни може вимагати «дозаправок» – у кожного їх перелік може бути різним: волонтерські активності, книги чи фільми, що нас надихають, молитва, пісні, спорт, гумор, зв’язок з природою, творчість та багато ін.

Бережіть добрі стосунки

Вони живлять нас.  Подружні,  родинні,  дружні,  з колегами на роботі, у нашій спільноті, народі. Ми сильні – коли ми разом. Але добрі стосунки не стаються самі по собі.

І добрі стосунки – це завжди про взаємну турботу – про давати і брати. Підтримуйте інших – для цього часом треба зовсім мало – трішки уваги, трішки добрих слів.

Але теж, що є дуже важливо – просіть про підтримку, говоріть про власні потреби, діліться і радістю, і болем... У ці важкі часи, ми так потребуємо взаємної підтримки і допомоги, доброти, і спільної узгодженої дії.

Instagram https://instagram.com/samopomo.ch?utm_medium=copy_link

Про те, як ще можна допомогти собі, ви можете дізнатися за посиланням: https://www.samopomi.ch/

telegram https://t.me/samopomic

0

104

ЩО РОБИТИ ПРИ ПАНІЧНІЙ АТАЦІ?

ОБОВ'ЯЗКОВО ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! Коли почалася панічна атака, у жодному випадку не намагайтеся контролювати прояви тривоги, оскільки це лише посилить її.

Дані прийоми є ефективними для запобігання нападам паніки:

- Навчіться методів релаксації та дихальних вправ, які допоможуть вам впоратися із нападами. Якщо ви вмієте контролювати своє дихання, це може зробити напад паніки менш лячним.

– Глибоке дихання може зменшити симптоми паніки під час нападу.

Як правильно дихати:

Зосередьтеся на глибоких вдихах і видихах через рот, відчуваючи, як повітря повільно наповнює ваші груди і живіт, а потім знову повільно виходить із них. Вдихайте, рахуючи до чотирьох, затримайтеся на секунду, а потім видихайте, рахуючи до чотирьох.

- Закрийте очі. Деякі панічні атаки виникають через надмірну кількість подразників. Якщо ви перебуваєте в швидко мінливому середовищі з великою кількістю стимулів, це може посилити вашу панічну атаку.

Щоб зменшити подразнення, закрийте очі під час панічної атаки. Це допоможе виключити будь-які додаткові подразники та зосередитись на диханні.

- Впоратися з тривожними думками допоможе здатність спостерігати та усвідомлювати свої думки ніби «збоку». Таким чином, дистанціюючись, легко розуміти, що думки можуть бути помилковими.

- Регулярний повноцінний сон дозволяє почуватися стабільніше протягом дня.

- Якщо у вашому оточенні є поруч людина, яка страждає на панічні атаки, виявіть до неї терпіння. Ніколи не лайте і не звинувачуйте. Зберігайте спокій і допоможіть їй отримати допомогу, якої вона потребує.

Про інші способи самодопомоги читайте на сайті: https://www.samopomi.ch/psikhichne-zdor … truchannja

Instagram https://instagram.com/samopomo.ch?utm_medium=copy_link

telegram https://t.me/samopomic

0

105

3 прості інструменти для подолання хронічної втоми від війни

Симптоми синдрому втоми від війни: важкість дихання, головний та м'язовий біль, який не вдається зняти знеболювальними. Люди знаходяться в стані постійної втоми та виснаженості. Нервова система не може нормально функціонувати через сильні емоційні реакції та відсутність звичайної рутини. Це зовсім не те, що депресія чи вигорання.

Найбільше від цього синдрому страждають мирні люди, які знаходяться в бомбосховищах, підвалах, на станціях метро або ізольовані у своєму домі. Ті, хто зараз, не можуть покинути місце свого перебування, виїхати або долучитись до активної волонтерської діяльності, які через бомбардування змушені переживати досвід війни в замкнутому просторі.

Як бути людям, які відчувають втому, знаходяться в підвалах та відрізані від світу через постійні обстріли та бомбардування
Три прості та ефективні інструменти:
Глибоке та повільне дихання. Вдихаємо носом, видихаємо ротом. Робимо коротку паузу між вдихом та видихом. Видих має бути довшим, аніж вдих. Уявляємо, що надуваємо повітряну кульку, і видихаємо довго та повільно ротом. Одного вдиху та видиху недостатньо. Мінімум 3 хвилини.
Пити воду маленькими ковтками, аби активувати рефлекс ковтання. Це дуже важливий рефлекс, пов'язаний з нормалізацією роботи блукаючого нерва. Між ковтками робимо глибокий вдих та видих. Мінімум 25 ковтків води. Стараємось затримувати воду в роті. Якщо нема води, особливо дітям, рекомендовано смоктати великий палець замість води.
“Африканські танці”. Встаємо, згадуємо картинки з документальних фільмів про африканські племена, які танцюють навколо вогнища та почергово вдавлюємо ноги в землю, згинаючи в коліні. Це не має бути красиво. Можна навіть не підіймати стопи, а просто переносити вагу тіла з однієї ноги на іншу. Мінімум 1 хвилину.

Зробіть ці три вправи вашими новими ритуалами, хай це буде тим режимом, який зараз вам доступний. Ці практики варто повторювати перед сном та після пробудження, вони приносять заспокоєння.

0

106

Справляємося з апатією: як повернутися до звичного життя, якщо нічого не хочеться робити

Анна Нестерова 06 травня, 2022

В умовах війни ми постійно відчуваємо власну безпорадність через те, що не можемо адекватно та ефективно діяти у небезпечній ситуації.

Розчарування у всьому, хронічна втома, бездіяльність та відчужене ставлення до того, що відбувається навколо, – це ознаки зародження апатії. Цей стан є поширеною реакцією на сильний стрес, проте не варто його недооцінювати.

Якщо людина тривалий час перебуває в апатичному стані, то вона ризикує зіткнутися з серйозними наслідками. Так, людина може почати схилятися до думки про суїцид або впасти в депресію.

До цього стану потрібно ставитися з усією серйозністю і боротися з ним ще "в зародку".

Основні причини апатії
Фахівці виділяють як зовнішні, так і внутрішні причини виникнення апатії. Як правило, подібний стан є симптомом якогось захворювання.

До зовнішніх причин належать:
хронічний чи сильний стрес
напружений спосіб життя
сильні емоційні переживання
перевтома та відсутність відпочинку
нерозуміння та неприйняття з боку суспільства
прийом деяких лікарських препаратів (антидепресанти, снодійні, протизаплідні, транквілізатори тощо)
психологічний тиск з боку оточуючих
різкі та непередбачені зміни в житті
постійна психічна напруга
До внутрішніх причин належать:
соматичні захворювання
захворювання ендокринної системи
депресія
хвороба Альцгеймера
шизофренія та захворювання ЦНС
імунодефіцитні стани
деменція
онкологія
травми та пухлини мозку
алкоголізм та наркоманія
Як бачимо, причин виникнення апатії достатньо. Даний стан здатний перетікати з легкої форми у важку і спричиняти незворотні зміни особистості людини. При легкій формі апатії можна обмежитися відвідуванням психолога та ендокринолога, а вже на більш занедбаних стадіях людині доведеться пройти курс лікування у психотерапевта.

Найбільш характерні симптоми апатії
Симптоми апатії можуть мати різну інтенсивність: від тимчасового зниження працездатності до повної втрати інтересу до життя. Апатія здатна перетікати в затяжну депресію і спричиняти повне безсилля.

Так, найбільш характерними симптомами апатії фахівці називають:
зниження бажання спілкуватися з оточуючими та замкнутість
втрата апетиту
хронічна втома та слабкість
пригнічений настрій
втрата інтересу до роботи, хобі, розваг
проблеми з концентрацією уваги та пам'яттю
сонливість (навіть після повноцінного сну)
безініціативність
Як впоратися з апатією: поради психолога
"У будь-якої апатії є причина. З її пошуку і потрібно починати вирішення проблеми"

Коментує психолог Катерина Шевцова

"У будь-якої апатії є причина. З її пошуку і потрібно починати вирішення проблеми. Якщо ми говоримо про апатію під час війни, то причина апатії – не в самих військових діях, а в нашій реакції на них.

Наприклад, людина втратила роботу через війни, нових вакансій за його спеціальністю немає, при цьому незрозуміло, коли закінчаться бойові дії. У таких умовах людина може не бачити сенсу продовжувати пошуки роботи або навчатися іншої спеціальності. Причина – реакція на стрес, спричинений втратою роботи.

У такій ситуації важливо зробити наступне:

1. Зрозуміти причину апатії.

2. Прийняти ситуацію. Це зробити буде вкрай важко, тому можна подивитися на те, як інші люди справляються з подібними ситуаціями.

3.Скласти письмовий план можливих рішень проблеми. Важливо саме перенести всі варіанти на папір. Це допоможе ефективніше сформулювати рішення і трохи "розгрузити мозок".

4. Розкажіть про свій стан хоча б одній людині. Нехай навіть самому собі. Говорити з кимось про те, що ви більше нічого не хочете - складно, адже це все одно що зізнатися в слабкості. Але нехай це вас не лякає. Сьогодні такий стан відчувають дуже багато людей, і це цілком природно.

5. Не намагайтеся відразу "зібрати волю в кулак" і почати діяти. Ваш емоційний стан - це не м'яз, який можна за власним бажанням напружити або розслабити. Дайте собі час прийняти нову дійсність.

6. Спробуйте вести щоденник. Навіть схематичні записи допоможуть вам краще розібратися у своїх почуттях і простежити, як змінюється ваш стан.

Пам'ятайте, що в апатії може бути абсолютно будь-який тригер: від переїзду в інше місто, де потрібно все починати заново, до синдрому того, хто вижив, коли людині здається, що вона несправедливо зараз перебуває в тилу, коли інші страждають під обстрілами. Подібні почуття абсолютно нормальні. Ненормальні обставини, в яких ми всі опинилися".

Також впоратися апатією вам допоможуть наступні лайфхаки:
Хваліть себе. Не варто під час війни ставити перед собою грандіозні цілі, які досягти нереально. Натомість щодня ставте перед собою невеликі, але реальні завдання - вивчити пару фраз іноземною мовою, віджатися 10 разів, прочитати 20 сторінок тощо. Після того, як виконаєте - обов'язково похваліть себе.

Плануйте. Хоча б на найближчі 10-12 годин. Ви повинні сткладати план на день та тим самим повертати собі бажання прожити цей день "на максимум". Це допоможе не втратити відчуття часу і запобігти деперсоналізації (стан, в якому людина відчуває відчуження від самої себе, почувається як уві сні, а все, що відбувається навколо, здається їй нереальною).

