Рецидив стався у всіх. Як люди з ментальними розладами переживають війну
Війна — це безумовний стрес для кожного, кому довелося з нею стикнутися. Однак є ті, для кого війна стала надстресом та спровокувала погіршення психологічного стану. Йдеться про людей з порушеннями психіки, для яких важливою умовою тримання у нормі є відсутність сильних потрясінь.
Ми зібрали історії трьох людей, у яких стався рецидив ментальних захворювань. Деякі з цих людей дорого за це заплатили — відсутністю свободи та безсонними ночами у рідних.
Настя, біполярний афективний розлад
Я була готова до того, що почнеться війна, але все одно повністю вірити в це не хотілося. Я зібрала тривожний рюкзак задовго до війни та купила все котам. З Києва ми поїхали, щойно почули вибухи. Їхали довго, поки дібралися до села. Я була доволі зібрана всю дорогу, але щойно приїхала, то сіла на лавку й почала плакати. У мене була панічна атака, яких не було вже доволі давно. Потім я лягла спати, але постійно прокидалася від якогось шуму, якого насправді не було. Здавалось, що хтось прийде та почне грюкати у двері. Я пішла перевіряти замки, потім випалила сигарету і мені покращало. Я не палила близько 10 років, а потім повернулася після того, як вбили мого рідного брата.
Хоча я зібрала все для рідних, ліків в достатньої кількості для себе я не купила. Це погано, бо я була на волі високих дозах нейролептику та нормотиміку для стримання маній. Тож мені довелося знижувати дозу, що призвело до початку манії. Спочатку гуркотіло в голові, потім почав скорочуватися сон. Зазвичай у такому стані я не можу їсти, з'являється блювота та нудота. Я одразу написала своїй психіаторці. Вона сказала приймати бодай якесь заспокійливе та пити чай з цукром. Дякувати, десь через тиждень родичка вислала коробку нейролептику, а вже пізніше психіаторка прислала великий пакунок ліків.
Однак я досі перебуваю в гіпоманії. Загострилися всі відчуття, особливо слух. Лякаюся гучних звуків. Я весь час активна, часом дуже зла. З іншого боку, це навіть добре, бо допомагає боронити кордони й плідно працювати.
Також на мене вплинула зміна місця. Я дуже скучила за домом та роботою з людьми. Це завжди відволікало та допомагало стабілізувати стан. Ще мені доволі складно через те, що я майже не залишаюся одна, а бути одною для мене важливо. Але в порівнянні з тим, що відбувається в інших людей, не вважаю це вартим такої сильної уваги.
Близько місяця я практично не займалася творчістю, а я колажист, боді та фейс артист. Зараз почала робити цифрові колажі, які продаю, а всі гроші віддаю на нашу армію. Це теж допомагає справитися зі станом. Також я читаю багато художньої літератури. Найбільше мене вразив роман “Людина в пошуках сенсу” Віктора Франкла. Це відомий австрійський психіатр єврейського походження, який пройшов табори. Що цікаво, він піше не лише про свої спогади як людини, але й спостерігає за подіями й відчуттями як лікар. У книзі є хороша думка, що треба думати про майбутнє й не чекати конкретного строку закінчення ув'язнення. Я дуже раджу її почитати, попри те, що вона важка.
На жаль, через війну у багатьох людей з ментальними розладами стався рецидив. Я проходжу психотерапію понад 5 років, але все одно бувають події, які просто жахливо впливають на мене. Війна — це сверхстрес. Доволі багато людей залишилося без домівки, були змушені тікати. У когось померли близькі, когось зґвалтували й катували. Якщо в такої людини ще і психічна хвороба, це дуже страшно.
Я б дуже хотіла ремісії, але зараз намагаюся сприймати гіпоманію як свого роду захисний механізм. Головне, що я сплю вночі, хоча і прокидаюся по декілька разів. Дуже хочеться приїхати додому, прийняти гарячий душ, лягти у своє ліжко та спати скільки хочу. Отак просто. Ще дуже хочеться побачити брата і батьків, і щоб цей жах закінчився... Пишу це і плачу...
Олена, дружина Стаса Толстокорова, у якого БАР
У мого чоловіка біполярний афективний розлад. Довгий час він перебував у ремісії, однак війна спровокувала погіршення стану. Сьогодні йде третій місяць, як я з командою розшукую Стаса. Зв’язок з ним втратився ще у перші дні війни.
Стас Толстокоров у колишньому військовий, брав участь у Революції гідності. Ще 16 лютого він та його знайомі готувалися до можливого повномасштабного вторгнення. Стас дуже переживав з цього приводу.
