HELEN CHANNEL - международный форум-рупор об исследованиях прошлых воплощений, а также о жизни в текущем воплощении

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

К чату "Будни ап.." 2.0 Война-2022 (часть 2) - пси-помощь и советы

Сообщений 161 страница 180 из 271

161

❗️ ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ПОВЕРНЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ДОДОМУ

👫  ДІТИ

Підготуйте дітей до повернення батька з зони бойових дій.  Потреби дітей могли дещо змінитися за час відсутності батька,  можливо,  їм  знадобиться  деякий  час,  щоб  знову відчути душевну близькість з батьком, особливо, якщо вони були дуже маленькими на час його від’їзду.

Діти реагують відповідно до свого віку.

❤️  НЕМОВЛЯТА (12 МІСЯЦІВ АБО МЕНШЕ) можуть реагувати на зміни у розпорядку дня, оточенні, на зміни настрою матері або  її  доступність.  Діти  можуть  ставати  млявими, відмовлятися від їжі і навіть втрачати вагу.

❤️  ДІТИ 1-3 РОКІВ можуть ображатися, «дутися», плакати, влаштовувати гнівні істерики, погано спати, якщо мама  має проблеми або недоступна увесь час.

❤️  ДОШКІЛЬНЯТА (3-6 РОКІВ) можуть повертатися до більш дитячої  поведінки, регресувати, можуть бути проблеми з туалетом, смоктання пальця, проблеми зі сном, тривожність, роздратування, «висіння» на мамі. Також вони можуть легко роздратовуватися, впадати у гнів,  бути пригніченими або агресивними, або ж скаржитися на неприємні відчуття або біль. Вони можуть думати, що батька мобілізували,  «бо я поганий» .

❤️  ДІТИ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ (6-12 РОКІВ) можуть бути нервовими, агресивними або капризувати і скаржитися, нити про все. У них може з’являтися головний або шлунковий біль тощо. Дуже часто дошкільнята або молодші  школярі турбуються, переживають про безпеку батька вдома.

❤️  ПІДЛІТКИ (13-18 РОКІВ) можуть хвилюватися, нервувати, протестувати. Також їм може не подобатися новий розподіл сімейних ролей і сімейних обов’язків після повернення батька додому.

☀️ ПОРАДИ ЩОДО ДОПОМОГИ ДІТЯМ БУДЬ-ЯКОГО ВІКУ:

✅  забезпечте додаткову увагу, піклування та фізичну близькість (обійми, поглажування, дружні дотики);
✅  зрозумійте, що дитина може злитися і, можливо, вона має на це право;
✅  обговорюйте ситуацію, дайте дітям зрозуміти, що вони можуть говорити про свої почуття;
✅  прийміть те, що вони відчувають, і не говоріть, що такі почуття неправильні і так не можна;
✅  розкажіть дітям, що такі почуття є нормальними, приготуйтеся до того, що це доведеться говорити багато разів;
✅  зберігайте звичайний ритм життя і плануйте події заздалегідь.

ℹ️  Більше про самодопомогу можна прочитати тут:  https://www.samopomi.ch/dopomoga/help-f … dolescents

0

162

Через більшість із нас вже пройшли кадри з катуванням та знущанням над беззахисним українським полоненим бійцем, нелюдська розправа над захисниками Азовсталі в Оленівці. Смерті цивільних в Миколаєві.

Скажу прямо: в галузі психології я абсолютний профан, та саме це, можливо, мені і дозволить говорити все, що я думаю з цього приводу. А думаю я ось що: оприлюднені та жадібно поширювані нашими каналами кадри - грамотна ворожа інформаційно-психологічна операція (далі - й*бане ІПСО).

Отож, на передовій щодня гинуть та отримують каліцтва десятки та сотні українців. Хтось потрапляє в полон або пропадає без вісті. Міста на лінії зіткнення перетворюються в спустошені згарища. Це факт і наша нова реальність. Нове повсякдення. Попри це, спротив України не згасає - з 24 лютого рішучість у протидії дегенеративній орді залишається непохитною, подекуди лише твердішою, черги перед військоматами стають лише довшими. Симбіоз абсолютно різних людей, які об'єдналися в боротьбі за свою землю супротивник ні пережувати, ні проковтнути не може.

Але він може примусити його припускатись помилок.
- Саме вибиті із емоційної рівноваги ви приймаєте нераціональні рішення.
- Саме в моменти сильних негативних переживань ви робите дурниці.
- Саме при спостеріганні несправедливості, яка лишається безкарною в серці породжується відчай.
- Саме коли коїться зло, якому ви нічого не можете протиставити в серці карбується відчуття безсилля і безпорадності розміром із чорну діру.

Вам дещо показали, ви занурились у страшні світлини і в цей момент непомітно похитнувся емоційний маятник, який вже не контролюємо, ми втратили над собою владу. Смуток, лють. Здавалось би, природня реакція в наші часи. Що не так? На своєму прикладі скажу що. Лише сьогодні я на емоціях двічі ледь не потрапив в ДТП, в одному з яких був би винний суто я. В операційній я теж сам собі не належав і був близький до того аби зробити дурниц, при цьому накричав на колегу, яка цього не заслуговувала.

Простіше кажучи: втратив рівновагу та контроль над собою. Впіймав себе на цьому і зрозумів, що попався на чийсь гачок. В моменти сильних переживань ми робимо помилки. Саме в ці моменти ми стаємо вразливими. Я. Ти. Водій авто. Солдат зі зброєю в руках. Хірург в операційній залі. Люди, від чиїх рішень щось та й залежить. Розумієте? Не допускайте в себе зло.
Та й будьмо ж відвертими з самими собою - ми прекрасно розуміли та розуміємо, що щодня десятки та сотні людей втрачають життя, здоров'я, рідний дім і ми продовжуємо жити з цим знанням. І це не про цинізм. Суспільство навчилось триматись у якій-ніякій рівновазі в новій реальності. Але варто підкинути нам під ногу таку емоційну бомбу (й*бану ІПСО) і стається детонація та collateral damage, який нам може дорого вартувати. На прикладі себе я, сподіваюсь, пояснив чому.

Що ж робити?
1) Якщо ви відчуваєте, що емоції беруть верх, то виключіть дію подразника: НЕ почитайте новини, НЕ подивіться ще один сюжеті і НЕ намагайтесь дізнатись деталей чергового звірства росіян, звісно, якщо ви не слідчий міжнародного трибуналу. Йому це потрібно, вам - ні. Якщо ви не працюєте в Генштабі та не готуєте для Валерія Федоровича Залужного аналітичну записку про поточний стан речей та/чи втрати наших військ на окремому оперативному напрямку, то вам ця інформація НЕ потрібна, вона вам НЕ допоможе.

2) Найкращий спосіб відреагувати стрес, який вже стався - навіть не так: єдина фізіологічно правильна реакція на стрес - рух та фізична активність. Погуляйте, поїдьте на велосипеді, походіть, зробіть щось в хаті. Побийте грушу. Людей не бийте, навіть поганих. Це незаконно.

3) Пам'ятаєте про непокаране зло, яке породжує відчуття безсилля? Покарайте його. Докладіться до цього. Донатьте тим, хто виписує квитки на концерт Кобзона, підтримуйте українське Військо. Долучайтесь до зборів на вундервафлі для наших оборонців. .

Автор Volodymyr Lazorenko .

0

163

❗️🚑❗️ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ СТРЕСІ

⚠️  Якщо ви або інші з якихось причин сильно засмутилися або збентежились, наступна вправа спрямована на те, щоб отримати полегшення негайно.
✅  Ця вправа дієва і коли стрес викликаний спогадами, переключіть свою увагу на момент «тут і зараз», щоб допомогти залишити неприємні спогади в минулому.

✅  Встаньте, сядьте або ляжте, тримайте свої очі відкритими.

💙  Почніть з пошуку п’яти речей, що ви зможете побачити у
найближчому оточенні.

💛  Скажіть вголос, що це за речі, використовуйте конкретні слова, щоб описати те, що ви бачите.

💙  Далі знайдіть чотири звуки які ви чуєте в найближчому оточенні. Скажіть вголос, які вони і використовуйте якомога конкретніші слова, щоб описати звуки.

💛   Знайдіть у своєму найближчому оточенні три речі, яких ви можете торкатися / торкаєтеся. Скажіть вголос, які вони використовуючи конкретні слова при описі дотику.

💙   Знайдіть дві речі у вашому найближчому оточенні, які  мають запах. Скажіть вголос, які вони.

💛  Знайдіть у своєму оточенні щось таке, що ви можете скуштувати. Скажіть вголос, що це таке.

✅  Почати тестування: https://www.samopomi.ch/get-tested/koro … tresu-brcs

0

164

На початку 2000-х було введено поняття «дорослість, яка формується» (“emerging  adulthood)”для молодих людей до 25-27 років. Говорилось про те, що треба шукати нові підстави для дорослості, чим просто формальне настання 21 року, коли все нарешті можна. Молоді люди потребують часу для спроби себе в різних професіях та партнерських стосунках, і не поспішають обростати зобов’язаннями. Крім того виявилося, що до 23 років продовжують розвиватися ті ділянки мозку, які відповідають за контроль імпульсів та емоцій, а відтак відбувається розвиток свідомості, підвищується здатність до вольової регуляції, що і має визначати дорослість. Показниками сформованої дорослості, які можна відстежити, було названо фінансову незалежність, уміння відповідати за себе, бути незалежним у прийнятті рішень («велика трійка», до якої українська молодь в одному пілотному дослідженні додала ще «усвідомлення своїх життєвих цінностей»).

Це все розумно і логічно (думала я тоді), але вже не про нас (думаю я зараз).

Спілкуюся з дівчиною про її хлопця – він професійний військовий, з початком вторгнення дуже змінився – став керівником взводу, набрав 8 кг, коли приїжджає додому часто досить агресивний, бо не встигає перелаштуватися, каже – багато відповідальності; хоче на фронт, чекає ротації.
Вона його дуже любить, каже – тепер навіть дужче, хоча з ним стає все важче... Він кличе її заміж, але як кінчиться війна, бо не хоче, щоб, раптом що, вона стала вдовою. Вона каже, що, раптом що, це буде для неї честь.