Контролюйте. Намагайтеся створити певні ритуали, якими б починався і закінчувався день (перегляд фільму, прийом душа і т.д.). Важливо дотримуватися розпорядку дня і контролювати певні процеси у вашому житті. Наприклад, ви готуєте їжу, годуєте домашнього улюбленця, займаєтеся прибиранням. Від вас багато залежить і про це не варто забувати. Таким чином ви повинні усвідомити, що ви контролюєте певні речі у вашому житті.

Не відмовляйтеся від спілкування. Якщо є можливість, то обов'язково зустрічайтеся з близькими та рідними, збирайтеся компаніями. Спілкуйтесь, діліться думками та переживаннями, розповідайте про свої емоції. Такі зустрічі допоможуть вам не втратити зв'язок із реальністю та створять ефект "групової терапії".

Не дозволяйте почуттю провини охопити вас. Зараз багато людей відчувають провину за те, що їм вдалося евакуюватися/вони мають дах над головою/вони не втратили родичів, коли в інших містах продовжують гинути люди. Це також поширена реакція на стрес. Але слід пам'ятати, що у війні винна країна-агресор. Ваше життя і є цінністю, яку захищають ЗСУ.
.
.

0

107

Рецидив стався у всіх. Як люди з ментальними розладами переживають війну

Війна — це безумовний стрес для кожного, кому довелося з нею стикнутися. Однак є ті, для кого війна стала надстресом та спровокувала погіршення психологічного стану. Йдеться про людей з порушеннями психіки, для яких важливою умовою тримання у нормі є відсутність сильних потрясінь.

Ми зібрали історії трьох людей, у яких стався рецидив ментальних захворювань. Деякі з цих людей дорого за це заплатили — відсутністю свободи та безсонними ночами у рідних.

Настя, біполярний афективний розлад

Я була готова до того, що почнеться війна, але все одно повністю вірити в це не хотілося. Я зібрала тривожний рюкзак задовго до війни та купила все котам. З Києва ми поїхали, щойно почули вибухи. Їхали довго, поки дібралися до села. Я була доволі зібрана всю дорогу, але щойно приїхала, то сіла на лавку й почала плакати. У мене була панічна атака, яких не було вже доволі давно. Потім я лягла спати, але постійно прокидалася від якогось шуму, якого насправді не було. Здавалось, що хтось прийде та почне грюкати у двері. Я пішла перевіряти замки, потім випалила сигарету і мені покращало. Я не палила близько 10 років, а потім повернулася після того, як вбили мого рідного брата.

Хоча я зібрала все для рідних, ліків в достатньої кількості для себе я не купила. Це погано, бо я була на волі високих дозах нейролептику та нормотиміку для стримання маній. Тож мені довелося знижувати дозу, що призвело до початку манії. Спочатку гуркотіло в голові, потім почав скорочуватися сон. Зазвичай у такому стані я не можу їсти, з'являється блювота та нудота. Я одразу написала своїй психіаторці. Вона сказала приймати бодай якесь заспокійливе та пити чай з цукром. Дякувати, десь через тиждень родичка вислала коробку нейролептику, а вже пізніше психіаторка прислала великий пакунок ліків.

Однак я досі перебуваю в гіпоманії. Загострилися всі відчуття, особливо слух. Лякаюся гучних звуків. Я весь час активна, часом дуже зла. З іншого боку, це навіть добре, бо допомагає боронити кордони й плідно працювати.
Також на мене вплинула зміна місця. Я дуже скучила за домом та роботою з людьми. Це завжди відволікало та допомагало стабілізувати стан. Ще мені доволі складно через те, що я майже не залишаюся одна, а бути одною для мене важливо. Але в порівнянні з тим, що відбувається в інших людей, не вважаю це вартим такої сильної уваги.

Близько місяця я практично не займалася творчістю, а я колажист, боді та фейс артист. Зараз почала робити цифрові колажі, які продаю, а всі гроші віддаю на нашу армію. Це теж допомагає справитися зі станом. Також я читаю багато художньої літератури. Найбільше мене вразив роман “Людина в пошуках сенсу” Віктора Франкла. Це відомий австрійський психіатр єврейського походження, який пройшов табори. Що цікаво, він піше не лише про свої спогади як людини, але й спостерігає за подіями й відчуттями як лікар. У книзі є хороша думка, що треба думати про майбутнє й не чекати конкретного строку закінчення ув'язнення. Я дуже раджу її почитати, попри те, що вона важка.

На жаль, через війну у багатьох людей з ментальними розладами стався рецидив. Я проходжу психотерапію понад 5 років, але все одно бувають події, які просто жахливо впливають на мене. Війна — це сверхстрес. Доволі багато людей залишилося без домівки, були змушені тікати. У когось померли близькі, когось зґвалтували й катували. Якщо в такої людини ще і психічна хвороба, це дуже страшно.

Я б дуже хотіла ремісії, але зараз намагаюся сприймати гіпоманію як свого роду захисний механізм. Головне, що я сплю вночі, хоча і прокидаюся по декілька разів. Дуже хочеться приїхати додому, прийняти гарячий душ, лягти у своє ліжко та спати скільки хочу. Отак просто. Ще дуже хочеться побачити брата і батьків, і щоб цей жах закінчився... Пишу це і плачу...

Олена, дружина Стаса Толстокорова, у якого БАР
У мого чоловіка біполярний афективний розлад. Довгий час він перебував у ремісії, однак війна спровокувала погіршення стану. Сьогодні йде третій місяць, як я з командою розшукую Стаса. Зв’язок з ним втратився ще у перші дні війни.

Стас Толстокоров у колишньому військовий, брав участь у Революції гідності. Ще 16 лютого він та його знайомі готувалися до можливого повномасштабного вторгнення. Стас дуже переживав з цього приводу.

24 лютого, щойно почалися вибухи, він зібрав речі та поїхав. Куди, не знаю. Ми говорили, Стас переконував, що з ним все в порядку. Однак наскільки я розумію, з того дня він перестав вживати препарати, які вкрай необхідні для стабілізації його стану.

25 лютого Стас поїхав на збори у військову частину на Печерську. Телефоном я чула, що він вже занадто збуджений. Ввечері він повернувся додому поспати, але через вранішній підйом йому вдалося відпочити тільки 5 годин. А сон дуже важливий для тримання психологічного здоров’я в нормі.

Зранку я провела його остаточно. Було видно, що у Стаса починається манія. Він був занадто активний, багато кому дзвонив та з багатьма спілкувався.

Певно, що Стас та його друг вступили до Тероборони, яка формувалася на території військової частини. Там вони отримували зброю, однак жодних договорів з військовими не укладали. При собі Стас мав тільки паспорт та військовий квиток. Пенсійне посвідчення за інвалідністю та всі довідки щодо хвороби він не взяв.

Стас отримує зброю на території військової частини

26 лютого, у суботу я востаннє чула голос Стаса. Ввечері він відправився до аеропорту “Бориспіль”. Що там відбувалося, я не знаю. Зі слів його друга, у Стаса забрали зброю, оскільки побачили, що він трохи “не в собі”. Під час телефонної розмови він просив мене забрати його з аеропорту, оскільки, цитую, “був нікому не потрібний”. Коли Стас зрозумів, що через комендантську годину це зробити неможливо, вирішив йти пішки з Борисполя до Києва. Переконати його відмовитися від цієї ідеї я не могла. В манії Стас дуже агресивний та нікого не слухає. Він не може себе контролювати.

До 1-ої ночі я стежила за ним через локатор, бо Стас надсилав своє місце перебування. Через певний час я, без сил, заснула. Коли прокинулася о 6 ранку, зв’язку з ним вже не було.

З ким тільки я не контактувала у спробах знайти чоловіка. Знаю, що останній дзвінок він зробив о 4 ранку, але на той момент його вже затримали. Друг, з яким Стас пішов на війну, бачив його зранку в Борисполі. Я думаю, що його повернули назад та ізолювали.

За припущеннями, скоріш за все Стаса забрали СБУ. Можливо, через затримання на блокпосту. Я розумію, що в манії він міг наговорити різного. Це стан, за якого людина себе не контролює. На додачу, Стас білорус, хоч й з українським паспортом. Його могли сприйняти за сепаратиста або диверсанта.

Я не знаю, чи інші розуміли, що у Стаса ментальний розлад. Я не знаю, чи він сам про це казав. Його друга 3 березня повернули з постів, оскільки побачили, що він також нестабільний. Чому так не зробили зі Стасом, я не знаю. Він потребує спеціалізованого лікування, яке допоможе нормалізувати стан.

Я допускаю, що мій чоловік цілеспрямовано приховав факт захворювання. Це зараз документи та моральний стан прискіпливо перевіряють. Що відбувалося у перші дні війни, важко уявити.

Чому Стас, знаючи про захворювання, пішов? Тому що він, хоча й народився у Білорусі, є патріотом України. Він прожив тут багато років, створив у Києві організацію БАРвінОК, яка допомагає людям навчитися жити з ментальним розладом.

Він дійсно любив Україну, і як колишній військовий та чоловік, пішов боронити її свободу.
Попередні три роки Стас перебував у ремісії та контролював себе. Певно, він подумав, що зможе це робити й далі. Передбачити, що війна стане таким сильним тригером, не міг ніхто.

Я зібрала всі довідки, надіслала запити у психіатричні клініки, МВС, Нацполіцію, ЗСУ, офіс омбудсменки Дєнісової. Деякі з них мені відповіли. Стало відомо, що Стас не проходив через жоден військкомат. Певно, якби було інакше, його просто б не взяли. Це ще один факт на користь того, що Стас пішов на війну через Тероборону, в яку у перші дні набирали всіх охочих. Однак в яких саме списках він перебував, я не знаю.

Зараз ми активно працюємо з адвокатом. Шанси звільнити Стаса є. Завдання на сьогодні — активно писати в органи та діяти, щоб якомога раніше його витягти. Інакше, за прогнозами, він може просидіти в ізоляції до кінця війни. А коли це буде, невідомо.

Оля, передменструальний дисфоричний розлад
До мене війна прийшла ще до перших вибухів. Я розуміла, що ми з чоловіком мусимо виїхати раніше, бо не маємо власного транспорту й в день Х можемо опинитись у пастці. Кожної ночі я лягала спати і боялась прокинутись від вибухів. Я стала боятись літаків, вертольотів, а потім і просто різких звуків. Звук петарди чи салюту вкидав мене в таку паніку, що з неї я могла вийти тільки з ліками.

Найскладнішим був період, коли ми пакували речі в коробки. “А пам’ятаєш цю іграшку з першого кіндера, який ти мені подарував?”, “Так, її теж викидаємо…”. Це був момент, коли я мала відкинути речі, близькі моїй душі. Предмети, що формували мене як особистість протягом стількох років, назавжди залишаться лише в моїй пам’яті. Ненадовго. Бо я також маю проблеми з довгостроковою пам’яттю і скоро ці спогади просто розчиняться в моїй уяві, а потім і зовсім зникнуть.