24 лютого, щойно почалися вибухи, він зібрав речі та поїхав. Куди, не знаю. Ми говорили, Стас переконував, що з ним все в порядку. Однак наскільки я розумію, з того дня він перестав вживати препарати, які вкрай необхідні для стабілізації його стану.
25 лютого Стас поїхав на збори у військову частину на Печерську. Телефоном я чула, що він вже занадто збуджений. Ввечері він повернувся додому поспати, але через вранішній підйом йому вдалося відпочити тільки 5 годин. А сон дуже важливий для тримання психологічного здоров’я в нормі.
Зранку я провела його остаточно. Було видно, що у Стаса починається манія. Він був занадто активний, багато кому дзвонив та з багатьма спілкувався.
Певно, що Стас та його друг вступили до Тероборони, яка формувалася на території військової частини. Там вони отримували зброю, однак жодних договорів з військовими не укладали. При собі Стас мав тільки паспорт та військовий квиток. Пенсійне посвідчення за інвалідністю та всі довідки щодо хвороби він не взяв.
Стас отримує зброю на території військової частини
26 лютого, у суботу я востаннє чула голос Стаса. Ввечері він відправився до аеропорту “Бориспіль”. Що там відбувалося, я не знаю. Зі слів його друга, у Стаса забрали зброю, оскільки побачили, що він трохи “не в собі”. Під час телефонної розмови він просив мене забрати його з аеропорту, оскільки, цитую, “був нікому не потрібний”. Коли Стас зрозумів, що через комендантську годину це зробити неможливо, вирішив йти пішки з Борисполя до Києва. Переконати його відмовитися від цієї ідеї я не могла. В манії Стас дуже агресивний та нікого не слухає. Він не може себе контролювати.
До 1-ої ночі я стежила за ним через локатор, бо Стас надсилав своє місце перебування. Через певний час я, без сил, заснула. Коли прокинулася о 6 ранку, зв’язку з ним вже не було.
З ким тільки я не контактувала у спробах знайти чоловіка. Знаю, що останній дзвінок він зробив о 4 ранку, але на той момент його вже затримали. Друг, з яким Стас пішов на війну, бачив його зранку в Борисполі. Я думаю, що його повернули назад та ізолювали.
За припущеннями, скоріш за все Стаса забрали СБУ. Можливо, через затримання на блокпосту. Я розумію, що в манії він міг наговорити різного. Це стан, за якого людина себе не контролює. На додачу, Стас білорус, хоч й з українським паспортом. Його могли сприйняти за сепаратиста або диверсанта.
Я не знаю, чи інші розуміли, що у Стаса ментальний розлад. Я не знаю, чи він сам про це казав. Його друга 3 березня повернули з постів, оскільки побачили, що він також нестабільний. Чому так не зробили зі Стасом, я не знаю. Він потребує спеціалізованого лікування, яке допоможе нормалізувати стан.
Я допускаю, що мій чоловік цілеспрямовано приховав факт захворювання. Це зараз документи та моральний стан прискіпливо перевіряють. Що відбувалося у перші дні війни, важко уявити.
Чому Стас, знаючи про захворювання, пішов? Тому що він, хоча й народився у Білорусі, є патріотом України. Він прожив тут багато років, створив у Києві організацію БАРвінОК, яка допомагає людям навчитися жити з ментальним розладом.
Він дійсно любив Україну, і як колишній військовий та чоловік, пішов боронити її свободу.
Попередні три роки Стас перебував у ремісії та контролював себе. Певно, він подумав, що зможе це робити й далі. Передбачити, що війна стане таким сильним тригером, не міг ніхто.
Я зібрала всі довідки, надіслала запити у психіатричні клініки, МВС, Нацполіцію, ЗСУ, офіс омбудсменки Дєнісової. Деякі з них мені відповіли. Стало відомо, що Стас не проходив через жоден військкомат. Певно, якби було інакше, його просто б не взяли. Це ще один факт на користь того, що Стас пішов на війну через Тероборону, в яку у перші дні набирали всіх охочих. Однак в яких саме списках він перебував, я не знаю.
Зараз ми активно працюємо з адвокатом. Шанси звільнити Стаса є. Завдання на сьогодні — активно писати в органи та діяти, щоб якомога раніше його витягти. Інакше, за прогнозами, він може просидіти в ізоляції до кінця війни. А коли це буде, невідомо.
Оля, передменструальний дисфоричний розлад
До мене війна прийшла ще до перших вибухів. Я розуміла, що ми з чоловіком мусимо виїхати раніше, бо не маємо власного транспорту й в день Х можемо опинитись у пастці. Кожної ночі я лягала спати і боялась прокинутись від вибухів. Я стала боятись літаків, вертольотів, а потім і просто різких звуків. Звук петарди чи салюту вкидав мене в таку паніку, що з неї я могла вийти тільки з ліками.