Їм обом 20-21 рік. З лютого ми всі дуже швидко постаріли.

Ольга Кузьменко

0

165

Все, дівчата, віднині нарощуємо свою асертивність! Дуже корисна риса – ви стикалися з нею, просто не знали, як називається, як не знали й ми , доки не прочитали статтю Оксани Міраі, психолога психологічної студії «Сенс».

У нашій мові немає слова, яке б описувало цю рису, тому психологи і соціологи називають її від англійського слова аssertion – відстоювати, захищати: тобто здатність відстоювати свою точку зору, особисті межі, не принижуючи опонента, не порушуючи його моральних прав. Це поведінка, що поєднує внутрішню силу і ввічливість до оточуючих. Її «постулати»:

🔸 я маю право оцінювати власну поведінку, думки і емоції і відповідати за їх наслідки;
🔸 я маю право не вибачатися і не пояснювати свою поведінку;
🔸я маю право не брати на себе відповідальність за проблеми інших людей;
🔸 я маю право змінити свою думку;
🔸 я маю право помилятися і відповідати за свої помилки;
🔸 я маю право сказати: «Я не знаю»;
🔸 я маю право бути незалежною від доброзичливості інших і від їх доброго ставлення до мене;
🔸 я маю право приймати нелогічні рішення;
🔸 я маю право сказати: «Я тебе не розумію»;
🔸 я маю право сказати: «Мене це не цікавить».

І після цього не почуватися винною, не виправдовуватися, не боятися когось «розгнівати». А ще жартома всіх лякати: «Знаєте, я взагалі-то асертивна, майте на увазі!»😉

0

166

Контузія чи ПТСР.
Безсоння в ніч.

Контузія:
- це коли з подивом виявляєш, що забув слово. Ось знаєш його значення і слово це просте, але ж ні;
- не можеш згадати що ти вечеряв 20 хвилин тому, і згадуєш тільки дивлячись на помитий посуд;
- це коли після ранкової сигарети тремор в руках, як у алкоголіка, а ти не пив;
- це коли болить голова;
- це коли у тебе падає зір;
- це коли шумить у вухах;
- це коли лінійні нерівності перестали бути простими і логічними, але перетворилися в набір незрозумілих символів;
- це коли ти можеш просто залипнути на 2-3 секунди;
- це заїкання, яке може досить довго докучати...

ПТСР:
- це коли ти чужий в цивільному житті і свій серед армійців (але тільки бойових);

- це коли загострене почуття справедливості (найчастіше занадто);

- це коли уві сні ти виходиш на бойові;

- це коли уві сні відірвало праву руку по плече і уві сні ти думаєш: “- Блядь, потрібно було на САТі залишити петлю, а не розпускати. Встигну накласти до критичної крововтрати?” І прокидаєшся...;

- це коли вночі, в півсні рукою шукаєш автомат;

- це коли гірко і соромно на кладовищі біля могил;

- це коли не боїшся смерті, від слова зовсім. Але боїшся того, що її несе;

- це коли взагалі не дивишся нічого про війну, або тільки всюди шукаєш відео з твоїми і чужими боями;

- це коли йдеш від конфлікту, бо замість звичної бійки боїшся вбити мудака;

- це коли запах дизельного вихлопу від вантажівки давно розвіявся, а ти стоїш посеред людей і дивишся в свою пам’ять, де гуде Беха на якій вивозять 300-го і звучать знайомі голоси в ефірі;

- це коли ти не можеш нікому пояснити, що для тебе означають слова: “- Сьогодні в зоні проведення антитерористичної операції...”
- це коли ти в натовпі ловиш погляд і розумієш, що людина “наша” - АТОвець;

- це коли ти прокручуєш всі моменти з людьми яких не вдалося врятувати, і навіть коли розум тобі каже: “- Не, ну блядь! Ну без шансів же було...” все одно болить в душі, і знову і знову прокручуєш “а якби ось так і так “;

- це коли ти розмовляєш з дружиною двічі загиблого Брата по зброї і намагаєшся їй довести, що він дійсно загинув, а вона не вірить в його смерть;

- це коли алкоголь не допомагає і не рятує, коли зриває запобіжний клапан і ти не плачеш, а виєш в подушку, тому що з могили ніхто не встане;

- це коли назва населених пунктів які раніше не знав, тепер ніколи не забудеш;

- це коли відриває вказівний палець правої руки і перша думка: треба вчитися стріляти з лівої.

-це коли на вулиці серед натовпу людей мимоволі здригаєшся і присідаєш від різкого гучного звуку, коли "вибухаєш" Від того що твоя дитина несподівано стрибнула тобі ззаду на плечі, коли просинаєшся в ліжку один (а лягав спати з дружиною і дитиною) бо ти знов у ві сні воював...

- це коли все це вищеперераховане ти не можеш пояснити близьким, а вони тобі не вірять і кажуть" подивись на інших, що воювали, вони ж не такі", а ти відповідає" а звідки ти знаєш які вони, коли ти їх не бачиш,"

- це коли...

Людині, що не воювала не пояснити війну, точно так само, як сліпому не пояснити відчуття зеленого, як чоловікові не дано зрозуміти, що значить виносити і народити дитину.
У них просто немає необхідних органів почуттів.

Війну не можна розповісти або зрозуміти.
Її можна тільки пережити.

Джерело: група Оберiг воīна

0

167

Техніки заземлення
#вправи
Техніки заземлення допомагають полегшити тривогу та інші інтенсивні емоції. Також їх використовують на початках терапії для стабілізації при повторному переживанні травматичної події (що є одним зі симптомів ПТСР). Вони відволікають увагу від думки, спогаду чи переживань та переорієнтовують на поточний момент.

💎Техніка 5-4-3-2-1
⚘Використовуючи цю техніку, ви, за допомогою своїх органів чуття, цілеспрямовано звертаєте увагу на деталі свого оточення. Наприклад, звуки або фактуру предмета. Для цього, наприклад, назвіть 5 предметів, які ви можете побачити; 4 речі, які можете відчути (відчуття одягу на тілі, сонця на шкірі, відчуття доторків до стільця, на якому сидите, вага, структура та інші характеристики предмета, який можна покласти на долоню); 3 звуки, які ви можете почути (рух транспорту, спів пташок, цокання годинника); 2 речі, які можете відчути на запах (запахи в повітрі, парфумів чи олійок); 1 те, що можете скуштувати (цукерка, жувальна гумка, вода).
Ви також можете помічати та про себе рахувати/називати предмети одного кольору чи форми, або ранжувати на свій розсуд.
Категорії
Виберіть принаймні три категорії, наведені нижче, та назвіть якомога більше предметів у кожній. Витратьте кілька хвилин на кожну категорію, щоби придумати якомога більше предметів.
Фільми, країни, книги, зернові культури, спортивні команди, кольори, автомобілі, фрукти та овочі (можна окремо), тварини, міста, телешоу, відомі люди. Щоб зробити вправу складнішою, можете спробувати називати їх в алфавітному порядку.

💎Усвідомлення тіла
🌾Мета цієї техніки: скерувати увагу на відчуття тіла, щоб заякоритися в теперішньому моменті.
Зробіть 5 глибоких видихів носом, а видихайте ротом (можете злегка скласти губи так, ніби користуєтеся соломинкою).
🌾Покладіть обидві ступні рівно на підлогу. Поворушіть пальцями ніг. «Згорніть» і «розгорніть» пальці ніг кілька разів. Витратьте хвилинку, щоби помітити відчуття в ногах.
🌾Кілька разів тупніть ногами об землю чи підлогу. Зверніть увагу на відчуття в ногах, і ті відчуття, які з’являються, коли ви контактуєте з поверхнями, опускаючи ноги донизу.
🌾Стисніть руки в кулаки, а потім розслабте. Повторіть 10 разів.
🌾Притисніть долоні одна до одної. Натисніть на них сильніше і утримуйте цю позу 15 секунд. Зверніть увагу на відчуття напруги в руках.
🌾Жваво потріть долоні. Зверніть увагу на звук і відчуття тепла.
🌾Простягніть руки над головою, ніби намагаєтеся досягнути неба. Розтягуйтеся так 5 секунд. Опустіть руки і дайте їм розслабитися.
🌾Зробіть ще 5 глибоких видихів і помітьте відчуття спокою у своєму тілі.

💎Когнітивні вправи
Ці техніки для того, щоби переключити свій розум від дискомфортних думок та почуттів. Їх можна використовувати будь-коли та у будь-якому місці. Експериментуйте, щоби знайти те, що краще працюватиме для вас.
🌻Називайте всі предмети, які бачите.
🌻Опишіть послідовно кроки чи процес виконання тієї роботи, яку вмієте робити добре. Наприклад, готування улюбленої страви.
🌻Візьміть предмет і докладно опишіть його: колір, текстуру, розмір, вагу, запах і будь-які інші властивості, які ви помічаєте.
🌻Скажіть/напишіть своє та 3 інших людей ім’я та прізвище задом наперед.
🌻Назвіть усіх членів своєї родини, їхній вік та одне улюблене заняття.
🌻Прочитайте щось задом наперед.
🌻Подумайте про якийсь об’єкт/предмет і «намалюйте» його в думках або пальцем в повітрі. Наприклад, спробуйте намалювати свій дім, транспортний засіб чи тварину.
Текст: Наталія Петренко

#інкурсія #психологія #тривога #заземлення #техніки #практичнівправи #граудінг #рекомендаціїпсихолога

0

168

Багато читала в інеті постів, де хають переселенців.
Даже дають рекомендації, що треба робити переселенцю.
Де сидіти.
І як мовчати.
Що треба бути вдячними.
Треба мовчки брати  те що дають.
З однієї сторони це так.🤔
Але.