Війна почалась для мене як щось далеке, бо на той час я вже виїхала з Києва і була на Заході України. До мене заїхали друзі й ми поїхали ще далі від епіцентру подій.

Першими днями мене рятували лідерські якості, бажання брати все під свій контроль й транквілізатори. Зі своєю хворобою я зжилася за 10 років життя, тому сконцентрувалася на допомозі іншим. Я займалась купою справ – від купівлі подушок до координації знайомих, щоб знайти безпечне житло. Тільки коли ці задачі були закриті, я зачинялась в кімнаті чи виходила з будинку й довго плакала. Насправді, від відчаю мені хотілось втекти в безлюдне місце, поле і кричати поки є сил, плакати, бити землю, сховатись від всього, що відбувається навкруги. А потім повернутись, у нашу квартиру на “академі”.

Наш Киев

У цей час транквілізатори мали стати моїми “бро”. Але їх не було. Кожен вихід з дому супроводжувався заглядуванням в КОЖНУ аптеку – “а раптом привезли”. Іноді в нашій компанії це було щось на зразок розмінної валюти. Були думки їхати закордон і брати необхідні ліки там, але черги були нереальні.

Як такого рецидиву в мене не сталося, скоріш це поступовий перехід від циклічної форми хвороби в перманентну. Часом, мене кидало в різні боки, я не знала куди себе діти, картала, що мало роблю, доначу та ін. Всі симптоми неначе загострились, а попередні навички їх врегулювання перестали працювати. Додалися суїцидальні думки. До лікування з психіатром я підключила психолога. Через три місяці занять нарешті змогла заплакати на сесії – до цього я не могла уявити, що можу проявити “слабкість” комусь ще.

Мені здається, війна особливо загострила проблему порівняння себе з іншими. Як нас з дитинства вчили? “Їж, бо оно діти в Африці голодують, а ти носом крутиш”. За останні місяці мені стало значно гірше, додалась нова нездорова поведінка.

Я знаю, що це потребує лікування, але я бачу ті жахливі речі, що відбуваються з іншими й не можу дозволити собі думати про власне ментальне здоров’я.
Мені здається, що я просто не маю морального права скаржитись на свій стан – від війни відмежована українськими Карпатами, близькі в безпеці, поруч чоловік, друзі. Що може бути поганого? Як волонтер, я майже відразу можу викласти список контактів, куди можна звернутися за допомогою, але поки не можу звернутися по неї сама. Тобто склалося так, що я закрила всі свої проблеми в собі і сама ж стала причиною їх знецінення ззовні.

Зараз я все ще вчусь приймати свої емоції, дозволяти собі бути собою і відчувати свої потреби. Основне захворювання поки так і залишається в кризовому стані, а це спричинює виникнення нових проблем і повернення забутих старих. На додаток, я вперше захворіла на “корону”, яка значно погіршила мої когнітивні здібності, увагу, додала емоційної лабільності. Як лікувати це все, навіть не уявляю.

Напевно, рецидив стався у всіх людей з ментальними розладами. Хіба що різні форми та прояви. Тільки найважче бачити й розуміти, що людина відмовляється від лікування, бо в 2022 році все ще існує стигматизація людей з психічними захворюваннями. Інші вважають, що це щось таке далеке й серйозне, а вони просто трохи переймаються. Наче це скоро пройде. Ні, не пройде, я перевірила (посміхається).

Я просто мрію про власний куточок. Дім. Хочу йти в магазині й купити чашку, бо вона неймовірно красива й з неї буде добре пити ввечері трав’яний чай. Хочу набір однакових вішаків, коту будиночок, а на зиму величезну теплу ковдру. Хочу мати маленькі дрібнички, які нагадуватимуть про наші з чоловіком стосунки й скільки прекрасного ми пережили разом. Хочеться навчитись будувати плани, мріяти, дивитись в майбутнє і не боятись втратити в один день ВСЕ.

#ментальне здоров'я #психіатрична допомога
Віка Степаненко
https://nashkiev.ua/people/retsidiv-sta … ayut-viinu

0

108

Як говорити з людиною, яка пережила травматичну подію

Харківська, Київська, Житомирська, Запорізька та Херсонська області — це лише частина регіонів, де людям довелося пережити жахи війни. Зґвалтування, обстріли, голод та розстріли стали для них явищем, з яким доводилося стикатися бодай не щодня. Свідки подій отримали травму війни, на яку іншим при спілкуванні необхідно зважати.

Ми розпитали психотерапевтку, як потрібно розмовляти з тими, хто пережив травматичну подію — що можна казати, а що ні.

Аня Крайлюк психологиня, психотерапевтка

Всі українці зараз переживають нелегкий період. Війна впливає на всіх, навіть якщо хтось перебуває у безпечному регіоні. Однак є люди, які потрапили в епіцентр війни. При комунікації з ними потрібно зважати на цей факт.

Найперше, що потрібно зробити при зустрічі з людиною, яка пережила травматичну подію, — не вдиратися в її простір, не нав’язувати спілкування чи бажання допомогти. Це означає поважати право постраждалих мовчати та залишатись наодинці.

Потрібно зрозуміти, чи хоче людина вступати в комунікацію. Якщо є зоровий контакт і відчуття, що людина не проти поговорити, краще уточнити це словами. Наприклад: “Чи можу я з Вами посидіти? Як Ви?”.

Якщо людина відгукується, то найкраще, що можна зробити — це просто вислухати те, що вона захоче розповісти. У жодному разі не можна ставити прояснювальні чи уточнювальні запитання. На кшталт, як це було, що ти при цьому відчував тощо. Такі питання здатні повторно травматизувати людину.

Це називається ретравматизацією, коли людина щось забула чи просто не хоче пригадувати, а її змушують поринути у ці події знову.
Так працює психологічний захист. Він необхідний, щоб психіка змогла справитись з травмою.

Однак, якщо людина сама хоче поділитися пережитим та зможе це зробити природно, подібна розмова може мати навіть психотерапевтичний ефект. Природно означає говорити те, що спадає на думку, в тому темпі та тими почуттями, що є наразі у людини.

Як реагувати слухачеві?

Жодним чином не оцінювати те, що розповідає людина навпроти. Ні самі події, ні почуття, що людина переживає зараз чи переживала тоді. Оцінка може бути як знецінюючою, так і привносити додаткові негативні сенси, що може нашкодити людині.

Не слід говорити, що я розумію те, що ви пережили. Виключення — якщо слухач дійсно пережив те саме. Краще сказати як є: “Навіть не уявляю, що ти пережив”.

Не привносити жодних додаткових сенсів.  Наприклад, казати, що ти жертва і постраждав від події. Це називається віктимізацією жертви. Чому цього робити не варто? Людина може постійно ідентифікувати себе з цією позицією та ніби як в ній застрягнути. Коли людина "застигає" в травмі, вона перестає помічати щось інше, відкидає, що в її житті може бути щось краще. Йдеться про стосунки, рідних, друзів, професію, хобі та все інше. Важливо розуміти та транслювати, що людина — це набагато більше, ніж те, що з нею відбулось. У її житті, скоріш за все, було багато хорошого до травматичної події. Так само буде в майбутньому.

Не знецінювати, не узагальнювати, не порівнювати. Вони здатні порушити природне проживання травматичної події. Якщо такій людині кажуть, що не варто злитись, ненавидіти абощо, у неї ніби забирають можливість прожити всю ту ненависть, яка необхідна, щоб вийти з позиції жертви.

Також неадекватною буде повна відсутність якоїсь реакції. Так, ніби нічого не було, або те, що розповідає людина навпроти, не зачіпає. Важливо бодай якось відреагувати — наприклад нагадати, що все скінчилось. Необов’язково щось казати. Реакція також може проявлятися невербально. Коли слухач відчуває емпатію, але при цьому мовчить, це теж свого роду терапія для того, хто пережив травму.

Можливою підтримкою буде обійняти людину за руку або за плече. Але перед такою дією потрібно обов’язково запитати: “Можна я тебе обійму чи візьму за руку?”

#війна в Україні #травма #психотерапевт #поради
Віка Степаненко

0

109

Панічна атака в умовах війни: як допомогти собі, дитині, людям поруч

Третій місяць поспіль наша психіка під пресом небувалого навантаження. Чимало людей стикаються не просто зі страхом, а з панікою. Може здаватися: «серце не витримає», «втрачаю свідомість», «божеволію», «задихаюсь». Людина дезорієнтована в просторі, не відчуває тіло, може бути в ступорі. Психологи Ольга Калашнік та Мирон Шкробут пояснюють природу панічних атак і дають прості й ефективні техніки, що допоможуть подолати навіть надсильний приступ страху.

Панічна атака: що це і як відрізнити від серцевого нападу?
Панічна атака (ПА) — сильний і раптовий приступ страху, коли немає реальної небезпеки чи видимої причини. Супроводжується шаленим викидом адреналіну в кров і, відповідно, сильними фізичними реакціями. Під час війни панічні атаки почастішали серед підлітків і дітей. Тож варто навчитися розрізняти симптоми ПА і знати, як діяти, якщо ви стали свідком приступу паніки. Симптоми панічної атаки:

Раптовий початок, без попередження. ПА може спіткати в маршрутці, метро, за кермом, у торговому центрі, під час наради чи ділової зустрічі.
Людині дуже страшно. Вона каже про страх померти, відчуття нереальності того, що відбувається з нею, деперсоналізацію, страх збожеволіти.
Людині може здаватися, що вона от-от втратить свідомість.
Прискорене серцебиття (тахікардія).
Важкість у грудях.
Прискорене дихання, відчуття нестачі кисню.
Холодіють руки і ноги, у голові «пульсує», тиск підвищується.
Тіло тремтить.
Озноб.
Запаморочення, потемніння в очах.
Відчуття стиснення голови, головний біль.
Важливо: прояви панічної атаки маскуються під симптоми інших вельми серйозних проблем зі здоров’ям, як от серцевий напад. Тож важливо, щоб саме лікар оцінив, що є причиною симптомів, не пропустивши інші захворювання.

Скільки триває панічна атака і як її позбутися?
Панічні атаки — це не окрема хвороба, а симптом, що нервова система збоїть. Із панічною атакою можна впоратися самостійно, знаючи потрібні прийоми й техніки. Також важливо пам’ятати, що жодна панічна атака не закінчується смертю. Зазвичай вона минає через 5–10 хвилин.

Тож якщо ви чи ваші близькі відчули приступ страху — не хапайтеся за корвалол, а спробуйте опанувати себе за допомогою розроблених психологами дієвих методик. Важливо: напад можна зупинити тільки на самому початку, коли тривога з’являється. І саме тоді це має сенс, до того моменту, як думки в голові вже накрутилися і всередині все досягає кульмінації, точки кипіння.