Найскладнішим був період, коли ми пакували речі в коробки. “А пам’ятаєш цю іграшку з першого кіндера, який ти мені подарував?”, “Так, її теж викидаємо…”. Це був момент, коли я мала відкинути речі, близькі моїй душі. Предмети, що формували мене як особистість протягом стількох років, назавжди залишаться лише в моїй пам’яті. Ненадовго. Бо я також маю проблеми з довгостроковою пам’яттю і скоро ці спогади просто розчиняться в моїй уяві, а потім і зовсім зникнуть.
Війна почалась для мене як щось далеке, бо на той час я вже виїхала з Києва і була на Заході України. До мене заїхали друзі й ми поїхали ще далі від епіцентру подій.
Першими днями мене рятували лідерські якості, бажання брати все під свій контроль й транквілізатори. Зі своєю хворобою я зжилася за 10 років життя, тому сконцентрувалася на допомозі іншим. Я займалась купою справ – від купівлі подушок до координації знайомих, щоб знайти безпечне житло. Тільки коли ці задачі були закриті, я зачинялась в кімнаті чи виходила з будинку й довго плакала. Насправді, від відчаю мені хотілось втекти в безлюдне місце, поле і кричати поки є сил, плакати, бити землю, сховатись від всього, що відбувається навкруги. А потім повернутись, у нашу квартиру на “академі”.
Наш Киев
У цей час транквілізатори мали стати моїми “бро”. Але їх не було. Кожен вихід з дому супроводжувався заглядуванням в КОЖНУ аптеку – “а раптом привезли”. Іноді в нашій компанії це було щось на зразок розмінної валюти. Були думки їхати закордон і брати необхідні ліки там, але черги були нереальні.
Як такого рецидиву в мене не сталося, скоріш це поступовий перехід від циклічної форми хвороби в перманентну. Часом, мене кидало в різні боки, я не знала куди себе діти, картала, що мало роблю, доначу та ін. Всі симптоми неначе загострились, а попередні навички їх врегулювання перестали працювати. Додалися суїцидальні думки. До лікування з психіатром я підключила психолога. Через три місяці занять нарешті змогла заплакати на сесії – до цього я не могла уявити, що можу проявити “слабкість” комусь ще.
Мені здається, війна особливо загострила проблему порівняння себе з іншими. Як нас з дитинства вчили? “Їж, бо оно діти в Африці голодують, а ти носом крутиш”. За останні місяці мені стало значно гірше, додалась нова нездорова поведінка.
Я знаю, що це потребує лікування, але я бачу ті жахливі речі, що відбуваються з іншими й не можу дозволити собі думати про власне ментальне здоров’я.
Мені здається, що я просто не маю морального права скаржитись на свій стан – від війни відмежована українськими Карпатами, близькі в безпеці, поруч чоловік, друзі. Що може бути поганого? Як волонтер, я майже відразу можу викласти список контактів, куди можна звернутися за допомогою, але поки не можу звернутися по неї сама. Тобто склалося так, що я закрила всі свої проблеми в собі і сама ж стала причиною їх знецінення ззовні.
Зараз я все ще вчусь приймати свої емоції, дозволяти собі бути собою і відчувати свої потреби. Основне захворювання поки так і залишається в кризовому стані, а це спричинює виникнення нових проблем і повернення забутих старих. На додаток, я вперше захворіла на “корону”, яка значно погіршила мої когнітивні здібності, увагу, додала емоційної лабільності. Як лікувати це все, навіть не уявляю.
Напевно, рецидив стався у всіх людей з ментальними розладами. Хіба що різні форми та прояви. Тільки найважче бачити й розуміти, що людина відмовляється від лікування, бо в 2022 році все ще існує стигматизація людей з психічними захворюваннями. Інші вважають, що це щось таке далеке й серйозне, а вони просто трохи переймаються. Наче це скоро пройде. Ні, не пройде, я перевірила (посміхається).
Я просто мрію про власний куточок. Дім. Хочу йти в магазині й купити чашку, бо вона неймовірно красива й з неї буде добре пити ввечері трав’яний чай. Хочу набір однакових вішаків, коту будиночок, а на зиму величезну теплу ковдру. Хочу мати маленькі дрібнички, які нагадуватимуть про наші з чоловіком стосунки й скільки прекрасного ми пережили разом. Хочеться навчитись будувати плани, мріяти, дивитись в майбутнє і не боятись втратити в один день ВСЕ.
#ментальне здоров'я #психіатрична допомога
Віка Степаненко
https://nashkiev.ua/people/retsidiv-sta … ayut-viinu