Коли настав 2014, той самий час коли......до мене звернувся хлопець, найти квартиру, який тікав з Луганська з сім'єю.
І я дуже гарно пам'ятаю той день, коли ми їхали з ним на його машині по пр.Гагаріна, і під'їжджаючи до светофору, в нього задзвонив телефон.
Піднявши трубку і почувши голос він зблід.
Він слухав, но я бачила що він вже нічого не чує.

Я звернулась до нього з питанням - з тобою все гаразд,  що трапилось.
Хоча я розуміла, що трапилось щось страшне.
Він нічого не говорив.
Він завис.

Я забрала у нього трубку , а там жінка продовжувала говорити, і говорити.
Я  узнала, що батьки цього хлопця тільки що погибли.
На їх дом впала бомба.
Батьки були в домі.
Будинок зрівняли  с землею.

Нам начали сигналити.
Хлопець в ступорі.
Благо я вмію водити машину з механікою.
А в нього як раз у була механіка.
Ледве витягнула його з машини і пересадила на своє місце.
Сіла за руль і поїхала.

І тоді, в той самий момент, я для себе прийняла рішення.
Я ніколи не буду рассказувати , умнічати і учити тих людей які під обстрілами , ризикуя життям, тікаючи від війни, шукайють де можно сховатися.
Щоб остаться просто живим.

Я знайшла йому квартиру.
Я не взяла з нього грошей.

І з того дня, я не знаю чому, може цей хлопець всім роздавав мій номер телефону,  но в мене був поток цих людей,  яким треба було житло.

Що я тоді  зрозуміла для себе.
Я зараз напишу.
І якщо ці поради комусь допоможуть, я буду рада.

🔹️ Ці люди з гарячих точок, тікають реально з пекла.
І якщо вони гарно виглядають, це не означає що з ними все гаразд.
Вони не безхатько.
І не повинні бути в обносках.
Нічого не питайте у них.
Вони все одно нічого внятного не розкажуть.
Просто мовчки подивіться в їх обличчя
Ви все зрозумієте.
🔹️ Не ображайтесь, якщо вам не сказали дякую.
Іноді у них просто на це немає сили.
Коли вони прийдуть до тями, буде і дякую, будут і сльози , будут і обійми.
Но не зараз.
🔹️ Не гнівайтесь якщо вони вас не розуміють з одного разу.
Вони у стрессі.
Заспокойте їх, обійміть, і допоможіть.
Бо вони ще не вірять що вони в безпеці .
🔹️ Так, ви їм нічого не винні.
Але і вони вам нічого не винні.
Вони б жили собі дома і не зверталися б до вас, але...
Вони змушені звернутися.
Бо вони втратили все.
Втратили не тільки житло.
Втратили мирне життя.
І вони не винні у тому, що були там, а ви ні.
Но їм слава богу вдалося втекти .
🔹️ Ці люди були вдома і чекали,  в надії що все скоро скінчиться.
Чекали.
Но цього не відбулося.
Вони втомилися чекати.
Тому і почали рятувати своє життя.
Допоможіть їм.
Не змушуйте їх ще чекати.
Вони втомилися.
🔹️Якщо допомагаете,  допомагайте з откритим сердцем.
Вони не жебраки.
У вас зараз є вибір.
У них - нема.
Вони бачили пекло зсередини.
А ви - ні.

0

169

К чату "Будни ап.." 2.0 Война-2022 (часть 2) - пси-помощь и советы

Як пережити важкі часи?

- Вчитися робити з лимона лимонад!
- Змінюйте те, що можете…
Фокусуйтеся на тому, що можете контролювати - базові потреби, сон, їжа, здоров’я. І відпускайте те, що не в ваших можливостях.
- Вчиться на своїх помилках. Зараз такий час, потрібно швидко реагувати на зміни. Немає часу на почикати коли буде краще.
- Хваліть себе за свої досягнення. Навідь за маленькі. Якщо не ви самі себе, то хто?
- Пам’ятайте, у вас завжди є вибір, вибирайте, це ваше життя.
- Радуйте себе, незважаючи ні на що.
Поки важкі часи закінчаться, ваше життя триває саме зараз!
Ви зможете, у вас все получиться! 💛💙

Наталія Облакевич

0

170

Двигун гігантського корабля зламався і ніхто не зміг полагодити, тому найняли інженера-механіка з більш, ніж 40-річним стажем.
Дуже ретельно оглянув двигун зверху вниз. Побачивши все, інженер розвантажив сумку і дістав маленький молоток. Він без проблем вдарив по стратегічним пунктам. Незабаром двигун знову запустився. Двигун відремонтований!
Через 7 днів інженер сказав, що загальна вартість ремонту величезного судна для підприємця склала $ 20.000
'' Що?! "- сказав господар.
'' Ти майже нічого не зробив. Дайте нам детальний звіт. "
Відповідь проста:
Удар молотком: $ 2
Знати куди вдарити, скільки і як вдарити:
$ 19.998

Важливо цінувати власні знання і досвід ... тому що це результат боротьби, переживань і навіть сліз.
Якщо я роблю роботу за 30 хвилин, це тому що я витратив 20 років на те, щоб навчитися робити це за 30 хвилин. Ти винен мені роки, а не хвилини.

Ніколи не '' продавайте дешево ''. Ваш робочий день коштує 1 день життя.
Сеть

0

171

ЯК ПІДТРИМАТИ СТОСУНКИ СІМ'Ї В РОЗЛУЦІ

Під час війни багато сімей знаходяться в розлуці, жінки були вимушені покинути рідні домівки, доставляючи дітей в безпечне місце, чоловіки залишились допомагати боротися з агресором, діти без татусів, дружини без чоловіків.
Цю розлуку не просто переживати як жінкам, так і чоловікам. Робоча група психологічної підтримки вагітних, молодих мам та жінок які страждають від домашнього насильства НПА підготувала декілька важливих принципів, спираючись на які, вдасться підтримувати близькі стосунки між батьками та дітьми, які опинились в розлуці.

Перший принцип - виходити на зв'язок кожного дня
Щоб зберегти тепло стосунків на відстані та відчувати підтримку у непрості періоди розлуки, спробуйте, за можливості, тримати зв’язок з чоловіком кожного дня. Краще відеозв’язок. В ідеалі варто мати конкретний “закріплений час” кожного дня та робити ще спонтанні зідзвони протягом іншого часу. Незалежно від того якого віку дитина - бачити знайоме обличчя, слухати рідний голос - корисно для ментального здоров'я. А для тата це можливість спостерігати за тим, як змінюється та росте дитина, приймати участь у її вихованні. Таким чином буде відчуття взаємної участі у житті родини навіть на відстані. Якщо у тата немає можливості бути постійно у доступі, він може записати невелику казку для молодшої дитини або свої роздуми із порадами по літературі та фільмам для старших, які вони зможуть прочитати чи переглянути самостійно. Коли з’явиться нагода зможете обговорити ці твори.

Другий принцип - пам'ятати про причини
В кризові моменти перебування далеко від чоловіка, жінкам варто пам’ятати і фокусуватись на основній причині свого від’їзду: перебування дітей у безпеці. Також розуміти, що і чоловіку спокійніше, розуміючи, дружина з дітьми знаходяться в безпечному місці і нічого їм не загрожує.

Третій принцип - бути продуктивними у спілкуванні
Намагайтесь обговорювати один з одним не лише якісь крупні події, а й маленькі історії з повсякденного життя, невеличні радості та цікавинки. У цьому допоможуть навідні питання, уточнення, звернення до почуттів та емоцій, а не лише до фактів. Також, корисним буде проводити дзвінки у час активності дитини, а не тоді коли вона зморена або голодна (зідзвонюватись перед вечірнім сном часта помилка), оскільки батько на тому кінці телефону має стимулювати дитину до виконання якихось звичних справ (це може бути обговорення та виконання уроків зі старшими дітьми або просто віддалена участь у грі з іграшками у молодших дітей чи, навіть, з брязкальцем у немовлят. Дитина має бути не просто пасивним спостерігачем або мовчазним учасником бесіди дорослих, а має налагоджувати контакт із батьком. Таким чином батько приймає безпосередню участь у вихованні, у спільно-розділеній діяльності, а мати може трішки відпочити (наскільки це можливо). Також із молодшими дітьми можна грати у хованки онлайн, зі старшими - у спільні онлайн ігри.

Четвертий принцип - спільне планування
Як би не було важко - мати і батько повинні планувати більшість подій разом. Звісно, інколи на заваді стає необхідність швидкого прийняття рішення, або, навіть різниця у часі, але намагайтесь все що можливо планувати заздалегідь. Наприклад, похід дитини на огляд лікаря, якісь поїздки, спільні зідзвони з іншими родичами. Тоді у всіх є відчуття знаходження у спільному сімейному просторі незалежно від кількості кілометрів що вас розділяють. Також важливо під час спільних бесід мріяти про майбутнє. Це створює горизонт подій та дарує відчуття ясності та впевненості.

П’ятий принцип - час для кожного
Варто також виокремлювати час на окреме спілкування для батька та дитини, та для батька й матері. Завдяки цьому ситуація виглядає більш буденою та звичною, оскільки у мирному житті всі члени родини взаємодіють між собою у різний спосіб та тривалість. Також по мірі можливості проводьте спільні (заплановані разом) зідзвони з іншими родичами та друзями сім'ї. Не забувайте й про слова підтримки один одного (жінки і чоловіка) при кожній розмові.

Шостий принцип - спільне виховання
Як ми вже зазначали, важливо всіма способами залишатись паритетними у вихованні дітей. Цьому допоможе - злагодженість позиції, яку батько й мати виробили спільно; відсутність гри у “поганого” та “гарного” копа, оскільки спілкування, підтримка або жура мають відбуватись у присутності обох батьків; передача подарунків від тата - батьки можуть обирати подарунки разом, а мама купляти та презентувати дитині під час зідзвону. Ви разом можете обрати якусь покупку або невеличний ремонт у дитячій кімнаті або квартирі загалом і тато зможе підготуватись до повернення сім’ї.