Техніка, що нормалізує дихання і серцевий ритм
Організм — цілісна і логічна система. Оскільки кисень підвищує тривожне збудження в корі головного мозку, важливо збільшити концентрацію вуглекислого газу і зменшити концентрацію кисню в крові:

дихання в паперовий пакет (повільні безперервні вдих і видих — вдих краще носом, а видих ротом);
дихання в руки, складені човником (за тією ж методикою, що вище);
дихання в подушку;
щоб знизити частоту і силу серцевих скорочень, допоможе діафрагмове дихання. Для цього в комфортному для вас положенні робіть повільний безперервний вдих носом на три рахунки, ніби «надуваючи міхур животом». Потім — такий же повільний безперервний видих ротом на 5–6 рахунків.
Техніка «Пульт»
Це одна з дієвих технік заземлення. Ми можемо перемкнути увагу нашого тіла і мозку на певні дії, наче скористались пультом, та позбавитись фіксації на неприємному. Важливо зосереджуватись на виконанні кожного пункту. Саме так вегетативні реакції організму перебазуються на дальній план і людина з панічною атакою відчує полегшення.

Уважно подивіться навколо та знайдіть і озвучте:

5 речей, які ви БАЧИТЕ;

4 речі, до яких можете ДОТОРКНУТИСЬ;

3 речі, які зараз ЧУЄТЕ;

2 речі, які можна ПОНЮХАТИ;

1 річ, яку можна СПРОБУВАТИ НА СМАК.

Техніка «Якорі реальності»
Під час панічної атаки конче необхідно заземлитися. Для цього переводимо фокус уваги на тіло як на фізичний об’єкт:

Надягніть на кисть гумку, якою скріплюють банкноти, і зробіть помірно болючий щипок: «Я тут, на вулиці… Я відчуваю своє тіло і саме я володар свого тіла».
Позитивна установка голосом. Промовте вголос: «Все добре, катастрофи немає», «У мене панічна атака, організм викинув адреналін, але зі мною все буде добре», «Я спокійний(а), я сильний(а), я нічого не боюся».
Якщо у вас чи близьких раніше вже траплялися панічні атаки, зробіть індивідуальні картки-нагадування. На кожній з карток можна написати: «Катастрофи не буде», «Мій організм вміє фантазувати. Організм, ти в безпеці!», «Досить боротися з вітряками, нам треба спокій!», «Я — господар свого тіла!» та інші мотивувальні вислови, які вас заспокоять або допоможуть усміхнутись. Перебирайте картки, читайте вголос, щойно відчуєте, що паніка може вас охопити.
Погляньте на світ навколо та опишіть у деталях, що відбувається навколо вас — неначе пишете твір чи запис у щоденнику.
Закрийте очі і подумки відправте себе в місце, де ви відчували себе спокійно й захищено, де вам дуже добре (місце біля моря чи в лісі, дім, пікнік із родиною, музичний фестиваль).
Метафоризуйте страх. Поставте собі чи іншим запитання: «Якої форми мій страх?», «Якого кольору?», «Якої консистенції?», «Де він зараз у мені?», «Який розмір?», «На що схожий?», «Як його звуть?», «Що йому від мене треба?» А потім зробіть глибокий вдих і на видиху уявляйте, як страх починає зникати, випаровуватись, кришитись.
Техніка «Прогресивна релаксація за Джекобсоном»
Прогресивна м’язова релаксація — дієвий спосіб зняти напруження в тілі, що виникло через сильні негативні емоції. Детальну відеоінструкцію можете подивитись ТУТ. Цей метод часто використовують ізраїльські психотерапевти, а нині він стає дедалі популярнішим в Україні. Авторка випробувала метод на собі особисто — дієвий і помічний. Рекомендую!

Техніка «Формула СТОПП»
Екстрена формула СТОПП для зупинки початку нападу панічної атаки:

С — Стоп! Сказати собі це чітко, ясно, не думаючи, «що» це означає і «навіщо».

Т — Тіло. Змістити фокус уваги на тіло, заземлення + повільне діафрагмове дихання.

О — Огляд. Фокус уваги з тіла на навколишнє середовище, просто описуючи реальність, даність.

П — Позитивна установка. Фокус назад у свої думки, установка ніби «Все добре, катастрофи немає», «Я в нормі, це просто фантазія», «Я спокійний(а), я не боюся».

П — Перемикання на будь-яку звичайну для себе дію, рутину, щось  повсякденне, що робили би поза нападом паніки.

Техніка «Дихання квадратами»
У кризових станах людині може бути важко почати дихати глибоко й рівно. Але дихання квадратами допоможе подовжити видих і заспокоїть, коли емоції зашкалюють.

Вдих: повільний, рахуйте 1, 2, 3, 4.

Пауза: подумки рахуйте 1, 2, 3, 4.

Видих: повільно видихайте на 1, 2, 3, 4.

Коли дихаєте, подумки малюйте частину квадрата після кожного етапу. На наступний цикл дихання подовжіть видих — спершу дихайте, рахучи до 5, потім — до 6, а в кінці вправи — до 7.

Техніка «Бджілка»
Якщо ви вдома, гарним рішенням для відволікання від паніки може стати фізична робота чи активність. Увімкніть музику й потанцюйте. Так-так, і не дивуйтеся такій пропозиції! Співайте текст пісні разом із виконавцем.
Можете зробити кілька легких вправ на килимку на підлозі (покататися на спині, притиснувши ноги до грудей та обхопивши коліна долонями; стати в планку й дихати; на пальчиках ходити килимом, піднімаючи руки догори, а потім опускаючи).
Можна піти на кухню й нашаткувати овочі для борщу, вимити підлогу чи з особливим завзяттям почистити зуби.
Техніки фізичної активності підходять не всім, проте ви можете спробувати, а раптом вам добре ляже на душу?

Источник: Освитория

0

110

Зі мною все ОК? Які думки, емоції і стани не повинні лякати під час війни

Що нормально відчувати під час війни? Окрім втоми, тривожності, стресу? Це ще й провали в пам’яті, безсоння або, навпаки, сонливість, відсутність апетиту або постійний голод. Психологи, які надають українцям екстрену допомогу в Telegram-каналі «Матеріали для дієвої психологічної підтримки», зібрали всі стани, які люди можуть переживати зараз. Якщо знайдете свої симптоми — не лякайтеся, а дайте психіці час на перезавантаження.

Що нормально відчувати зараз?
1

Провали в пам’яті

Можете зловити себе на відчутті «Не розумію, що я роблю й куди йду. І, між іншим, хто я, теж не зрозуміло». Все вилітає з голови, ось починаю фразу — і забуваю, чим збирався її закінчити. Кудись пішла — і забула куди. Призначила зустріч — і забула, на котру годину. Сів не на ту гілку метро, не в ту маршрутку, забув телефон.

2

Відчуття, що сенсу немає ні в чому

Це не відчай, ні. Скоріше, нерозуміння. Ти щиро не можеш втямити, навіщо тобі ввечері йти до ванної чистити зуби, готувати щось на завтра на обід, навіщо працювати дистанційно або йти кудись на роботу. Це відчуття можна описати «Майбутнього немає».

3

Небажання/неможливість дороблювати щось, почате до війни

Може, ви записались на навчальний курс, почали писати книгу, заповнювали грантову заявку, дописували наукову роботу чи дослідження, працювали над проблемними відносинами. І раптом ці плани втратили будь-який сенс для вас. Усе відкладено, зупинено, перервано. Не картайте себе, це нормальна реакція.

4

Постійне відчуття «ватної», «стиснутої лещатами» голови

Ви встаєте зранку, неначе все й відносно добре, а от голову немов хтось стиснув лещатами. Або ж вона ватна, важка. Таке враження, що всередині неї є якісь «зони обмороження». Багато хто не може словами описати це відчуття, але погоджується, що дуже вдале порівняння — наче торкаєшся язиком щоки, замороженої анестезією в стоматолога. Думки у ватній голові весь час розбігаються й плутаються. Навести різкість важко. Щось спланувати на день — теж.

5

Найпростіші речі ви робите надзвичайно довго

Можете годинами сидіти й дивитись в одну точку. Можете піти ставити прання й через 40 хвилин зрозуміти, що ви чомусь сидите на кухні.

6

Не усвідомлюєте суті сказаного іншими людьми

З вами можуть говорити, про щось запитувати, але все сказане наче розлітається на літери, і ви не запам’ятовуєте нічого з почутого — все немов шум, просто звуки. Вельми страшне відчуття, але й воно в наші скрутні часи — варіант норми.

7

Вам фізично боляче говорити

Саме так. Фізично не можете. Навіть коли це близькі, колеги, друзі. Вам фізично боляче й немає сил вимовляти слова. Навіть найпростіші фрази стрягнуть в горлі і ви відчуваєте: говорити зараз не можу. Озвучте це і домовтесь про розмову через певний час, це ОК.

8

Вами заволоділо бажання говорити без упину

Буває й навпаки: ви не можете спинитись і на секунду, вам потрібно бути весь час із кимось на зв’язку, щось обговорювати, вирішувати. Ви навіть розумієте, що може звучати «не дуже», але навіть не намагаєтесь сформулювати щось логічніше і зв’язніше.

9

Раптова гостра ненависть до чогось або когось

Відчуття ненависті може бути настільки нестерпним, наче тебе облили окропом. Раніше ти й подумати не міг, що здатен відчувати щось настільки сильне. А в ті моменти, коли «відпускає», ти такий знесилений, що хочеться опуститися на підлогу. Тебе наче вийняли з м’ясорубки. Ненадовго.

10

Відчуття, що тебе зрадили, пекельна злість

Загалом злість — непогане відчуття. Воно означає, що у психіки поки що залишаються сили. Можна спробувати використовувати енергію злості бодай на щось корисне. Але не особливо засмучуватись, якщо не вдасться.

11

Нестерпне роздратування щодо найменших дрібниць

Не там залишили ложку? Не застібнули сумку? Хтось поряд голосно увімкнув відео зі звуком? А що вже казати про близьких, які можуть дратувати настільки, що й словами не передати… Хоча краєм свідомості ми розуміємо, що нічого незвичного вони не роблять.

12

Моторошна екзистенційна самотність і «бездомність»

Навіть якщо будинок чи квартира у вас є та не були знищені. Навіть якщо ви просто зараз сидите на домашньому дивані.

13

Відчуття «чорного світу»

Це відчуття таке темне й болюче, неначе у вас помер хтось близький. У цьому світі ви не помічаєте барв, весняної зелені, звуків. Вам нецікаві друзі, діти — вам не цікаво нічого, взагалі нічого.

14

Або, навпаки, радість і полегшення

Якісь довоєнні питання вирішились самі собою чи виявились безглуздо-неважливими зараз. Про це ви не будете більше думати.

15

Сором

Зараз взагалі з’явилось дуже багато різновидів сорому. Сором за те, що почуваєшся винним. Сором за недостатнє відчуття провини. Сором за те, що ти взагалі ні на грам не герой. Сором за розгубленість. Сором за власну тривожність.

15

Легка ейфорія

Так, це може звучати трохи дивно. Але ви відчуваєте безтурботне «Ой, та все буде добре!», «Найгірше позаду», «Та це все дрібниці, за кілька тижнів скінчиться».

17

Фізичне відчуття «пошматованості»

Екзистенційний страх. Можуть початися панічні атаки. Світ видається підозрілим, жахливим місцем. Це один з найнеприємніших симптомів, але мине і він. Повірте, ваша психіка має великий запас міцності та впорається.

18

Безсоння

Вам важко заснути або ви засинаєте, а вночі кілька разів прокидаєтесь, рука тягнеться гортати стрічку новин навіть о 4-й ранку. Буває й навпаки — хочеться спати, спати, спати. Ви спали вночі, спите вдень. І все одно є відчуття невиспаності.

19

Нічні жахи

У нічних жахіттях ваш мозок може видавати найстрашніші картинки: у вашу квартиру влучає ракета, літак врізається у ваш будинок, ядерний вибух на горизонті, перестрілки, вибухи потягів, збиті літаки, земля, що провалюється під вами.

20

Сильні і дивні безпричинні болі

Тіло може по-своєму реагувати на гіперстрес: болі в спині, яка ніколи до цього раніше не турбувала, голова не реагує на жодні спазмолітики й готова луснути, болить шлунок, очі. Може початися алергія або запалення «на порожньому місці». Насправді все перелічене — відповідь нашого імунітету, який не завжди може впоратись із перенапругою. Ось і рветься, де тонко. Іноді одразу в кількох місцях.

21

Дикуваті смакові вподобання

Вам раптом подобається їсти шоколад впереміш із м’ясом, булками. Ковбаса, халва, яблука — давайте все і зразу, у довільному порядку. Запити можна кефіром чи солодким соком. Їсти нон-стоп, не особливо відчуваючи насичення чи задоволення, аби щось пожувати. Може бути й навпаки — шматок не лізе до рота. І так минає тиждень. А потім ви знову їсте багато борошняного, солодкого і знову стрімко набираєте вагу. Вага може сильно коливатись — як на зменшення, так і на збільшення.

Як полегшити свій стан і допомогти психіці?
Зрозуміти, що ваша психіка зараз — як космічний корабель під час перевантажень. Іноді вимушена вмикати запобіжник. А часом — усі запобіжники одразу. Дайте їй час на перезбірку. Це найкраще і єдине, що ми зараз можемо зробити.

Автор: Олена Юрченко

0

111

Як навчати дітей під час війни: чекліст від освітньої суперзірки Барбари Оуклі

Нарешті це сталося: освітня суперзірка Барбара Оуклі провела зустріч з українськими освітянами. На цю подію ми отримали понад 4000 реєстрацій! Про що ж розповідала професорка українським вчителям? І які поради з ефективного навчання дала у воєнний час? Публікуємо короткий чекліст за мотивами її виступу.

Що таке процес навчання?
Із фізіологічної точки зору навчання — це створення нових зв’язків між нейронами у довготерміновій пам’яті. Практика зміцнює ці зв’язки і дозволяє у потрібний момент пригадати щось важливе. Нові нейрони народжуються у нас щодня. Але є ризик їхнього відмирання. Саме тому просто необхідно вивчати щось нове, щоб вони встигли закріпитися. Це дозволить їм вижити. У результаті ви будете почуватися краще, збагатите свій досвід і завдяки новим нейронам зможете навчатися ефективніше.

Як ефективно навчатися в умовах стресу: чекліст

Використовуйте метод пригадування

Наприклад, ваші учні вивчають іноземну мову. Ви показуєте картинку, на якій зображений кіт. І що частіше вони пригадують і витягають з пам’яті переклад слова «кіт», то міцнішими стають їхні нейронні зв’язки. І то швидше вони пригадають це слово наступного разу.

Відокремлюйте негативний (стресовий) досвід і не згадуйте його

Для ілюстрації цього методу в реальному житті спростуємо один міф. Після трагедії 11 вересня в Нью-Йорку тисячі терапевтів використовували стресовий дебрифінг для роботи з постраждалими. Метод полягав у переказуванні подій потерпілими одразу після інциденту. Це тільки погіршило ситуацію: пригадування посилювало негативні нейронні зв’язки. Саме тому варто диференціювати досвіди. Стресовий досвід не пригадуйте і не просіть цього робити дітей. А нове позитивне навчання, навпаки, згадуйте якомога частіше. Так ви та ваші учні зможете позитивно рухатися вперед.

Спонукайте учнів навчатися менше, але регулярніше

Попросіть дітей за 2–3 хвилини до того, як іти спати, повторити вивчений матеріал. Саме так створюються нові дендрити на нейронних зв’язках. Так само ефективним є і регулярне вивчення та повторення малої порції матеріалу протягом певного часу. Адже якщо вчити велику кількість інформації одразу — зв’язки будуть слабкими і поступово приберуться. Тому варто практикувати періодичне навчання. Адже тут, як і в спорті, необхідно нарощувати міцність поступово.

Використовуйте метод Pomodoro

Часто сфокусований режим вашого мозку може ускладнити вивчення наступної ідеї. Саме тому просто необхідно давати мозку перерви під час навчання і переводити його в розпорошений стан. Розкажіть про це вашим учням. Поясніть їм, що найкраще подолати прокрастинацію під час навчання допомагає метод Pomodoro. У чому він полягає?

Вимкніть усе, що відволікає, працюйте протягом 25 хвилин, а потім 5 хвилин відпочивайте. Навчання відбувається і в той, і в той час. Будьте певні: навчання відбувається і під час відпочинку теж. Для учнів до 16 років активна фаза навчання має тривати стільки хвилин, скільки дитині років + 1. Наприклад, для 12-річного підлітка це має бути 13 хвилин роботи і 5 хвилин відпочинку. Оптимальна кількість сесій — три з 5-хвилинними перервами і одна — з півгодинною перервою. Також варто пам’ятати, що ефективно навчатися люди можуть протягом максимум 4 годин на добу.

Налаштовуйте учнів на те, що навчання — це їхня робота

Ставтеся до навчання як до роботи ваших учнів. А ваша робота — їм допомогти. Так вони наведуть структуру в безладі сьогодення та будуть готуватися до дорослого майбутнього. Взагалі дітям подобається той факт, що в них є структура. Навіть коли вони вас переконують в іншому.

Змішуйте лекції та активне навчання

Діти різні. І якщо комусь більше підходить формат лекцій через розвинену декларативну систему роботи мозку, то в когось краще працює процедурна система і йому краще навчатися через практику і самонавчання. Ідеальний варіант — поєднання обох підходів. У якому співвідношенні комбінувати ці підходи, науковці так і не визначилися. Тож тут вам доведеться підбирати пропорцію самотужки.

Підкреслюйте сильні сторони учнів

Барбара розділяє за темпом навчання людей на автогонщиків та пішоходів. І якщо автогонщики швидко вчаться та запам’ятовують, то вони не завжди роблять правильні висновки з отриманих знань. Пішоходи йдуть до засвоєння повільно й поступово. Це робить їх більш гнучкими у процесі, а їхні висновки — більш точними. Тому варто знати такі особливості учнів та мотивувати згідно з їхнім типом.

Источник: Освитория сайт

0

112

Розлука з татом під час війни: як допомогти дитині?

Тисячі українських дітей переживають розлуку з татусями. Хтось виїхав за кордон разом із мамою, поки тато волонтерить або продовжує працювати в Україні, а чийсь батько — у теробороні чи на фронті. Дитячий психолог Лада Ендресен розповідає все про феномен розлуки з татом і пропонує прості й дієві інструменти для підтримання емоційного зв’язку на відстані протягом тривалого часу.

Дитячий психолог Лада Ендресен
Як переживають розлуку з татом дошкільнята та молодші школярі і як їм допомогти?
Наші дошкільнята (діти до 6–7 років) лише формують часові уявлення. «Мамо, сьогодні — це вже завтра чи ще вчора?» Вони живуть тут і зараз і зорієнтуватися в тривалості розлуки їм може бути ще складно. Навіть більше, причинно-наслідкові зв’язки та можливість спрогнозувати майбутнє дошкільнятам ще недоступні. Тому це нормально, якщо дитина не переймається, що тато два місяці в іншому місті, і не драматизує ситуацію.

Діти від 3 до 6 років проходять едіпальну стадію, коли хлопчики більше тягнуться до мами, а дівчата — до тата. Оскільки сьогодні в більшості випадків діти залишаються з мамами, то і переживати розлуку з татом хлопцям може бути легше, ніж дівчатам.

Дошкільники можуть вважати, що саме вони винні в тому, що тато зараз далеко. Тому нам важливо запевнити дитину, що вона чудова і що це не її провина, що тато зараз в іншому місті.

Дошкільникам притаманне магічне мислення. Вони вірять, що з виделок і мотузки можна побудувати космічну станцію і, накрившись рушником, полетіти на Марс. Це знову ж таки пов’язано зі ступенем формування структур дитячого мозку. Тому, сумуючи за татом, у своїх іграх діти можуть залучати чарівні сили, які повернуть тата додому і зроблять все так, як було раніше.

У молодших школярів активно формується префронтальна кора, яка з-поміж іншого відповідає за причинно-наслідкові зв’язки. Інформація про довколишній світ є опорою дітей 7–11 років. Тому пояснюючи, де зараз тато, називайте речі своїми іменами: територіальна оборона, ЗСУ.

Якщо дитина поділилася з вами своїми почуттями і каже: «Я сумую за татом», «Коли він повернеться?», важливо назвати її емоцію і дати дитині право на неї, «легалізувати» її. Оскільки діти, особливо дошкільнята, можуть відчувати сум за кимось і не розуміти, що саме з ними відбувається. А тоді пропонуємо трансформувати, «переплавити» почуття в дію. Як це виглядає?

На рівні очей ми можемо відповідати наступним чином: «Я бачу, що ти сумуєш за татом. Я теж за ним так скучила! Зараз він разом з іншими татами захищає нашу країну. Він тебе дуже любить і робить все можливе, щоб ми знову були разом. А давай для нього зліпимо/намалюємо щось». Або: «Схоже, ти справді сумуєш за татом. Це нормально. Дорослі теж сумують одне за одним. Якщо ми за кимось сумуємо, це означає, що ця людина для нас дуже важлива. А давай йому зателефонуємо!»