Яким би важким і виснажливим не був цей час, спробуйте знаходити час і один для одного. Матері, які самі опинились у новому середовищі далеко від дому із дітьми потребують уваги та підтримки. Чоловіки, які відправили своїх дружин у незнайоме місце, яким самотньо також потребують уваги та підтримки. А діти потребують їх завжди, але якщо поряд із ними будуть обоє батьків, які підтримують один одного, то їх дитинство буде щасливим незалежно від обставин.
Автор?

0

172

Ти маєш право залишити будь-яку ситуацію, в якій ти себе не бачиш. Ти маєш право піти з будь-якої життєвої історії, в якій ти собі не подобаєшся.

Ти маєш право покинути місце, в якому ти згасаєш, а не сяєш. Ти маєш право зібрати валізи та почати все спочатку в іншому місці. Ти маєш право змінити своє життя.

Маєш право…

Ти маєш право піти з роботи, яку ненавидиш, навіть якщо весь світ тебе відмовляє. Ти маєш право шукати те, що мотивує тебе прокидатися щодня із радістю, а не з примусу.

Ти маєш право покинути того, хто погано з тобою поводиться. Ти маєш право ставити себе на перше місце і піти, якщо ти знову й знову намагаєшся його змінити, але він не міняється.

Ти маєш право прощати себе за великі та маленькі помилки, ти маєш право бути доброю до себе, дивитися у дзеркало та подобатися собі.

Ти маєш право відмовитися від лжедрузів. Маєш право оточити себе любов’ю, людьми, які підтримують тебе і допомагають. Ти маєш право отримувати ту енергію, яка тобі потрібна саме зараз.

Ти маєш право позбутися марних очікувань.

Хтось скаже, що піти, покинути, залишити – це погано, це означає здатися й опустити руки. Але часто піти, покинути, залишити – це найкраще, що ти можеш для себе зробити. Це дозволяє змінити вектор життя, почати спочатку, відкрити себе й світ. Часто піти рівносильне себе врятувати, не застрягти в неправильному місці з неправильними людьми.

Піти – значить відкрити двері змінам, зростанню, можливостям і звільненню. У тебе завжди є це право, доки не знайдеш своє місце – те, що робить тебе щасливою. Ти навіть маєш право покинути себе нинішню і створити нову…

До цих прав кожна з нас приходить сама – з досвідом, з роками, хтось після помилок, хтось після зрад і випробувань. Хтось пізно, хтось рано, а хтось просто зараз, прочитавши у нас…

0

173

Вже більше пів року в Україні триває День сурка: кожного ранку ми просинаємося і робимо те, що необхідно робити, не відчуваючи смаку життя, і так - день у день. За два тижні накопичується така втома, що ми вибухаємо або гнівом, або глибокою депресією.
І кінця-краю  цьому не видно!
Від цього затяжного постійного стресу ми всі починаємо вигорати з середини, відчуваючи, що постаріли і втратили смак життя.
Війна виснажує всіх: і тих, хто на фронті, і тих, хто в глибокому тилу.
Чому?
Бо втрачається джерело, з якого ми черпали гормони щастя: серотонін, дофомін і ендорфіни.
Ці речовини впливають не тільки на наш настрій, а й на наш фізичний та емоційний стан: без них ми стаємо напівживими - просто існуємо як біологічні істоти.
Ми так довго не витримаємо: постійний стрес зруйнує нас фізично і морально.
Що робити?
Давайте розбиратися.
По-перше, гормони щастя виробляються в голові, а значить можна керувати стресом, щоб війна не позбавила нас життєздатності.
По-друге, існує просте правло, яке дозволить нам вижити за будь-яких обставин: знайдіть заради чого вам жити, щоб вижити.
По-третє, створюйте умови, щоб ваш мозок виробляв гормони щастя: дозволяйте собі маленькі радощі, прогулянки, спілкування з близькими, відвідини нових місць, медитацію, фізичні вправи, цікаві книги, фіьми.
Керуйте ситуаціє, щоб хоч раз на тиждень ви черпали радість із простих, але приємних для вас речей.
І ще одне - слідкуйте за своєю поставою: не опускайте голову, не сутультеся, не ставайте "ходячою жертвою".
Так ви даєте команду всьому своєму організму, що "все пропало" і пора на цвинтар - встигнете!
Тримайте себе в руках, не розкисайте!
Бути притомним - бути пробудженим, розуміти що й чому з тобою відбувається. Наш розум - це набір із наших ментальних звичок.
Навчіться керувати станом вашого розуму, щоб він завжди працював на вас, а не проти вас.
Наш розум дуже схожий на хвилі посеред океану свідомості.
Хвилі приходять і відходять, а океан лишається, тому пізнайте себе океаном Буття, а не тимчасовими хвилями на ньому. В океані свідомості можливе все - спостерігайте і знаходьте своє джерело гормонів щастя.
Бережіть себе!
Хорс

0

174

А чи знаєте, що УКРАЇНСЬКА МОВА - в 1934 році була визнана на конкурсі краси мов в Парижі, як найкраща, наймилозвучніша й найбагатша мова світу, і зайняла друге місце після італійської.

В 2012 році занесена в книгу рекордів Гіннеса, і віднині на першому місці, встановивши рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні.

Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин. Попередній рекорд був встановлений Італією в 2010 році у місті Пезаро — 103 години 9 хвилин 26 секунд.

УКРАЇНЦІ — співуча нація, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі. Разом нараховано близько 200 тисяч українських народних пісень. Ні одна нація за всю історію немає такої кількості пісень, яку створив український народ самостійно.

В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень.

УКРАЇНСЬКА МОВА -
МОВА СОЛОВ’ЇНА!💙💛

Angelina Shakh

0

175

❗️ТЕХНІКИ ДЛЯ ЗНЯТТЯ ФІЗИЧНОЇ НАПРУГИ❗️

Поступове розслаблення: Навчіться відчувати напругу в своїх м'язах, а потім розслабляти їх.

Прогресивна релаксація: напруга, а потім розслаблення м'язів сприяють розвиненню навичку саморегуляції і вчить позбуватися психічного напруження.

Контроль дихання: ритмічне діафрагмальне дихання. Дихайте повільно  і контрольовано для припинення гіпервентиляції.

Фізичні вправи: регулярне виконання фізичних вправ знижує рівень стресу.

----------------------------------------------------

Якщо ви відчуваєте розпач

Іноді стресові ситуації та обставини, які ми не можемо змінити, мають на нас негативний вплив. У ці моменти ми можемо зануритись у відчай: почуття розчарування, безпорадності, сумніву, невпевненості та безнадійності.

Іноді прості методи допомоги є найефективнішими. Є деякі речі, які допоможуть вам не поринути у відчай:

❤️ 1. Поговоріть з тими, кого любите чи кому довіряєте. Наявність близької людини, яка може вас вислухати чи з якою можна поговорити, покращує якість життя і сприяє більш повільному старінню мозку (дослідження вчених з Гарварду).

⚡️ 2. Уникайте самокритики та самоприниження. Багато хто живе з думкою, що не відповідають чиїмось очікуванням, не досить хороші, розумні чи успішні. Насправді ви і є тим власним вічно незадоволеним суддею. У ваших силах змінити ставлення до себе.

🌷 3. Частіше проводьте час на природі. Прогулянки в парках та за містом сприяють фізичному та психічному заспокоєнню та розслабленню.

⚽️ 4. Забезпечте собі фізичне навантаження. Фізичні вправи, ви не тільки відволікають від побутових питань, але й насичують мозок киснем та покращують самопочуття.

🐥 5. Почніть зміни з дрібниць. Великі зміни завжди починаються з малих кроків. Не намагайтеся себе прискорити, цим ви тільки збільшите тривогу та виснажите власні сили.

---------------------------------------------------

⚡️❗️Як проявляється посттравматичний стресовий розлад у дітей?

Посттравматичний стресовий розлад пов'язаний з широким діапазоном подій, що травмують. Симптоми посттравматичного стресового розладу зазвичай виникають протягом перших трьох місяців після провокуючої травмуючої події, але можуть проявитися і пізніше.

У будь-якої людини, чоловіка чи жінки, дитини чи дорослого може розвинутись посттравматичний стресовий розлад. Однак не всі можуть мати однакові симптоми.

Діти не можуть висловити словами свої емоції та розповісти те, що сталося. Свої переживання вони можуть втілювати у грі та малюнках. Ось деякі загальні симптоми, на які слід звернути увагу:

·  Постільне нетримання сечі;
·  Спалахи незрозумілого гніву;
·  Порушення сну та нічні кошмари;
·  Регресивна поведінка, наприклад, коли дитина перестає говорити, демонструє поведінку, характерну для більш ранніх стадій розвитку;
·  Виникнення незвичайних нав'язливостей;
·  Втрата концентрації уваги та інтересу до того, що раніше приваблювало;
·  Високий рівень занепокоєння та настороженості;
·  Схильність до безпричинного плачу;
·  Відігравання або малювання похмурих, страшних чи сумних сюжетів.

Перенесена травма може спричинити виникнення психосоматичних симптомів. Діти можуть скаржитися на головний біль, запаморочення, біль у животі або нудоту.

--------------------------------------------

⚡️❗️Наслідки травмуючих переживань ❗️⚡️

Реакція на травму може бути негайною або відтермінованною, короткою або тривалою. У більшості випадків інтенсивна реакція в людини виникає відразу після травмуючої події або протягом декількох тижнів чи місяців.

Психічні наслідки:
❗️Сильна тривога, занепокоєння чи почуття страху;
❗️Нав'язливі думки про подію, що відбулася, лячні спогади;
❗️Почуття образи, смутку;
❗️Дратівливість та злість;
❗️Проблеми з концентрацією уваги;
❗️Почуття втоми та спустошеності;
❗️Порушення сну та кошмари уві сні;
❗️Дисоціації.