Як підтримати дитину в розлуці з татом: що можемо зробити?
Підтримуємо телефонний або відеозв’язок тата з дитиною тет-а-тет. Можемо щовечора? Чудово. Один раз на тиждень? Теж. Тут головне якість, а не кількість. Тато може читати казки та історії, тексти яких ви заздалегідь надсилаєте йому на телефон. Або надсилати вам з дитиною відео, як він п’є чай чи йде вулицею. Це дозволяє дитині фокусуватися на тому, що тато робить зараз, а не на тому, що він зараз не поряд. Татусі дошкільнят повинні бути терплячими, бо це може бути такий собі хаотичний тур по кімнаті з фрагментарним описом іграшок або холодильника:)

Можемо пропонувати дитині зробити поробку для тата: малюнок або ліплення того, що ви будете робити, коли тато повернеться. Лоскотатися? Їсти морозиво? Показувати, як далеко навчилися стрибати або як добре запам’ятали таблицю множення?

Якщо є можливість, разом із дитиною розглядаємо фотографії або відео, на яких зображена ваша сім’я або вона з татом. Згадуємо смішне та приємне. «А пам’ятаєш, як наш тато смішно чхає?», «Коли ти ще жив у мене в животику, тато постійно приносив мені апельсиновий сік, який мені так хотілося!»

Тато може попросити дитину робити щось замість нього, поки він не повернеться: допомагати мамі нести щось не дуже важке з продуктів, слідкувати, щоб світло в порожніх кімнатах було вимкнене, перевіряти перед сном, чи зачинені вхідні двері. Дитина відчуває себе особливо значущою і більш спокійною, коли їй довіряють доросле завдання.

Можемо запропонувати дитині разом приготувати улюблену татову страву і надіслати йому фотографію.

Як допомогти підліткам переживати розлуку з татом?
Підлітки чутливі до нашого внутрішнього стану і цінують відвертість. Тому нам варто ділитися своїми почуттями, розповідати, як справляємося самі, коли сумуємо за чоловіком. Якщо підліток мовчить, ми можемо поцікавитись, чи він скучив за татом. Якщо підліток готовий говорити, ми спокійно вислуховуємо (більше слухаємо, ніж говоримо!), не відволікаючись на сторонні справи. Як і з дошкільнятами, даємо право на будь-які почуття суму, злості, образи. Не варто лякатися, почувши нецензурну лексику. Для підлітків це вікова норма. Згодом підліток почне відчувати, де лаятися доречно, а де — ні.

Ми можемо говорити про те, що всьому є початок і кінець. Так, ми не можемо прогнозувати майбутнє, але татові точно спокійніше, коли він знає, що ми в безпеці. І в критичній ситуації йому легше відповідати лише за себе, а не за всіх членів сім’ї.

Однак якщо підліток не готовий до розмови, не потрібно на нього тиснути. У нього можуть бути свої причини не бути готовим до діалогу в цей момент: гормональні стрибки, непорозуміння з друзями. Йому достатньо знати, що наші двері відчинені, що ми відкриті для нього, і він може звернутися до нас, коли буде готовий.

Окрім, за можливості, регулярних розмов, тато може читати підлітку оповідання телефоном/по відеозв’яку. Попри те, що ми зазвичай читаємо молодшим дітям, деяким підліткам це подобається і посилює зв’язок із батьком. Можемо написати листа на кшталт «10 причин, чому я пишаюся татом/10 причин, чому я вдячна татові/10 речей, які ми з татом зробимо після перемоги» і надіслати татові, якщо є така можливість. Тато з підлітком можуть домовлятися дивитися один і той самий фільм, а потім обговорювати його.

У цьому віці особливо важливо, щоб підліток відчував свою значущість для інших. Це підвищує його віру у свої сили та впевненість у собі. Разом із татом вони можуть порадитися, як краще допомогти наблизити перемогу: допомогти одноліткам, волонтерити, направляти допомогу ЗСУ, взяти до себе і піклуватися про тварину, яка залишилася без домівки. До якого б рішення ми не прийшли на такій сімейній раді онлайн, дуже важливо наголошувати підлітку на його безпеці.

https://osvitoria.media/opinions/rozluk … ty-dytyni/

0

113

Вокруг сегодня столько горя... и каждый раз, когда кто-то говорит о потере близкого человека, ты чувствуешь страх, бессилие, непонимание, злость, отчаяние...

Как быть с такими сложными чувствами?

и как помочь близким пережить это горе?

Потеря поражает нашу иллюзорную уверенность в том, что мы контролируем свою жизнь и можем предсказывать ход событий.

Мы также можем столкнуться с такими понятиями, как отрицание, разделение, убеждение, тревога и гнев Они все нужны, чтобы пережить горе в это непростое время.
Как можно помочь тому, кто потерял близкого человека?

Есть несколько правил, которые помогут человеку лучше пережить катастрофу:

- старайтесь принять опыт человека, не пытаясь навязать свое мнение «правильным» эмоциям;

- Пусть человек говорит о своих переживаниях, пусть он выражает все свои эмоции. Будьте готовы к эмоциональным американским горкам;

- Будь готов вообще не говорить, для человека может быть важным только твое присутствие;

- Будь терпеливым. Выгорание - это непрерывный процесс. Различные источники указывают, что продолжительность может составлять от года до 2 лет;

- Берегите себя!

Рекомендуем обратиться к психотерапевту, если человек сам просит об этом, если жжение длится больше года и эмоции преувеличены, если жжение зависимо от алкоголя или других психоактивных веществ, если жжение не обсуждается с кем-либо e Есть их опыт и нет раскрыть их, если заметить выражение нежелания жить.

0

114

Мені соромно...
Це найчастіша зараз емоція після шаленої люті серед всіх, з ким я знайома.
- Мені соромно, що я виїхала в Київ, рятуючи маму,  - каже мені дівчина, яка вчора змогла виїхати в Київ з героїчного Че. Там лишилось безліч її знайомих.
- Мені соромно, що я виїхала на Західну, а ви лишились в Києві, - пише мені мама особливої дитини. Її подруга з дитиною, яку неможливо зрушити з місця, не може виїхати. І навіть спуститись в укриття не має змоги.
- Мені соромно, що я за кордоном. В той час, коли мала бути в Україні, - пише в паблік жінка, яка вже вдруге за своє життя втрачає все, що є, завдяки "іхтамнєтам". Вона вивезла за кордон найбільший свій скарб - маленьку онуку. Діти лишились боронити країну.
- Мені соромно, що я в ТРО, а не в ЗСУ. Там хлопці гинуть, а ми тут автівки перевіряємо, - каже хлопець, якй взяв зброю в руки одним з перших. В нього 2 інфаркти, стентоване серце і жодних шансів пройти комісію.
- Мені соромно, що я на полігоні байдики б'ю. Чекаємо. А тим часом хтось вже не має сили, - добрый знайомий з дуже мирною професією.
- Мені соромно, що я працюю, а не воюю.
- Мені соромно, що мене годують волонтеры, а дітям в Марику нема шо їсти. Я фізично не можу нічого проковтнути.
- Мені соромно, що в мене є бронік, а в сусіда нема.
- Мені соромно...
Мені теж соромно. За все одночасно. За те, що не "з гранатою під танк"; за те, що маю змогу помитись і поїсти; за те, що мої діти зараз без мене; за те, що фондом займаюсь меньше, ніж могла б; за те, що не маю змоги витяги тих, хто лишився під окупантами; за те, що не можу передати ліки людині, яка без них повільно вмирає...
... Мы люди. Люди, а не орки. Тому цей сором нікуди діти, навіть коли він не має під собою підгрунтя. Головне, щоб він не руйнував нас зсередини. Лють дає сили. Сором їх забирає.
Немає великих і маленьких справ. Є війна.
Зберегти дітей і себе - надважлива справа. Бо в цій країні після перемоги їм жити. Інакше кому треба  це все? Сказати кілька теплих слів незнайомцю, або родині - інколи важливіше, ніж знайти турнікет. Вчити, лікувати, прибирати вулиці, готувати, блокувати ворожі сайти, ділитися їжею, або водою - крок до перемоги, який можно зробити кожного дня.
Все буде Україна. Мы це побачимо досить скоро. Тримаймося. І намагаймося зберегти не тільки тіло, а й здоровый глузд.
ФБ Автор?

0

115

Справляемся с апатией: как вернуться к привычной жизни, если ничего не хочется делать

Анна Нестерова 06 мая, 2022

В условиях войны мы постоянно ощущаем собственную беспомощность из-за того, что не можем адекватно и эффективно действовать в опасной ситуации.

Разочарование во всем, хроническая усталость, бездействие и отрешённое отношение к происходящему вокруг - это признаки зарождения апатии. Данное состояние является распространенной реакцией на сильный стресс, однако не стоит его недооценивать.

Если человек длительное время пребывает в апатичном состоянии, то он рискует столкнуться с серьезными последствиями. Так, человек может начать склоняться к мысли о суициде или же впасть в депрессию.

К данному состоянию нужно относиться со всей серьезностью и бороться с ним еще "в зародыше".

Основные причины апатии
Специалисты выделяет как внешние, так и внутренние причины возникновения апатии. Как правило, подобное состояние является симптом какого-либо заболевания.

К внешним причинам относятся:
хронический или сильный стресс
напряженный образ жизни
сильные эмоциональные переживания
переутомление и отсутствие отдыха
непонимание и неприятие со стороны общества
прием некоторых лекарственных препаратов (антидепрессанты, снотворные, противозачаточные, транквилизаторы и так далее)
психологическое давление со стороны окружающих
резкие и непредвиденные перемены в жизни
постоянное психическое напряжение

К внутренним причинам относятся:
соматические заболевания
заболевания эндокринной системы
депрессия
болезнь Альцгеймера
шизофрения и заболевания ЦНС
иммунодефицитные состояния
деменция
онкология
травмы и опухоли мозга
алкоголизм и наркомания
Как видим, причин возникновения апатии предостаточно. Данное состояние способно перетекать из легкой формы в тяжелую и приводить к необратимым изменениям личности человека. При легкой форме апатии можно ограничиться посещением психолога и эндокринолога, а уже при более запущенных стадиях человеку придется пройти курс лечения у психотерапевта.

Наиболее характерные симптомы апатии
Симптомы апатии могут иметь различную интенсивность: от временного снижения работоспособности и замкнутости до полной утраты интереса к жизни. Апатия способна перетекать в затяжную депрессию и приводить к полному безволию.

Так, наиболее характерными симптомами апатии специалисты называют:

снижение общительности и замкнутость
потеря аппетита
хроническая усталость и слабость
подавленное настроение
утрата интереса к работе, хобби, развлечениям
проблемы с концентрацией внимания и памятью
сонливость (даже после полноценного сна)
безынициативность
Как справиться с апатией: советы психолога
"У любой апатии есть причина. С ее поиска и нужно начинать решение проблемы"

Комментирует психолог Екатерина Шевцова

"У любой апатии есть причина. С ее поиска и нужно начинать решение проблемы. Если мы говорим об апатии во время войны, то причина апатии – не в самих военных действиях, а в нашей реакции на них. Например, человек потерял работу из-за войны, новых вакансий по его специальности нет, при этом непонятно, когда закончатся боевые действия. В таких условиях человек может не видеть смысла продолжать поиски работы или обучаться другой специальности. Причина – реакция на стресс, вызванный потерей работы.