❤️ Звертайте увагу на стан свого психічного та фізичного здоров'я.

---------------------------------------------

❗️Поради батькам щодо надання допомоги дітям ДО ТРЬОХ РОКІВ, які пережили лихо або катастрофу

Якщо ваша дитина...   
. . погано спить, не хоче лягати спати, не  хоче  спати  сама,  прокидається вночі з криком

Що з нею відбувається :

🔸  Коли діти налякані, вони хочуть бути з тими, хто допомагає їм почуватися безпечно, і хвилюються, коли цих людей немає поруч.
🔹  Якщо  в  небезпечній  ситуації  ви  перебували окремо  від  дитини,  то  необхідність  засинати наодинці може нагадувати дитині про ту розлуку.
🔸  Перед  сном  до  дитини  зазвичай  приходять спогади, тому що вона не відволікається на інші заняття.  Людям  часто  сниться  те,  чого  вони бояться в реальному житті, і тому їм страшно
заснути. .

Як допомогти:

🔶  Якщо ви самі  цього  бажаєте,  дозвольте  дитині  спати  з  вами. Поясніть, що це тимчасово.
🔹  Придумайте якийсь ритуал перед відходом до сну – розкажіть казку, помоліться, полежте разом, обіймаючи один одного. Кожен день розповідайте дитині, що будете робити наступного дня, щоб вона знала, чого очікувати.
🔸  Обійміть дитину і скажіть, що їй нічого не загрожує, що ви поруч і нікуди не підете. Зрозумійте, що вона не навмисне вередує. Це може тривати деякий час, але коли дитина відчує себе в більшій безпеці, вона буде спати краще.

Якщо ваша дитина...   
... боїться, що з вами щось трапиться (такі страхи можуть бути і у вас)

Що з нею відбувається :

🟡  Такі страхи природні для людей, котрі пережили небезпеку.
🔵  Ці  страхи  можуть посилитись,  якщо  під  час небезпечної  ситуації  малюк був  розлучений  з близькими.

Як допомогти:

🟡  Нагадайте дитині і собі самим, що зараз вам нічого не загрожує.
🔵  Якщо небезпека все ще існує, розкажіть дитині про те, що робите все можливе, щоб убезпечити її.
🟡  Знайдіть того, хто подбає про дитину, якщо з вами дійсно що-небудь трапитися. Це допоможе вам менше хвилюватися.
🔵  Разом займайтеся чимось позитивним, щоб відвернути дитину від важких думок.

Сайт https://www.samopomi.ch/

------------------------------------------

Турбота про себе 🌞

·   Обмежте доступ до каналів новин.
·    Знайдіть час, щоб розслабитись або зайнятися фізичною активністю.
·    Поговоріть із друзями, родичами, близькими людьми, яким ви довіряєте. Розкажіть про свої думки, почуття та реакції. Розмова з іншими може змусити вас почуватися менш самотнім і допомогти вам розібратися у реакції на події. Розмовляйте про звичайні проблеми та радощі вашого життя – не дозволяйте стресу опановувати кожну розмову.
·    Не приймайте важливих рішень, якщо ви дуже засмучені чи стривожені.
·    Поверніться до свого режиму дня. Робіть те, що вам подобається, щоб відновити почуття безпеки та контролю.
·    Стежте за тим, що ви їсте та скільки і як спите.
·   Не вживайте алкоголь, щоб заглушити свої почуття.

-----------------------------------------

0

176

🚑 ПЕРША ДОПОМОГА ЯКЩО У ВАС ДЕПРЕСІЯ

- Розкажіть про свої переживання людині, котрій ви довіряєте. Присутність тих, хто може підтримати, а також  можливість поділитися своїми почуттями покращують стан.

- Зверніться за допомогою до фахівця. Це необхідно. Якщо у вас справді депресія, без сторонньої допомоги ви не впораєтеся.

- Намагайтеся перебувати серед рідних і близьких людей. Уникайте самоізоляції.

- Приймайте допомогу від інших, навіть якщо вам здається, що все це марно і вам ніщо не зарадить.

- Продовжуйте свою звичну активність, навіть якщо вам не хочеться нічого робити.

- Почніть виконувати дихальні та фізичні вправи.

- Дотримуйтесь режиму харчування і сну.

- Припиніть вживання алкоголю та інших психоактивних речовин.

- Якщо з'явилися думки про самогубство, негайно зверніться до кого-небудь за допомогою.

Експрес-діагностику ви можете зробити за посиланням: https://www.samopomi.ch/get-tested/desp … test-phq-9

-------------------------------------------

👨‍👩‍👧‍👦 ДОПОМОЖІТЬ ДИТИНІ ПОДОЛАТИ СТРЕСОВУ СИТУАЦІЮ

Страхам особливо схильні діти. Реакція дитини на травматичне подія зазвичай індивідуальна.

Тут ми перерахуємо симптоми як тілесні, так і емоційні, що найчастіше зустрічаються у дітей та підлітків:

1. Знижений настрій, смуток.
2. Головний біль.
3. Відсутність апетиту.
4. Часті проноси чи запори.
5.Порушення зору та слуху.
6. Висип на тілі.
7. Алергія.
8. Сверблячка, що не припиняється.
9. Порушення сну.
10. Нічне нетримання сечі (енурез).
11. Підвищена стомлюваність.
12. Тремтіння в тілі.
Можливі інші симптоми.

Найчастіше самі батьки можуть допомогти дитині впоратися з наслідками стресу. Дитина відчуває страх, коли вона самотня. А захистити дитину від страху може мати її материнські обійми. Для дитини мати – наймогутніша істота, яка завжди прийде на допомогу і врятує. Нехай дитина насамперед відчує себе в безпеці. Якщо ви помічаєте у нього ознаки шоку (не рухливість погляду, блідість, швидке поверхневе дихання, тремтіння, дезорієнтація, збудження або загальмованість), постарайтеся говорити з ним рівно, лагідно, тихо.

Якщо дитина маленька, візьміть її на руки, але м'яко, не стискаючи. Ніжно доторкніться до спини в області серця – для підтримки: це допоможе самовідновлення організму після шоку і дитина прийде до тями.

❗️Якщо хвороблива реакція дитини триває тривалий час, слід звернутися за консультацією до фахівця.

Важливі навички в періоди стресу: https://www.samopomi.ch/psikhichne-zdor … truchannja

-----------------------------------------------

⛔️ ЩО НЕ ВАРТО РОБИТИ ПРИ ДЕПРЕСІЇ

Депресивний стан або депресія є поширеною проблемою і кожен випадок потребує індивідуального підходу. Однак є кілька типових проблем, які можуть завадити одужанню. Нижче перераховані ті дії, яких краще уникати, якщо у вас депресія.

❗️1) Не ігноруйте свої проблеми. Їх не вирішити без вашої участі. Застосовуйте рекомендації щодо самодопомоги, а також консультації фахівців.

❗️2) Не залишайтеся на самоті. Соціальна ізоляція посилює симптоми депресії. Намагайтеся спілкуватися з рідними і близькими людьми.
Якщо ви не хочете нікого бачити, ходіть на прогулянки. Перебування на свіжому повітрі є хорошим способом зниження тривоги і занепокоєння.

❗️3) Не зациклюйтеся на негативних новинах і засобах масової інформації. Їх постійний перегляд формує нереалістично песимістичний погляд на світ.

❗️4) Не вживайте алкоголь, хоча може здаватися, що він на якийсь час покращує самопочуття. Пам'ятайте, що алкоголь діє як депресант.

❗️5) Не порівнюйте себе і своє життя з іншими людьми. Це особливо застосовно до соціальних мереж, де переважна більшість людей просто ділиться найкращими моментами свого життя.

❗️6) Не відчувайте провини через депресію. Це не просто погане самопочуття або примха. Людина, котра переживає депресією, не може "взяти себе в руки" і продовжувати жити далі.

❗️7) Не думайте, що ви зможете впоратися з депресією самостійно. Поговоріть з близькими друзями та родиною, зверніться за професійною допомогою.

І нарешті – найголовніше!

❗️8) НЕ ВТРАЧАЙТЕ НАДІЇ. Настане час, коли життя буде набагато кращим! І навіть якщо зараз ви себе почуваєте дуже погано, це відбудеться раніше, ніж ви думаєте!

❗️⚡️ ГОСТРИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД

Поодинокі або повторювані стресові, психотравмуючі ситуації можуть спричинити появу симптомів гострого стресового розладу.

⬇️Симптоми гострого стресового розладу (якщо подія сталася протягом попереднього місяця):

🤯Інтенсивний психологічний чи фізіологічний дискомфорт при нагадуванні про травматичну подію;

🗣Періодично повторювані, мимовільні та настирливі неприємні спогади про подію;

🤯Дисоціативні реакції (наприклад, флешбеки), за яких людина відчуває ніби травматична подія повторюється знову;

🗣Дереалізація (змінене відчуття реальності), під час якої в людини змінюється сприйняття, виникає відчуття приголомшення або уповільнення часу чи все сприймається «застиглим»;

🤯Порушення сну (труднощі з засинанням, уривчастий сон, безсоння, повторювані неприємні сни про подію);

🗣Спроби уникнути болісних спогадів, думок чи почуттів, пов'язаних із подією;

🤯Спроби уникнути зовнішніх нагадувань (людей, місць, розмов, предметів, ситуацій), пов'язаних з подією;

🗣Зміни в поведінці, що бентежать саму людину або людей, що її оточують (наприклад, агресивність, соціальна ізоляція або самоізоляція);

🤯Дратівливість або безпричинні спалахи гніву;

🗣Настороженість та гіперпильність;

🤯Проблеми з концентрацією уваги;

🗣Скарги на не пояснювані фізичним станом соматичні симптоми (наприклад, параліч, втрата мови або втрата зору).

🤯Хронічний стрес, з іншого боку, викликають тривалі стресові стани, що поступово виснажують ресурси, необхідні організму для того, щоб упоратися з цими станами. Це може призвести до повного виснаження.

Важливі навички в періоди стресу: https://www.samopomi.ch/psikhichne-zdor … truchannja

❗️ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ, ЩОБИ ВПОРАТИСЯ ЗІ СВОЇМ СТРАХОМ ТА ТРИВОГОЮ?

⚡️Важливо знати!
Коли у вас виникають тривожні думки, що не зникають, запитайте себе: “Наскільки реалістичними є мої переживання?”.

🔵 Ретельно подумайте про те, наскільки вірогідно, що ваші страхи справдяться?

🟡 Якщо ви кажете собі, що “маєте” щось зробити, чи це дійсно так?

🔵 Як ви розумієте, що ваші думки вірні (які докази)?

🟡 Чи можете ви переформулювати ці думки у більш позитивному чи реалістичному сценарії?

🔵 Який найгірший з можливих наслідків? Наскільки це погано, і чи можете ви впоратися з цим?

Пройти тест на тривожність: https://www.samopomi.ch/get-tested/test … osti-gad-7

---------------------------------------------------

👌 Що вам важливо зробити, щоб справитися з травматичним стресом

🧐 1. Шукати глибокий сенс подій, що відбуваються.
Життя дає безліч підтверджень того, що пошук та набуття сенсу кризової ситуації допомагає впоратися з нею. За свідченням відомого психолога В. Франкла , який вижив у нацистському таборі, найчастіше в концтаборі виживали люди, здатні надати навколишньому кошмару зрозумілого для людини сенсу.

🕺 2. Шукати можливості діяти.
Страх – пасивно-оборонна реакція, жива істота часто ціпеніє в надії стати непомітною і уникнути небезпеки.  Тому будь-яка дія, спрямована на турботу про себе, про іншу людину, просто цілеспрямовану людську дію – дозволяє нам подолати страх.

🙅‍♀ 3. Будьте обережні, але не піддавайтеся паніці.
Існує  різниця між розумною обережністю та панікою. Тривожні люди уникають того чого бояться.  Що більше вони тікають від небезпеки, то більше бояться. Їхні страхи не зникають, а тільки посилюються. Вирішення цієї проблеми – припинити сліпо тікати від страху, ставитись до небезпеки з розумною обережністю та без паніки.

🙇‍♀ 4. Шукати можливості висловлення своїх почуттів.
Невідреаговані, незавершені емоції (страх, гнів, образа тощо) створюють внутрішню напругу, сковують людину.
Форми для вираження емоцій численні та індивідуальні: спілкування з людиною, що співчуває, фізична активність, ведення щоденника, музика, література і т.д.

👯 5. Відчувати підтримку з боку близьких людей та оточення.
Ті люди, які підтримку приймають і відчувають її повною мірою – почуваються сильніше та впевненіше. 

☔️ 6. Використовуйте свій досвід подолання стресу.
Людині, яка перебуває у стані тривалого стресу, можуть допомогти спогади про минулі випадки з його життя, в яких він успішно подолав стрес. Користуючись своїми внутрішніми ресурсами та постійно примножуючи їх, ви почуватиметеся захищеними у будь-якій стресовій ситуації.

😄 7. Почуття гумору допоможе вам подолати травматичну подію.
Основними характерними рисами гумору є те, що він, по-перше, допомагає нам побачити події, що відбуваються в новому світлі, поглянути на ситуацію, як би з боку, що саме по собі вже має психотерапевтичне значення. По-друге, за допомогою гумору можна максимально усунути емоційну та м'язову напругу. По-третє, гумор розкріпачує ваш творчий потенціал та фантазії, такі необхідні для пошуку конструктивних рішень виходу з кризової ситуації.

---------------------------------------------

👫 ПРОЯВ ТРИВОЖНОСТІ У ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ

За якими ознаками визначити підвищений рівень тривожності у дитини? Коли варто звернутися до фахівця?

Тривожні стани у дітей і підлітків характеризуються наявністю страху, занепокоєння, які за своєю інтенсивністю не відповідають обставинам. Такі стани погіршують здатність дитини або підлітка адаптуватися і нормально функціонувати. Тривале переживання тривоги може проявлятися фізичними симптомами.

⚡️Ознаки тривожного стану:

·  тривале перенапруження (труднощі з концентрацією уваги і з фокусуванням на чому-небудь);

·  моторна напруга (тремор, занепокоєння, неможливість розслабитися);

·  посилене переживання незрозумілої загрози;

·  сильна невпевненість в собі;

·   надмірна заклопотаність, постійні побоювання (занепокоєння про майбутні невдачі, відчуття хвилювання з будь-якого приводу);

·  ажитація, дратівливість;

·  вегетативні порушення (пітливість, прискорене серцебиття, хворобливі відчуття в області шлунку і кишечника, запаморочення, сухість у роті, мокрі долоні).

❗️Якщо ви помітили подібні симптоми у вашої дитини або підлітка, зверніться до фахівця.

Більш детальна інформація за посиланням: https://www.samopomi.ch/dopomoga/help-f … dolescents

---------------------------------------------------------

0

177

😱 ВИПРАВДАНЕ ВІДЧУТТЯ НЕБЕЗПЕКИ ЧИ ФОБІЯ?

Як зрозуміти, ви боїтеся чогось дійсно небезпечного чи маєте справу з фобією?
Якщо у вас фобія, ви, мабуть, розумієте, що ваш страх ірраціональний, але тим не менш не можете контролювати свої почуття.

😳 Фобія – це сильний страх перед чимось, що насправді не становить реальної небезпеки. Найпоширеніші фобії: страх висоти, закритих приміщень, комах, змій тощо.

Симптоми фобії можуть змінюватись від легкого почуття побоювання і тривоги до панічної атаки.

❗️Психічні симптоми фобії включають:

відчуття непереборної тривоги чи паніки;

сильне бажання втекти;

почуття "нереальності" або деперсоналізації (відстороненості від себе);

страх втратити контроль або збожеволіти;

почуття смерті, що наближається, або втрати свідомості;

усвідомлення, що реакція непропорційно сильна, але контролювати страх та впоратися з почуттям безсилля наразі неможливо.

❗️До фізичних симптомів фобії відносяться:

ускладнене дихання;

пришвидшене серцебиття;

біль або тиск у грудях;

тремтіння або тремор;

запаморочення або відчуття, що ви "на межі непритомності";

спазми у шлунково-кишковому тракті;

хвилеподібні припливи жару чи холоду;

відчуття поколювання у тілі;

пітливість.

Про способи самодопомоги можна знайти на сторінці: https://www.samopomi.ch/psikhichne-zdor … truchannja

🤯 ТЕХНІКИ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ КОГНІТИВНОЇ ТРИВОЖНОСТІ

🤔 Стратегії мислення: розпізнавання негативних або тривожних думок, їх критична перевірка допомагають в подоланні тривоги і страху. Це дозволяє інакше подивитись на світ.

😎 Відсторонений погляд: здатність спостерігати і усвідомлювати свої думки відсторонено, ззовні. Дистанціюючись, легше розуміти, що думки можуть бути помилковими.

😌 Медитація: застосування елементів медитації сприяє розвитку здатності заспокоюватися, концентруватися і зменшувати м'язову напругу.

😧 ТРИВОГА? ПЕРЕВІРТЕ ПРЯМО ЗАРАЗ

Тривога - це емоційний стан, який докорінно відрізняється від страху, хоча і трохи схожий на нього. У страху є об'єкт чи специфічна причина, а тривога може виникнути несподівано та паралізувати людину.

🤔 Як вона може виявлятися?

·       прискорене серцебиття
·       тремор
·       блідість або почервоніння шкірних покривів
·       «холодний піт»
·       ажитація.

❓Який рівень вашої тривоги?

Перевірте прямо зараз: https://www.samopomi.ch/get-tested/test … ad-7#c2713

----------------------------------------------

🥱 ЯК ПОДОЛАТИ ПРОБЛЕМИ ЗІ СНОМ ТА ЗАСИНАННЯМ?

Існує кілька нескладних правил, дотримуючись яких ви зможете, якщо не налагодити свій режим сну, то зменшити його порушення.

🧐 1. Дозуйте навантаження. Плануйте свій день в такий спосіб, щоб в ньому була не лише напружена праця, але й час для відпочинку.

🤯 2. Уникайте надмірного збудження. Не варто вдаватися до діяльностей або вживати речовини, які провокують та підтримують збудження.

💪 3. Додайте фізичної активності. Помірна фізична активність, яка сприяє кращій роботі серця та збагаченню організму киснем, – гарно впливає на нормалізацію сну.

🌔 4. Налаштуйтеся на сон.  Важливе значення має підготовка до сну. Тут варто дотримуватись таких основних правил:
1) відмовляйтесь від будь-чого, що провокує збудження мінімум за дві години до сну;
2) провітрюйте спальню та додайте кисню своєму тілу;
3) почитайте гарну книгу зі спокійним сюжетом або поговоріть з близькою людиною;
4) випийте трав’яного чаю або теплого молока.

👀 5. Дозвольте собі неспання. Якщо ви прокидаєтесь вночі або довго не можете заснути – головне не хвилюватися з цього приводу і ставитись до ситуації спокійно. Не варто вимагати від себе заснути. Гарним способом реагувати в цій ситуації є різні практики релаксації. Наприклад, ви можете лежати, зосереджуючись на своєму диханні, звуках за вікном або, навіть, мріях.

Почати тестування: https://www.samopomi.ch/get-tested/afin … sonnja-ais

----------------------------------------------------

0

178

❗️ ЯКІ ТИПОВІ РЕАКЦІЇ ВІЙСЬКОВОГО НА ТРАВМУ
(Частина 1)

Кожен військовий має свій власний досвід. Однак, потрібно розуміти, що будь-яка людина, яка повернулася з зони бойових дій, потребує певного часу для адаптації до мирного життя. Такі реакції можуть бути особливо сильними у перший місяць після повернення додому. ЦІ РЕАКЦІЇ Є НОРМАЛЬНОЮ СКЛАДОВОЮ ПРОЦЕСУ АДАПТАЦІЇ.