В такой ситуации важно сделать следующее:

1. Понять причину апатии.

2. Принять случившееся. Это зачастую сделать крайне сложно, поэтому можно посмотреть на то, как другие люди справляются с подобными ситуациями. Также можно обратиться к психологу. Сегодня в Украине работает множество бесплатных горячих линий психологической помощи.

3. Составить письменный план возможных решений проблемы. Важно именно перенести все варианты на бумагу. Это поможет эффективнее сформулировать решения и немного "разгрузить мозг".

4. Расскажите о своем состоянии хотя бы одному человеку. Пусть даже самому себе. Говорить с кем-то о том, что вы больше ничего не хотите, сложно — это все равно что признаться в слабости. Но пусть вас это не пугает. Сегодня подобное состояние испытывают очень многие люди, и это совершенно естественно.

5. Не пытайтесь в одночасье "собрать волю в кулак" и начать действовать. Ваше эмоциональное состояние - это не мышца, которую можно по щелчку пальцев напрячь или расслабить. Дайте себе время принять новую действительность.

6. Попробуйте вести дневник. Даже схематичные записи помогут вам лучше разобраться в собственных чувствах и проследить, как меняется ваше состояние.

Помните, что у апатии может быть совершенно любой триггер: от переезда в другой город, где нужно всё начинать заново, до синдрома выжившего, когда человеку кажется, что он несправедливо сейчас находится в тылу, когда другие страдают под обстрелами. Подобные чувства совершенно нормальны. Ненормальны обстоятельства, в которых мы все оказались".

Также справиться апатией вам помогут следующие лайфхаки:

Хвалите себя. Не стоит во время войны ставить перед собой грандиозные цели, которые, в силу происходящего, достичь нереально. Вместо этого ежедневно ставьте перед собой небольшие, но реальные задачи - выучить пару фраз на иностранном языке, отжаться 10 раз, прочесть 20 страниц и так далее. После того, как выполните - обязательно похвалите себя.

Планируйте. Хотя бы на ближайшие 10-12 часов. Вы должны составлять планы на день и тем самым возвращать себе желание прожить этот день "на максимум". Это поможет не потерять ощущение времени и предотвратить деперсонализацию (состояние, в котором человек испытывает отчуждение от самого себя, чувствует себя как во сне, а все, что происходит вокруг, кажется ему нереальным).

Контролируйте. Старайтесь создать определенные ритуалы, которыми бы начинался и заканчивался день (просмотр фильма, прием душа и т.д.). Важно соблюдать распорядок дня и контролировать определенные процессы в вашей жизни. К примеру, вы готовите еду, кормите домашнего любимца, занимаетесь уборкой. От вас многое зависит и об этом не стоит забывать. Таким образом вы должны осознать, что вы контролируете определенные вещи в вашей жизни.

Не отказывайтесь от общения. Если есть возможность, то обязательно встречайтесь с близкими и родными, собирайтесь компаниями. Общайтесь, делитесь мыслями и переживаниями, рассказывайте о своих эмоциях. Такие встречи помогут вам не утратить связь с реальностью и окажут эффект "групповой терапии".

Не позволяйте чувству вины охватить вас. Сейчас многие люди чувствуют вину за то, что им удалось эвакуироваться/они имеют крышу над головой/они не потеряли родственников в то время, когда в других городах продолжают гибнуть люди. Это также распространенная реакция на стресс. Но следует помнить, что в войне виновата страна-агрессор. Ваша жизнь и есть та ценность, которую защищают ВСУ.

0

116

Как успокоить ребенка во время воздушной тревоги: 5 действенных советов

Анна Нестерова 04 мая, 2022, 08:52

В связи с военной агрессией РФ против Украины наши защитники ежедневно отбивают вражеские атаки, а гражданские - постоянно слышат сирены и прячутся в укрытиях. На данный момент многие лишились собственных домов и стали вынужденными переселенцами. Миллионы украинцев выехали заграницу. Остальные - убегая от войны нашли себе убежище внутри страны.

У многих первая волна паники, которая считается самой разрушительной, уже прошла. Однако несмотря на это все мы находимся в состоянии постоянной тревоги. Особенно остро на стресс реагируют дети, ведь их нервная система еще не окрепла, а психика является уязвимой.

Как оказать ребенку "скорую" психологическую помощь и помочь ему справиться со страхом во время воздушной тревоги или обстрелов - рассказываем в нашем новом материале.

Откровенно говорите с детьми, но не сейте панику

Вам необходимо любой ценой не допустить развитие паники как среди детей, так и среди взрослых. Родители обязаны держать себя в руках и транслировать спокойствие. Дети очень "чутко" улавливают эмоции людей, которые их окружают и их реакция на происходящее вокруг во многом будет зависеть от того, как реагирует взрослый. Если вы начинаете паниковать, то паника непременно передастся и ребенку. Однако, если вам действительно очень страшно, то не стоит "маскировать" свои эмоции. Ребенок обязательно распознает ваши попытки скрыть от него правду и начнет фантазировать. Так, в его голове укоренится мысль о том, что жизням его родных и его жизни грозит смертельная опасность. Все это приведет к развитию сильного страха и даже паники.

Психологи советуют признаваться детям в том, что вам тоже страшно и откровенно с ними разговаривать о происходящем. Не скрывайте правду и в мягкой форме расскажите о войне (учитывая возраст ребенка). Избегайте пугающих деталей и подробностей, однако не придумывайте сказочные истории и не говорите о том, что "это гремит гром".

Будьте откровенны и обсуждайте происходящее вокруг, а главное – заверьте детей в том, что они находятся в безопасности рядом с вами и вы приняли все необходимые меры для сохранения их жизни и здоровья.

Занимайтесь творчеством и читайте вслух

Заранее позаботьтесь о том, чтобы в том месте, куда вы ходите во время воздушной тревоги были книги, игрушки, пластилин, настольные игры, карты, бумага и карандаши/фломастеры.

Занимаясь с ребенком творчеством вы поможете ему отвлечься от негативных мыслей. Предложите малышу нарисовать рисунок для наших защитников - украинских солдат. Объясните, что таким образом он поддержит боевой дух воинов и придаст им сил в борьбе с врагами. Рисунки можно публиковать в соцсетях и показывать это ребенку. Таким образом он почувствует свою важность и значимость.

Дети с удовольствием займутся с вами лепкой или поиграют в настольные игры. Это поможет не только скоротать время, но и стабилизирует его психоэмоциональное состояние.

Также психологи советуют читать вслух книги и обсуждать прочитанное. Это помогает детям отвлекаться от негативных мыслей и проявлять свои эмоции.

Обнимайте ребенка и занимайтесь дыхательными упражнениями
Психологи советуют как можно больше обнимать ребенка и крепко прижимать его к себе, лишний раз держать за руку и растирать ладони, гладить по голове и целовать. Это успокоет ребенка в любом возрасте.

Также предложите малышу подышать вместе с вами и попрактикуйте "квадратное" духание. Найдите глазами прямоугольный предмет и следуйте инструкции: 1. Посмотрите в верхний левый угол и вдохните, считая при этом до четырех. 2. Переведите взгляд на верхний правый угол и задержите дыхание, считая до четырех. 3.Переведите взгляд в нижний правый угол и выдохните, считая до четырех. 4. Переведите взгляд в нижний левый угол и сделайте задержку с пустыми легкими, считая до 4.

Повторите этот цикл 10-15 раз. Постепенно увеличивайте время нахождения в каждом из углов квадрата.

Придумайте для ребенка ответственное поручение

Даже в это непростое время обязательно давайте своим детям поручения. Придумайте для своего ребенка "зону ответственности" и заранее договоритесь о том, что во время тревоги именно он будет, к примеру, отвечать за "эвакуацию" домашнего питомца в убежище. Или следить за мягкой игрушкой и заботиться о ней. Также можно предложить ребенку быть ответственным за пополнение запасов питьевой воды и еды или организацию досуга во время тревоги.

Это поможет детям чувствовать свою значимость и отвлекаться от негативных мыслей.

Выполняйте специальные упражнения для снятия стресса

Предложите ребенку сесть, сосредоточиться и вместе с вами попробовать отвлечься от своих внутренних переживаний при помощи техники "граудинга".

Суть ее заключается в том, чтобы посмотреть вокруг себя, найти и описать: 5 предметов, которые можно увидеть; 4 предмета, которые можно услышать; 3 предмета, которые можно попробовать на ощупь; 2 предмета, которые можно понюхать и 1 предмет, который можно попробовать на вкус.
Данное упражнение поможет снизить уровень стресса и отвлечься от своих внутренних переживаний.

Также обязательно дайте ребенку попить воды и умойте его. Даже маленький глоток жидкости помогает успокоиться. Если есть возможность, то напоите детей теплым сладким чаем.
/

0

117

‼️П'ЯТЬ ПОМИЛОК ПІДТРИМКИ

"Все буде добре", "не переймайся", "це не кінець світу", "я ж казав (ла)" -
це НЕ підтримка!

Немає універсальної формули, що підходить для будь-якого випадку. Але зате є речі, які точно НЕ треба робити, тому що вони ніяк НЕ допомагають і НЕ є підтримкою.

1. ПОРОЖНІ ОБІЦЯНКИ
"Все буде добре", "усе владнається", "життя обов'язково налагодиться" - це порожні обіцянки. Ви не можете знати напевно, що чекає нас в майбутньому (якщо, звичайно, ви не екстрасенс), а в такому формулюванні ще й підкреслюєте, як зараз погано (адже добре, якщо воно взагалі буде, то тільки в майбутньому).

Якщо не знаєте, що сказати, - мовчіть, будьте поруч і обіймайте. Ви здивуєтеся, але один з найефективніших способів підтримки - теплі дружні обійми і прості слова співчуття ( "мені дуже шкода", "я так тобі співчуваю").

2. ЗАБОРОНА НА ЕМОЦІЇ
"Не плач", "не треба так хвилюватися", "заспокойся", "візьми себе в руки" і т.д.
Якщо ви дійсно хочете підтримати людину, а не просто позбутися її - то ви як раз таки будете допомагати їй проявляти свої емоції, а не придушувати їх. Ні для кого не новина, що стримані емоції руйнують нас зсередини, перетворюються в хвороби і отруюють нам життя.

Будь-яка людина має право сумувати, злитися, відчувати образу, коли знаходиться у важкій життєвій ситуації. До друзів і близьких ми звертаємося не тоді, коли хочемо виглядати дорослими, розумними і сильними, а тоді, коли хочемо просто побути самими собою, нічого з себе не зображуючи.