✅ Окремо взяті випадки такого реагування не означають, що у людини почався посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), який вимагає професійної психологічної допомоги.

🔵  Людина, яка повернулася з зони бойових дій, може мати небажані спогади про війну. Якщо відбуваються події, що нагадують війну, людина може реагувати дуже сильно – від появи нав’язливих образів перед очима і появи небажаних думок до спогадів бою (флешбеків). Ці спогади можуть бути настільки реалістичними, що людині здається, ніби вона знову на війні.

🟡  Людина, яка повернулася з війни, може діяти нервово або неадекватно, стикаючись зі звичними сімейними проблемами. Злість та агресія є стандартними реакціями при бойовому стресі. Навіть незначні події можуть спричинити неадекватну і бурхливу реакцію.

❗️ТИПОВІ ФІЗИЧНІ, ЕМОЦІЙНІ ТА ПОВЕДІНКОВІ РЕАКЦІЇ БІЙЦІВ ПІСЛЯ ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ (Частина 2)

🤔 ОСОБЛИВОСТІ МИСЛЕННЯ
- часті негативні спогади про війну;
- погані сни, кошмари;
- труднощі з концентрацією уваги;
- відчуття суму, самотності непотрібності;
- почуття провини, сорому самоосуду;
- нав’язливі думки про безпеку;
- почуття безнадії щодо майбутнього.

🤯 ЕМОЦІЙНІ РЕАКЦІЇ
- злість, ненависть;
- відчуття безпорадності, страху, нервування;
- відчуття збудження, схвильованість;
- відчуття шоку, оніміння, неможливості відчувати позитивні емоції;
- легке погіршення настрою.

🏃 ФІЗИЧНІ РЕАКЦІЇ
-  безсоння, постійна втома;
-  проблеми зі шлунком та вживанням їжі;
-  головний біль та пітливість при думці про війну;
-  пришвидшене серцебиття і  дихання;
-  загострення наявних захворювань.

🙇 ПОВЕДІНКОВІ РЕАКЦІЇ
-  легко лякається, реагує на голосні звуки;
-  постійно насторожі, проявляє надмірну пильність;
-  уникає людей або місць, пов’язаних з травмуючою подією;
-  надміру вживає алкоголь, палить, вживає наркотики;
-  має поганий апетит, не дбає про своє здоров’я;
-  має проблеми з виконанням звичних завдань удома або на роботі;
-  агресивний стиль водіння авто.

----------------------------------------

❤️  ПОРАДИ БАТЬКАМ ЩОДО НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПІДЛІТКАМ, ЯКІ ПЕРЕЖИЛИ ЛИХО ЧИ КАТАСТРОФУ 👨‍👩‍👧‍👧

😩  РЕАКЦІЇ: 

Відчуження, сором, відчуття провини.

✅  ЯК РЕАГУВАТИ:

* Знайдіть час, аби обговорити із підлітком те, що сталося, та його почуття

*   Наголосіть на тому, що така поведінка і почуття є нормальними за даних обставин, і скорегуйте зайве самовикриття,  реалістично  пояснив,  що  реально можна було зробити.

Приклади того, що казати і що робити:

*  «Багато дітей та дорослих відчувають те саме, що і ти – вони відчувають злість та звинувачують себе у тому, що могли зробити більше. Ти не винен – пам'ятай про це. Навіть пожежники сказали, що ми не могли зробити більше.»

😳  РЕАКЦІЇ: 

Розуміння своїх страхів, відчуття вразливості, страх здаватися ненормальним

✅  ЯК РЕАГУВАТИ:

* Допоможіть підлітку зрозуміти, що це є типові та нормальні у даних обставинах відчуття 

*  Просіть підлітка більше розмовляти із родиною та однолітками,  -  це  має  забезпечити  необхідну підтримку у період реабілітації 

Приклади того, що казати і що робити:

*  «Я  відчував  себе  так  само  –  наляканим  та безпорадним. Більшість людей відчувають себе так само, якщо стається біда, навіть якщо зовні вони виглядають спокійними.»

* «Мій телефон знову працює –  може, подзвониш своєму другу та спитаєш, як у нього справи?»

*  «Дякую, що пограла із сестрою – зараз їй набагато краще!»

❗️ ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ПОВЕРНЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ДОДОМУ

👫  ДІТИ

Підготуйте дітей до повернення батька з зони бойових дій.  Потреби дітей могли дещо змінитися за час відсутності батька,  можливо,  їм  знадобиться  деякий  час,  щоб  знову відчути душевну близькість з батьком, особливо, якщо вони були дуже маленькими на час його від’їзду.

Діти реагують відповідно до свого віку.

❤️  НЕМОВЛЯТА (12 МІСЯЦІВ АБО МЕНШЕ) можуть реагувати на зміни у розпорядку дня, оточенні, на зміни настрою матері або  її  доступність.  Діти  можуть  ставати  млявими, відмовлятися від їжі і навіть втрачати вагу.

❤️  ДІТИ 1-3 РОКІВ можуть ображатися, «дутися», плакати, влаштовувати гнівні істерики, погано спати, якщо мама  має проблеми або недоступна увесь час.

❤️  ДОШКІЛЬНЯТА (3-6 РОКІВ) можуть повертатися до більш дитячої  поведінки, регресувати, можуть бути проблеми з туалетом, смоктання пальця, проблеми зі сном, тривожність, роздратування, «висіння» на мамі. Також вони можуть легко роздратовуватися, впадати у гнів,  бути пригніченими або агресивними, або ж скаржитися на неприємні відчуття або біль. Вони можуть думати, що батька мобілізували,  «бо я поганий» .

❤️  ДІТИ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ (6-12 РОКІВ) можуть бути нервовими, агресивними або капризувати і скаржитися, нити про все. У них може з’являтися головний або шлунковий біль тощо. Дуже часто дошкільнята або молодші  школярі турбуються, переживають про безпеку батька вдома.

❤️  ПІДЛІТКИ (13-18 РОКІВ) можуть хвилюватися, нервувати, протестувати. Також їм може не подобатися новий розподіл сімейних ролей і сімейних обов’язків після повернення батька додому.

☀️ ПОРАДИ ЩОДО ДОПОМОГИ ДІТЯМ БУДЬ-ЯКОГО ВІКУ:

✅  забезпечте додаткову увагу, піклування та фізичну близькість (обійми, поглажування, дружні дотики);

✅  зрозумійте, що дитина може злитися і, можливо, вона має на це право;

✅  обговорюйте ситуацію, дайте дітям зрозуміти, що вони можуть говорити про свої почуття;

✅  прийміть те, що вони відчувають, і не говоріть, що такі почуття неправильні і так не можна;

✅  розкажіть дітям, що такі почуття є нормальними, приготуйтеся до того, що це доведеться говорити багато разів;

✅  зберігайте звичайний ритм життя і плануйте події заздалегідь.

0

179

🤯 СИМПТОМИ ТА ОЗНАКИ СТРЕСУ

⚡️ Стресори поділяють на такі категорії:

⚠️      зовнішні (гучний шум, загроза чи небезпека),
⚠️      проблеми задоволення первинних потреб (сон, їжа, безпека),
⚠️       робоче навантаження (нестача часу, надмірні вимоги, а також, навпаки, занижені вимоги та нудна робота),
⚠️       соціальні стресори (соціальна ізоляція, міжособистісні конфлікти, цькування, дискримінація),
⚠️       внутрішньоособистісні конфлікти (важко розв'язувана суперечність між протилежно спрямованими інтересами, потребами, поривами).

Важливі навички в періоди стресу: iлюстроване керівництво:
https://www.samopomi.ch/multimedia#c2686

😳 Почуття та реакції на травматичні події (ці реакції нормальні у стресових ситуаціях)

🧍‍♀  Тіло: головний біль, біль у спині, біль у животі, діарея, проблеми зі сном, стиснення у шиї та плечах, низька енергія або загальна втома.

😔   Емоції: сум, злість, вина, безпорадність, заціпеніння, розгубленість, розчарування, занепокоєння та тривога про майбутнє і страх, що подія може повторитися. Почуття можуть з'являтися несподівано, коли ми найменше цього очікуємо.

🤔   Мислення: складнощі з концентрацією, зацикленість на подіях, забування побутових речей, проблеми з включенням у повсякденні справи. Думки, як і почуття, можуть з'являтися раптово.

👀    Безпека: складнощі вийти із квартири або залишитися одному. Очікування небезпеки навіть у ситуаціях, де її немає.

Поширте, будь ласка, серед тих, хто потребує допомоги:
Сайт https://www.samopomi.ch/

Instagram https://instagram.com/samopomo.ch?utm_medium=copy_link

😵‍💫ЯК ЗНИЗИТИ СТРЕС?😵‍💫

Стрес не пройде сам по собі!

⬇️  Ви повинні зробити певні кроки, щоб допомогти собі.

🖇  Важливо визначити, що викликає у вас стрес, і знати способи його зменшити. Така турбота про себе є особливо важливою під час кризи.

📌  Згадайте, що допомагало вам справлятися у минулому зі стресовим станом.
📌  Знайдіть час, щоб поїсти, відпочити та розслабитись, навіть на короткі проміжки.
📌  Намагайтеся дотримуватися розумного робочого часу, щоб ви не надто втомлювались.
📌  Подумайте, наприклад, про розподіл робочого навантаження та регулярний відпочинок.
📌  Зведіть до мінімуму споживання алкоголю, кави або нікотину та уникайте прийому ліків, що відпускаються без рецепта.
📌  Поговоріть із друзями, близькими чи іншими людьми, яким ви довіряєте. Знайдіть способи підтримувати одне одного.

🖇  Люди можуть виникнути багато проблем після кризової події. Багато хто може почуватися неадекватним чи розчарованим.

📍 Пам'ятайте, що ви не несете відповідальності за вирішення всіх проблем.

📍 Робіть лише те, що у ваших силах

🤯ГОСТРИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД

Поодинокі або повторювані стресові, психотравмуючі ситуації можуть спричинити появу симптомів гострого стресового розладу.

⬇️  Симптоми гострого стресового розладу (якщо подія сталася протягом попереднього місяця):

😣  Інтенсивний психологічний чи фізіологічний дискомфорт при нагадуванні про травматичну подію;

🗣  Періодично повторювані, мимовільні та настирливі неприємні спогади про подію;

😧  Дисоціативні реакції (наприклад, флешбеки), за яких людина відчуває ніби травматична подія повторюється знову;

🗣  Дереалізація (змінене відчуття реальності), під час якої в людини змінюється сприйняття, виникає відчуття приголомшення або уповільнення часу чи все сприймається «застиглим»;

😑  Порушення сну (труднощі з засинанням, уривчастий сон, безсоння, повторювані неприємні сни про подію);

🗣  Спроби уникнути болісних спогадів, думок чи почуттів, пов'язаних із подією;

😖  Спроби уникнути зовнішніх нагадувань (людей, місць, розмов, предметів, ситуацій), пов'язаних з подією;

🗣  Зміни в поведінці, що бентежать саму людину або людей, що її оточують (наприклад, агресивність, соціальна ізоляція або самоізоляція);

😬  Дратівливість або безпричинні спалахи гніву;

🗣  Настороженість та гіперпильність;

🤨  Проблеми з концентрацією уваги;

🗣  Скарги на не пояснювані фізичним станом соматичні симптоми (наприклад, параліч, втрата мови або втрата зору).

☹️  Хронічний стрес, з іншого боку, викликають тривалі стресові стани, що поступово виснажують ресурси, необхідні організму для того, щоб упоратися з цими станами. Це може призвести до повного виснаження.

Про способи самодопомоги можна знайти на сторінці: https://www.samopomi.ch/psikhichne-zdor … truchannja

-------------------------------------------------

😖 ЩО ТАКЕ АЖИТАЦІЯ?

❗️Ажитація або рухове збудження, що може супроводжуватися почуттям тривоги та страху. Ажитація може бути симптом депресивного розладу.

ℹ️ ОЗНАКИ АЖИТАЦІЇ ВКЛЮЧАЮТЬ:

✅  спалахи гніву;

✅  деструктивну чи імпульсивну поведінку;

✅  дуже швидкий темп розмови;

✅  підвищена метушливість;

✅  проблеми з фокусуванням на темі або підтримкою розмови;

✅  хаотичність рухів, човгання ногами;

✅  напруга, тривога та дратівливість;

✅  пришвидшене серцебиття;

✅  заламування рук або стискання кулаків.

❗️Ознаки ажитації можуть з'явитися раптово або з часом. Вони можуть варіюватися від ниючого почуття занепокоєння до агресії.

⚠️  Якщо надмірне збудження призводить до імпульсивної або агресивної поведінки, це може завдати шкоди самій людині або оточуючим.

------------------------------------------------

🧐  ЩО ВИ МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ, ЯКЩО У ВАС ДЕПРЕСИВНИЙ СТАН?
✅   Розкажіть про свої переживання людині, якій ви довіряєте. Наявність тих, хто може підтримати, та можливість поділитися своїми почуттями покращують стан.
✅   Зверніться за допомогою до фахівця. Це необхідно. Якщо у вас справді депресія, то без сторонньої допомоги ви не впораєтеся.
✅   Намагайтеся спілкуватися з рідними та близькими людьми. Уникайте самоізоляції.
✅   Приймайте допомогу від інших, навіть якщо вам здається, що це марно і вам не допоможе.
✅   Продовжуйте свою звичну активність, навіть якщо вам не хочеться щось робити.
✅   Почніть виконувати дихальні та фізичні вправи. Фізична активність призводить до покращення загального самопочуття, може підвищити енергію та настрій, покращити концентрацію уваги, сон та зменшити симптоми стресу та депресії.
✅   Дотримуйтесь режиму харчування та сну.
❗️   Виключіть вживання алкоголю та інших психоактивних речовин.
❗️  Якщо з'явилися думки про самогубство, негайно зверніться до когось по допомогу.

------------------------------------------------

0

180

😮  ОСНОВНІ ОЗНАКИ ПАНІЧНОЇ АТАКИ

⚠️  Панічна атака може статися будь-якої миті, навіть під час сну. Люди, які переживають панічну атаку, можуть думати, що у них серцевий напад, що вони вмирають або божеволіють. Почуття страху і жаху може бути не пов'язане з тим, що відбувається навколо.

ℹ️  ОЗНАКИ:

✅  збільшена частота серцевих скорочень;

✅  почуття слабкості, переднепритомний стан чи запаморочення;

✅  посилене потовиділення, озноб або жар;

✅  почуття небезпеки, жаху, страх смерті;

✅  утруднене дихання та біль у грудях;

✅  відчуття повної втрати контролю;

✅  стан дереалізації (нереальність того, що відбувається) та деперсоналізації (втрата почуття власного «Я»).

❗️ Якщо панічні атаки змінюють ваш звичний спосіб життя, то обов'язково зверніться до фахівця.

😨  ЩО РОБИТИ ПРИ ПАНІЧНІЙ АТАЦІ?

❗️ОБОВ'ЯЗКОВО ПАМ'ЯТАЙТЕ!!!

Коли почалася панічна атака, у жодному випадку не намагайтеся контролювати прояви тривоги, оскільки це лише посилить її.

Дані прийоми є ефективними для запобігання нападам паніки:

✅   Навчіться методів релаксації та дихальних вправ, які допоможуть вам впоратися із нападами. Якщо ви вмієте контролювати своє дихання, це може зробити напад паніки менш лячним.

✅   Глибоке дихання може зменшити симптоми паніки під час нападу.

❤️  Як правильно дихати:
✔️  Зосередьтеся на глибоких вдихах і видихах через рот, відчуваючи, як повітря повільно наповнює ваші груди і живіт, а потім знову повільно виходить із них.
✔️  Вдихайте, рахуючи до чотирьох, затримайтеся на секунду, а потім видихайте, рахуючи до чотирьох.

✅  Закрийте очі. Деякі панічні атаки виникають через надмірну кількість подразників. Якщо ви перебуваєте в швидко мінливому середовищі з великою кількістю стимулів, це може посилити вашу панічну атаку.

Щоб зменшити подразнення, закрийте очі під час панічної атаки. Це допоможе виключити будь-які додаткові подразники та зосередитись на диханні.

✅  Впоратися з тривожними думками допоможе здатність спостерігати та усвідомлювати свої думки ніби «збоку». Таким чином, дистанціюючись, легко розуміти, що думки можуть бути помилковими.

✅  Регулярний повноцінний сон дозволяє почуватися стабільніше протягом дня.

✅  Якщо у вашому оточенні є поруч людина, яка страждає на панічні атаки, виявіть до неї терпіння.
❗️Ніколи не лайте і не звинувачуйте. Зберігайте спокій і допоможіть їй отримати допомогу, якої вона потребує.

ℹ️   IНСТРУКЦІЇ ДО ТЕХНІКИ ПОВІЛЬНОГО ДИХАННЯ 😊

☀️  Ця стратегія зосереджена на диханні, тому що, коли ми відчуваємо стрес, наше дихання стає швидким і неглибоким, і ми почуваємося напруженішими. Для того, щоб розслабитися, вам потрібно почати змінювати те, як ви дихаєте.

✅   СПОЧАТКУ ми розслабимо тіло. М’яко потрусіть руки та ноги та розслабте їх. Дозвольте їм вільно й розслаблено висіти. Підніміть плечі вгору й відведіть назад, і бережно понахиляйте голову з боку в бік.

✔️   Тепер покладіть одну руку на живіт, а іншу – на верхню частину грудної клітки. Уявити собі, що у вас у животі повітряна кулька, і коли ви дихаєте, ви надуваєте цю кульку так, що у вас випинається живіт. А коливи видихаєте, повітря виходить із кульки, тому ваш живіт стає пласким.

✔️    Спробуйте дихати животом. Пам’ятайте, що ми починаємо з того, що видихаємо все повітря, а потім вдихаємо. Якщо у вас вийде, спробуйте вдихати носом, а видихати ротом.

✅   ДРУГИЙ КРОК – це сповільнити ритм дихання. Тому ми вдихатимемо впродовж трьох секунд, далізатримуватимемо дихання упродовж двох секунд і видихатимемо упродовж трьох секунд. Ви можете або заплющити очі, або розплющити.

❤️   ОТЖЕ, ВДИХАЄМО, 1, 2, 3.

❤️   ТРИМАЄМО ДИХАННЯ, 1, 2.

❤️   І ВИДИХАЄМО, 1, 2, 3.

☀️   Тепер, коли ви виконуватимете цю вправу самі, не переживайте, чи ви точно витримуєте три секунди. Просто спробуйте сповільнювати дихання, коли ви в стані стресу.

❤️  Є КРОКИ, ЯКІ МИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ, ЩОБ ВІДЧУТИ СЕБЕ КРАЩЕ

✅   ТУРБОТА ПРО СЕБЕ:

✔️      Обмежте доступ до каналів новин.
✔️       Знайдіть час, щоб розслабитись або зайнятися фізичною активністю.
✔️      Поговоріть із друзями, родичами, близькими людьми, яким ви довіряєте. Розкажіть про свої думки, почуття та реакції. Розмова з іншими може змусити вас почуватися менш самотнім і допомогти вам розібратися у реакції на події. Розмовляйте про звичайні проблеми та радощі вашого життя – не дозволяйте стресу опановувати кожну розмову.
✔️      Не приймайте важливих рішень, якщо ви дуже засмучені чи стривожені.
✔️      Поверніться до свого режиму дня. Робіть те, що вам подобається, щоб відновити почуття безпеки та контролю.
✔️       Стежте за тим, що ви їсте та скільки і як спите.
✔️      Не вживайте алкоголь, щоб заглушити свої почуття.

----------------------------------------------

0