Тому, якщо ви хочете підтримати або втішити когось - дайте йому можливість розповісти про свої переживання.

3. Знецінення ЧУЖИХ ПРОБЛЕМ
"Це не варто таких сліз", "це не кінець світу", "нічого ж по суті не сталося", "це можна пережити" і т.д.

Якщо ви не розумієте почуття іншої людини, не знаєте, як влаштовані її переживання - це не означає, що вона не страждає. І навіть те, що "в Африці діти голодують" або "є ті, кому набагато гірше», не робить її страждання меншими.

Але найстрашніше те, що знецінення заподіює реальну шкоду. Людина перестає відчувати себе значущою і важливою для вас, відчуває себе непотрібною, втрачає здатність до довіри.

До речі, психологи відносять знецінення до однієї зі складових емоційного насильства.

4. БЕЗГЛУЗДІ ПОРАДИ
Це ж очевидно - будь-якій людині з проблемою вкрай необхідно в першу чергу виговориться і бути почутим. Не отримати мудру пораду, не вислухати настанови, а висловити, наділити  слова тим, що вона відчуває.

А вже поради, адресовані в минуле ( "потрібно було зробити так"), - саме безглузде, що можна сказати. Уже все сталося, минуле не змінити, історія не має умовного способу.

5. ОЦІНОЧНІ КОМЕНТАРІ
"Раніше думати треба було", "а я тебе попереджав (ла)", "все ж було очевидно заздалегідь", "не треба бути таким наївним" і т.д.

Тут навіть коментарі зайві. Цілком зрозуміло, що це не підтримка.
Це банальне самоствердження за рахунок слабшої і вразливішої (бо їй зараз погано, вона проживає горе) людини.

P.S .:
Кращий спосіб підтримати близьку або рідну людину - просто бути поруч, уважно вислуховувати, дбайливо і тепло обіймати.

Не оцінювати і не знецінювати, не перебивати зі своїми коментарями, не переносити на неї свої проекції, домисли і висновки з порадами.
Все, що потрібно - це активна участь, добре співчуття, душевне тепло. Можливість висловити свої почуття, емоції, переживання.
І реальна конкретна допомога (посидіти з дітьми, зібрати грошей, приготувати їжу), а не абстрактні пропозиції.
"Кoгда ви знахoдитесь з кимось, хтo ваc тотально приймає - це терапія. Відбувається зцілення."

"Кращий спосіб зцілити людину - це міцно її обійняти".

Автор статті Марина Зоріна

0

118

Дуже корисно.
Почитайте,друзі!

Тут попрошу уважно прочитати і втримати холодний розум. Розказати про це іншим.
.
Війна має свою «психологію».
Вона складається з інформаційно-психологічних атак.
Ми уже пережили всі стани діяльності психіки.
.
І зараз у нас виснаження.
.
Попередній стан — це була ейфорія, яка підкріплювалася дикою злістю до ворога і невичерпною гордістю за наші перемоги. Під час ейфорії ми по максимуму об’єдналися, згуртувалися, зарядилися бойовим духом. Ми могли не спати, не їсти і функціонувати на всю бойову готовність.
.
Але для мозку енергетично важко працювати в такому стані. Тому він включив для себе функцію захисту!
І ми почуваємо себе тотально виснаженими. Можуть бути ознаки депресії через постійну тривогу.
.
Хочу, щоб ви розуміли.
Ворог знає усі ці прийоми! Він на це й розраховує.
Щоби у стані виснаження зламати нас повністю!
Залякати. Обдурити. Знешкодити.
.
Наш мозок потім знову включиться в режим «готовності».
Зараз йому потрібно допомогти пережити виснаження.
.
✅За будь-якої нагоди спимо, навіть якщо для цього треба випити заспокійливе;
✅П’ємо воду. Обезводнений організм не може боротися зі стресом. Вода потрібніша за їжу;
✅Робимо інформаційні паузи від читання новин;
✅Виключаємо режим жалості за усим матеріальним. Ворог на це розраховує, тому нищить наші інфраструктури. Саме постійна жалість за втраченим ще більше підживлює тривогу і вирубує наш мозок.
❗️Ми усе відбудуємо. Гроші нам на це нададуть.
✅включіться в план «що я зроблю після війни». це допоможе вашому мозку працювати на ваш порятунок, а не на тихеньке самознищення;
✅Рятуйтеся гумором. Це надійний щит для мозку, щоб трохи знизити кортизол;
✅Обіймайтеся;
✅Говоріть близьким «я тебе люблю». Такі слова допомагають тримати сили.
🇺🇦не вірити, не поширювати не перевірену інформацію. Нас ніхто ніколи не здасть!
І ми Не Здаємося!

0

119

ЯК ГОВОРИТИ ІЗ ЛЮДЬМИ ЯКІ ОСОБИСТО ПЕРЕЖИЛИ ТЯЖКІ ПОДІЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ?

Люди, які особисто пережили тяжкі події під час війни, були в окупації, стали свідками або жертвами насилля, пережили сильний стрес у зв’язку з вищезгаданими подіями і можуть мати посттравматичний стресовий розлад.

Вони можуть виявляти бажання поділитися пережитим, або, навпаки, не хотіти про це говорити.

Вони можуть бути пригніченими, стривоженими чи спантеличеними, замкненими, дезорієнтованими.

Їхні базові почуття: страх, тривога, провина, сором, пригніченість, скорбота, дратівливість, гнів, емоційне оціпеніння.

Фізичні симптоми: тремтіння, головний біль, відчуття втоми, втрата апетиту, болі в різних частинах тіла, безсоння чи надмірна сонливість, плач, здригання…

Такі люди потребують роботи з фахівцями із галузі психічного здоров'я. Однак на перших етапах почувати себе краще їм може допомогти кожна людина. Головне - дотримуватись простих правил першої психологічної допомоги (ППД).

Як говорити з такими людьми?

✔просто вислухайте людину. І це вже велика підтримка;

✔не примушуйте розповідати про пережите. Можливо найціннішим буде те, що Ви просто побудете з людиною поруч;

✔якщо людина відмовляється говорити скажіть, що поважаєте її рішення однак готові вислухати у майбутньому, коли людина буде готова;

✔слухаючи будьте конгруентними в позі, міміці, жестах, тримайте зоровий контакт;

✔проявляйте емпатію, покажіть, що розумієте почуття людини, підкріплюйте це словесно («мені дуже шкода», «співчуваю»), не заперечуйте і не обезцінюйте їх;

✔дозволяйте людині поринати у мовчання, просто посидіть поруч. Якщо це доречно - потримайте за руку;

✔допоможіть задовільнити базові фізіологічні потреби: вода, їжа, дах над головою, одяг, медикаменти, зв’язок із близькими;

✔запитайте, що для людини є найважливіше саме зараз і спробуйте дати їй це;

✔надавайте інформацію (що до служб соціальної підтримки, волонтерів, лікарів та ін.)

✔відзначте сильні сторони людини і те, як вона зуміла подбати про себе, вибратися, вижити.

✔допоможіть згадати, хто може підтримати людину (друзі, рідні);

✔попросіть згадати як людина додала стрес у минулому, що їй допомогало - так вона відчує свою силу і згадає про ресурси, які зможе застосовувати.
Якщо ви бачите, що людина надто засмучена, не здатна дбати про себе чи дітей, має наміри завдати шкоди собі чи іншим, сильно дезорієнтована, не здатна ухвалювати прості рішення - допоможіть їй звернутися до спеціалістів із галузі психічного здоров’я.

У Психолога » Война »
Автор материала: Юлия Петровна Мотуз.

0

120

ЯК ПЕРЕТРАВИТИ ВІЙНУ?
Недавно почув прекрасний вислів, який мені дуже ліг до душі.

"Мистецтво дає відповіді на запитання, які ще не поставлено."

війна в Україні як пережити

В цьому великий сенс, навіть в плані прожиття неприємних емоцій і особливо в моменті контакту людини з війною.

Хто зна, можливо саме так і саме для цього вигадали мистецтво. Втім однозначно, що одне із завдань покладених перед ним - це пережити те, що проживається надважко.

В порівняннях мені найперше згадуються численні трагедії Шекспіра: Коріолан, Тит-правитель Риму, звичайно ж Ромео та Джульєтта і багато інших.

В момент спостереження за п'єсою ти абстрагуєшся від зображеної на сцені ситуації, піднімаєшся над нею, що в психотерапії, наприклад, називають метапозицією. Із активного учасника ти стаєш спостерігачем, що дозволяє побачити якусь перспективу, або вищий сенс у подіях, які відбуваються.

Можливо мистецтво дозволить нам перетравити все те, що відбувається в Україні зараз.

Діти інтуїтивно намагаються прожити цей травматичний досвід у формі гри. Так у дворах вони діляться групами на окупантів та захисників, а потім з палками-автоматами програють ситуацію війни.

Дехто з дітей робить так звані блокпости і підходить перевіряти "підозрілих" сусідів, або їх дітей, показуючи, що він на сторожі порядку.

Дитяча гра як форма проживання - дуже важливий і потрібний інструмент для набуття дорослих соціальних навичок. Це їхній хороший спосіб перетравити це все.

Втім мені як психологу боляче бачити програвання цих сюжетів, знаючи та усвідомлюючи, що вони не взяті з абстрактного фільму чи казкового сюжету. Це все щоденні події, які ми спостерігаємо (хтось в новинах, а хтось власними очима) у зв'язку з повномасштабним вторгненням рф.

В дорослих також повинен бути інструмент такого проживання травмуючої ситуації і якщо за вашим вибором - це не група підтримки, або ж не індивідуальна психотерапія, то чому б мистецтво не стало одним із таких інструментів.

Наприклад трагедія набагато легше проживається в театральному сюжеті, а сучасні дослідження показують, що після відвідування театру в людей навіть зростає емпатія.

Вся наша країна горює від отриманих з українських міст кадрів, з міст, які знищено та залишено російськими окупантами. Кожен українець вбачає в тілах загиблих людей набагато більше, ніж просто тіла. В них буяло життя, в них розвивалась історія, яка підло та цинічно була обірвана російськими кулями, бомбами, ракетами та градами.

Всі ми зараз горюємо. Є відома метафора, яка стосується цього болючого переживання.

"Горе настільки високе, що його не перестрибнеш, настільки глибоке, що не підкопаєшся, настільки широке, що його не обійти. Горе можна тільки прожити."

Ми проживемо це як разом, так і кожен на своєму індивідуальному рівні. Проживемо заради кращого майбутнього, заради перемоги зрозумілого нам всім "Ніколи знову!" над нелюдським, злим та примітивним "Можем повторить..."

У Психолога » Война » Як перетравити війну?
Автор материала: Іван Романович Рудий

0